• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Élesztőgén mutatja meg, miként fiatalodnak vissza a sejtek

Címoldal Forrás: MTI

A férfiak szaporítósejtjei valamiképpen vissza tudják állítani órájukat – még nem tudjuk, hogyan.

Egy élesztőgombában lévő gént tanulmányozva juthatnak közelebb a kutatók annak megválaszolásához, hogy miként képesek visszafiatalítani magukat az öreg sejtek – idézte amerikai kutatók megállapítását a New Scientist ismeretterjesztő folyóirat online kiadása . A gyerekek várható élettartama születéskor független attól, hogy apjuk 20 vagy 80 éves volt-e az utód fogantatásakor. Ez azt jelenti, hogy a férfiak szaporítósejtjei valamiképpen vissza tudják állítani órájukat, ám ennek folyamatát nem ismerik a szakemberek.

Stresszel teli körülmények között az élesztősejtek aszexuális szaporodásra váltanak át. Ilyenkor négy spórát képeznek, melyek mindegyike a normál sejtekhez képest csak a kromoszómák felét tartalmazza, ahogyan az emberi (női és férfi) ivarsejteknél is van. Miközben egy sejt öregszik, egyre több fölös fehérjecsomót és DNS-darabot gyűjt be. Angelika Amon kutatásvezető, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) munkatársa csoportjával öreg és fiatal élesztősejtekből származó spórákat vizsgált A kutatók arra figyeltek fel, hogy az ilyen jellegű abnormalitások eltűntek az idős sejtekből származó spórákból, ami arra utal, hogy az így kialakult valamennyi spóra várható élettartama azonos. A csomókba verődött fehérjéket a sejtek maguk "falták fel", emésztették meg – ez az úgynevezett autofágia jelensége.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a spóraképződés folyamatában az NDT80 jelű gén fejeződött ki. Ehhez a génhez a legközelebb a p53 jelű gén áll az emlősöknél, amely a sejtciklust szabályozza az emberi szervezetben is. Kiderült az is, hogy ha bekapcsolták az NDT80 gént egy öregedő élesztősejtben, az megduplázta a sejt élettartamát.
"Lehetséges, hogy a sejtek megfiatalításának és az öregedési markerek eltávolításának módját találtuk meg" – emelte ki Amon.
Az eredetileg a Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt Michal Jazwinski, a New Orleans-i Tulane Egyetem kutatója provokatívnak nevezte. "Az emberek egy ideje megkísérlik megállapítani, hogy mi fiatalítja meg az ivarsejteket. Úgy tűnik, hogy az NDT80 fontos szerepet játszik ebben, ami leszűkíti a vizsgálandó területet" – tette hozzá.