• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hisz az ELI-ben a kormány – de vizsgálódik

Címoldal Forrás: Délmagyar Online

Csodálkoznak a kormány aggodalmain a szegediek - eddig semmilyen jelzést nem kapott a rektor.

„A Kormány tudomására jutott aggasztó információk alapján problémák mutatkoznak a szegedi ELI projekt kapcsán. Jelenleg nem látszik megnyugtatónak a projekt előrehaladása, nem tűnik biztosítottnak jövője" – közölte a Kormányszóvivői Iroda. A Délmagyar – online elektronikus levélben kért további tájékoztatást arról, milyen információk jutottak a kormány tudomására, miért nem látszik megnyugtatónak a projekt jövője. Az iroda válaszát a lap szó szerint közöli.

„Az ELI projekt a világon jelenleg létező legnagyobb kutatási célú lézernél ezerszer nagyobb teljesítményű szuperlézer megépítését célozza. Magyarországi megvalósítása páratlan lehetőség a hazai tudományos élet számára. A Kormány azzal a reménnyel és azzal a határozott elképzeléssel állt az ELI program mögé, hogy a fejlesztés kedvező hatást gyakorol majd a nemzetgazdaság egészére, Szeged városára és tágabb környezetére egyaránt. A Kormány elkötelezett a program sikeres végrehajtása mellett, ezért a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság fokozott figyelemmel kívánja kísérni azokat, a szakmai egyeztetések során felmerült információkat, amelyek veszélyeztethetik a projekt sikeres megvalósulását. Jelenleg nem látszik megnyugtatónak a projekt előrehaladása, ezért vizsgálat indul annak kiderítésére, hogy milyen helyben, vagy más szinten meghozott döntések vezettek a jelenlegi helyzet kialakulásáig, kiket terhel a felelősség, Szegeden minden szükséges lépést megtettek-e a projekt tervszerű végrehajtása érdekében. Magyarország kormánya továbbra is hisz az ELI projekt megvalósíthatóságában és mindent megtesz a sikeres folytatás érdekében".

Csodálkozunk a kormány aggodalmain, megy előre a projekt. De bármilyen vizsgálat elé szívesen állunk – nyilatkozta tegnap Lehrner Lóránt, a projektet menedzselő ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója – írja a lap. Mint korábban megírták, Szabó Gábor lézerfizikushoz, akadémikushoz, a Szegedi Tudományegyetem rektorához eddig semmilyen jelzés, információ nem jutott el az ügyben. Éppen az utóbbi időszakban érezte azt: beindult a projekt, előtte több fórumon hívta fel a figyelmet a késlekedésre. Botka László, Szeged polgármestere a közleményt elképesztőnek és felháborítónak nevezte.

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint az uniós fejlesztési források felügyeletére júliusban létrejött testület, a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság kíséri majd fokozott figyelemmel a mintegy 60 milliárd forintos szegedi projektet. A kormánybizottság elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, tagja Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Németh Lászlóné fejlesztési- és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.