• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elviszi a reptér árát az adósság

Címoldal Forrás: Magyar Nemzet - Népszava

A privatizációs bevételt nem szabad a folyó költségvetési kiadások fedezetére költeni.

A Pénzügyminisztérium a Budapest Airport Rt. privatizációjából származó bevétel egy részét az államadósság csökkentésére fordítja. Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke szerint privatizációs bevételt nem szabad a folyó költségvetési kiadások fedezetére költeni, mert ez a kiadások megismétlődéséhez vezethet – írja a Magyar Nemzet.

Az SZDSZ érdeklődve szemléli, hogy miután már a Nemzeti Egészségügyi Fejlesztési Alapra, majd a népbetegségek elleni küzdelemre, később a Magyar Tudományos Akadémiának, legújabban pedig oktatásra, majd vállalkozásfejlesztésre is elígérte a bevételt, milyen megbeszélést kíván még folytatni a Fidesz vezetője.


Mint emlékezetes, a Fidesz egészségügyi egyeztető fóruma az EDDSZ javaslata mellé állt. amely szerint a kormány akkor járna el a leghelyesebben, ha a 464,5 milliárd forintot teljes egészében az egészségügyre fordítaná.


A vonatkozó törvény szerint a magánosításból származó bevételt valóban állami célokra lehet fordítani, csakhogy azt már a kormány döntheti el, hogy mire - írja a téma kapcsán a Népszava. Ezért is érte meglepetésként a kormánypártokat, hogy a legnagyobb ellenzéki párt vezetője "elígéri" azt az öszeget, amelynek felhasználásáról a törvény szerint nem ő dönt. Az SZDSZ szerint a privatizációs bevételt a Fidesz elnöke minden nap újra elkölti, s mindig éppen annak ígéri oda, akinél kampányol. Az MSZP pedig felszólította az ellenzéki pártot, hogy pénzköltési ötletelése előtt tanulmányozza a hatályos jogszabályokat, és ne tegyen törvényellenes javaslatot, ugyanis a privatizációs bevételt nem lehet folyó kiadások fedezésére fordítani. A szocialisták szerint a Fidesz ötletelése ráadásul növelné a költségvetés hiányát, vagyis ártana az államháztartásnak.


A javaslatának törvényellenessségét jelző kormánypárti felvetésre a Fidesz elnöke úgy reagált: a privatizációs bevételt nem is folyó kiadásokra kell költeni, hanem a jövőt segítő, nagy ívű fejlesztésekre kellene fordítani. Orbán Viktor hozzátette: a tervezett egészségügyi alap létrehozása nem folyó kiadásokat fedez, egy nagy ívű tudományos kutatási fejlesztés szintén nem folyó kiadás, hanem egy, a jövő szempontjából, a jövő érdekében végrehajtott nagy ívű fejlesztés.