• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Átadták a Richter-Terézanyu díjakat

Címoldal Forrás: Weborvos Szerző:

Anyák és lányok: nem mondhatják el senkinek, elmondják hát mindenkinek.

Még a szervezőket is meglepte az a felfokozott érdeklődés és kitárulkozás, amely az idei Richter-Terézanyu pályázatot kísérte. A női tabutémákat döntögető pályázatsorozat mostani tárgyáról, az anya-lánya kapcsolatról kiderült, a résztvevőket nagyon mélyen érinti. Ezt bizonyította, hogy a pályázat szerdai díjátadóján, a 8 nyertes alkotás felolvasása közben a népes közönség többsége igencsak szipogott.

A hatalmas sikert aratott mű, a Terézanyu írója, Rácz Zsuzsa és a Richter Gedeon Nyrt. már negyedik alkalommal ír ki közösen pályázatot. 2013-ban az anya-lánya kapcsolatokról vártak őszinte és kendőzetlen történeteket. A felhívásra egy hónap alatt 378 történet érkezett 165 magyar településről, de érkezett pályázat Romániából, sőt Németországból is. A legfiatalabb pályázó 13 éves, a legidősebb 81 éves volt.

Az anyák és lányok olyan kitárulkozással írták le gondolataikat a kapcsolatukról, amellyel talán a családon belül sem mernek beszélni, és egymás előtt kimondatlanok maradnak. Rácz Zsuzsa a díjátadón az egyik pályázatból egy jellemző részletet idézett: „Nehéz csomaggal érkeztem. Mamám, anyukám azt sulykolta belém, nőnek, anyának lenni büntetés. A sors kegyetlen tréfája, morbid vicc, hogy lányokat szültem?! Eljöttek, elkezdtek tanítani, hogy rajtuk keresztül megtaláljam önmagam, s jól érezzem magam a bőrömben és világban."

Az írónő szerint hatalmas bátorság kellett a pályázóknak, hogy olyan titkokat feltárjanak, mint például a szülők alkoholizmusa, a családon belüli testi és lelki erőszak. De csaknem ennyire megrendítő az is, hogy többen az anyai szeretet hiányáról illetve arról írnak, hogy őket csak a „maga módján" szerette az édesanyjuk. A fájdalomról, szenvedésekről szóló írások mégsem arról szólnak, hogy ki a felelős, sokkal inkább arról, hogy írói meg szeretnék érteni az okokat. Rácz Zsuzsa hozzátette: számára a legnagyobb tanulság az volt, hogy bár az anyai szeretet nem magától értetődő, de megtanulható, és a legnagyobb családi traumákból is fel lehet állni.

A díjátadón mások mellett felszólalt a pályázatot kiíró gyógyszercég, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője is. Beke Zsuzsa utalt azokra a szerzőkre, akik magukat a nem tervezett és nem várt gyerekek közé sorolták, és megrázóan emlékeztek vissza gyerekkorukra, melyben magukat tehernek és büntetésnek érezték. A kommunikációs vezető szerint a Richter mint világcég felelőssége többek között éppen abban áll, hogy őszinte, nyílt kommunikációra bátorítva a nőket, segítse tudatos és felelős döntéseiket. Beke Zsuzsa bejelentette azt is, hogy a gyógyszercég a maga módján is támogatja a nőket: már kapható a gyógyszertárakban a Richter méh-mióma enyhébb és súlyosabb tüneteinek műtét előtti kezelésére szolgáló készítménye.

Richter-Terézanyu idei pályázatának díjazottjai:

1. díj: Kucsinka Gabriella (37) Csömör
2. díj: Bibók Bea (49) Pásztó
3. díj: Sudár Györgyi (29) Budapest

Richter-különdíj: Somogyi Angéla (42) Lajosmizse

Csendtörő-különdíj: Kvasz Éva (33) Bp

Senior-különdíj: Gyéressy Antalné (80) Bp.

Richter IntimZóna.hu-különdíj: Polgár Réka (17) Nagygyimót

Törzspályázó-különdíj: Bajáki Zsanett (28) Kecskemét

A díjazott pályaművek és további kiemelt írások a www.terezanyu.hu oldalon olvashatók.