• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Drasztikusan kevés a gyerek, hiába erőlködik a kormány

Címoldal

A szegénység mélyül, négymillióan élnek a létminimum környékén.

Negatív rekordot döntött a születésszám, az elmúlt tíz évben csak egyszer, két éve jött világra olyan kevés kisbaba, mint az idén. A házasság sem népszerű már, a kormány minden próbálkozása ellenére. Ugyanakkor a szegénység tovább mélyül, 4 millión élnek a létminimum környékén; a szegények 28%-a gyerek. A kormány nem ezen javítana, hanem újabb népességpolitikai intézkedésen töri a fejét. Úgy tudni, a munkahelyi napköziktől, a családi adókedvezmény kiterjesztésétől és a rugalmas gyes-től várnák a baby-boom-ot – írja a nepszava.hu portálja.

Fordítva sült el a kabinet szándéka, a kormányváltás óta folyamatosan és drasztikusan csökken a születések és a házasságkötések száma.

A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint az elmúlt tíz évben csak egyszer, két éve volt annyire alacsony a születésszám áprilisban, mint az idén. Összességében az év első négy hónapjában 27 ezer 453 gyermek született, ami 1687-tel, 5,8%-kal kevesebb, mint 2012 azonos időszakában. A házasságkötések száma is hasonlóan alakult, az áprilisi 5,9%-os emelkedéstől eltekintve az év valamennyi hónapjában kevesebb házasságkötést regisztráltak, mint egy évvel korábban. Április végéig 6006 házasságot kötöttek, ami 215-tel, 3,5%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, és hosszú idő óta a legalacsonyabb első négy havi érték.

Bár korábban Matocsy György nemzetgazdasági miniszterként arról beszélt, hogy a családi adókedvezményt még be sem vezették, annak puszta bejelentése is „megmozgatta a családok fantáziáját", ezért lehet, hogy 2011 év végén már látszott az új adórendszer hatása a születések számában. Orbán Viktor miniszterelnök is hasonló jó hírekről számolt be, februári évértékelőjén azt mondta, „a kisbabáknak kedvük támadt megszületni, mert a jövő tartogat valami biztatót".

Most viszont Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter már úgy fogalmazott, a családok gyerekvállalását ösztönző radikális kormányzati intézkedésekre lenne szükség. Az Országgyűlés családügyi és lakhatási bizottságának hétfői ülésén megjegyezte, hamarosan a kormány elé kerülhet egy ezt célzó „demográfiai intézkedéscsomag". Ratkó-unokákként emlegetett generáció még éppen szülőképes korban van, ezért lenne szükség a mielőbbi, gyermekvállalást világosan és célzottan segítő kormányzati döntésekre – utalt rá a miniszter.