• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A legtöbben rákban halnak meg Pekingben

Hírek Forrás: MTI

A rákbetegség jelenti a legnagyobb veszélyt a pekingiekre - jelzi a legfrissebb kínai egészségügyi Fehér Könyv.

A krónikus betegségek gyakorisága rohamosan nő, a halálozási okok között pedig az első helyen a daganatos megbetegedések állnak - ez jellemzi a pekingi helyzetet, míg országosan a szív- és érrendszeri betegségek követelik a legtöbb életet - derül ki a 2010. évi helyzetet felmérő dokumentumból.

A fővárosi állapotot a globális trendekkel összhangban lévőnek tartja a Ku Csin (Gu Jin), a Peking Egyetem onkológiai intézetének professzora, aki szerint az okok között a jelentős gazdasági fejlődés hatásai húzódnak meg. Vagyis a jelenségért elsősorban a megváltozott életmód a felelős - véli Ku.

A nagymértékben javult életkörülmények például a zsír és a fehérje nagyobb arányú fogyasztását hozták magukkal, megnőtt a környezetszennyeződés, fokozódott a munkahelyi stressz. Mindez elsősorban a nagyvárosokat jellemzi, ahol ráadásul a polgárok egyre kevesebbet mozognak, és egyre többet ülnek autóban.
Az elmúlt 30 évben 80 százalékkal emelkedett meg országosan a daganatos megbetegedések száma - olvasható a China Daily című napilap összeállításában. Évente körülbelül 2,6 millió kínainál diagnosztizálnak valamilyen rákbetegséget, 1,8 millió körül van az ennek következtében elhunytak száma. Az egészségügyi tárca statisztikája szerint a leggyakrabban előforduló öt ráktípus a tüdőrák, a májrák, a gyomorrák, valamint a nyelőcső- és a vastagbélrák.

Pekingben még jellemzően fokozódott a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, amit a Fang Laj-jing (Fang Laiying) a fővárosi egészségügyi hivatal vezetője ugyancsak a megváltozott életmóddal magyaráz. Mint mondta: a betegségek a gyermekek körében is egyre nagyobb arányban jelentkeznek.

Ami az általános helyzetet illeti, a Fehér Könyv bemutatóján elhangzott: a pekingiek átlagosan tovább élnek, mint az ország más területén lakók. Ennek - a szakemberek szerint - leginkább a magasabb iskolázottság és a jobb minőségű egészségügyi ellátás az oka. 2010-ig a születéskor várható élettartam a fővárosban 81 év volt, némileg emelkedett a korábbi évekhez képest.

A Fehér Könyv szerzői kutatták az internetfüggőség elterjedtségét is. A pekingi középiskolásoknak mintegy 4 százaléka tekinthető internetfüggőnek. A fiúk 4,8, a lányok 2,9 százaléka. A számítógép előtt ülés és a mozgáshiány egyértelműen e korosztályban is a testsúlyproblémák okozója. A kutatók ugyancsak megállapították: az általános iskolásoknak közel a 47 százalékánál fedeztek fel valamilyen látási problémát, s az arány a középiskolások körében már 78 százalék.

Legolvasottabb cikkeink