• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szurka-piszka

Címoldal Forrás: Weborvos

Ennyire legatyásodott egészségügyi ellátórendszerben szerintem pótcselekvés az ÁNTSZ vizsgálata.

Azt írja az újság, hogy az Országos Tisztiorvosi Hivatal vizsgálatot indított több kórházban és rendelőintézetben, mivel tudomásukra jutott, hogy bizonyos egyszer használatos orvosi eszközöket némely intézményben, sterilizálva újrahasználnak.
Magyarországon tudniillik rendelet szabályozza, hogy az egyszer használatos eszközökkel tilos ezt tenni, ehelyett veszélyes hulladékként el kell dobni.


Történik mindez olyan országban, ahol az országos hírű hatalmas intézet ambulanciájára, béltükrözésre berendelt beteg már meztelenül áll és várja az elkerülhetetlen beöntést, amikor a műtősnő felé fordul és felteszi az obligát kérdést: hozott-e magával a kis beteg WC papírt vagy papírtörülközőt, ami szükséges a vizsgálathoz, de a kórház készlete sajnos kifogyott. A beteg szerencséjére kísérője, felesége elautózott az első papírkereskedésig beszerezni a filléres kelléket, amely a kórház büdzséjébe éppen abban a percben nem fért bele (a történet hitelességéért kezeskedem, mivel személyes jó ismerősömmel történt). Azt már megszokta a rutinos kórházi beteg, hogy ha sebészeti osztályra fekszik be bármilyen beavatkozásra, belgyógyászati vagy egyéb, nem a műtétjével kapcsolatos gyógyszereket szed, azt mindenképp neki vagy hozzátartozójának kell beszereznie, mert olyan gyógyszerrel, amely nem „a profiljába tartozik" sosem rendelkezik az osztály.


Ennyire legatyásodott egészségügyi ellátórendszerben szerintem pótcselekvés az ÁNTSZ vizsgálata, sőt felháborító, de legalább gondolatébresztő. Körbekérdeztem kórházvezető ismerőseimet. Mindegyik mondott példát arra, milyen esetben lenne indokolt eltekinteni a szigorúan vett „egyszeri használattól". Veseműtét esetén lehetséges, hogy vese katéterre lesz szükség. Mivel az operáció megkezdése előtt valamennyi műszert elő kell készíteni, értelemszerűen kinyitnak egy csomag vese katétert is. Egy-egy tasakban átlagosan 5 vagy 8 darab van. Ebből jó esetben 1 darab szükséges. Ha az előírás betűjét szó szerint veszik, a kicsomagolt többi hetet veszélyes hulladékként érintetlenül kell eldobni, anélkül, hogy ahhoz orvosi személyzet vagy beteg hozzáért volna. Nem tudom, mennyibe kerül 1 darab vese katéter, de az biztos, hogy a vázolt eset a herdálás netovábbja. Tudom, hogy napjainkban a hepatitis C, az AIDS terjedésének melegágya a többször használt injekciós tű. Nevetséges, de jelen pillanatban azokat is börtönbüntetés fenyegeti, akik azzal foglalkoznak, hogy az utcákat járva megpróbálják ingyen cseretűkkel ellátni az idült drogosokat.


Egyébként az injekciós tű talán a legolcsóbb tétel az egyszer használatos eszközök közül. De létezik egy csomó olyan, a rendelkezés hatálya alá tartozó egészségügyi kellék, amelyet infekció veszélye nélkül megfelelő eljárás után még egyszer fel lehetne használni. A most kibukott kórházi gyakorlat is azt bizonyítja, hogy ez a gondolat egyáltalán nem ördögtől való. Ne kényszerítsék arra az elszegényedett, fűtés, villany és gyógyszerszámla miatt aggódó kórházigazgatókat, hogy csalással biztosítsák betegeiknek a szükséges kellékeket. Ahogy már több élet ellenes és megvalósíthatatlan rendelkezést megváltoztattak, véleményem szerint újra kéne gondolni az egyszer használatos orvosi eszközök felhasználását szabályozó rendelkezést is.


Rémtörténetek járnak arról, hogy egyes szegény országokban egy egész iskolai osztályt oltanak végig egyetlen tűvel. Hogy nincs pénz működő képes sterilizátor üzemben tartására. Aki ilyen helyen bevonul egy kórházba bármilyen banális beavatkozásra, felkészülhet arra, hogy beteljesedik rajta az egykori fekete humor: a műtét sikerült, a beteg meghalt. Egyébként senki nem vonja kétségbe, hogy orosz rulett, veszélyes játék az egészséggel szavatossága lejárt gyógyszert bevenni, vagy sterilségét vesztett műszerrel bármilyen beavatkozást végezni.

Hogy ez mennyire így van, bizonyítja azt az Interneten keringő vicc is:
Egy 80 éves bácsi felveszi a kabátját, és indulni készül otthonról. Felesége utána szól:
- Hová mész?
- Elmegyek az orvoshoz.
- Beteg vagy?
- Nem, csak gondoltam, felíratok magamnak Viagrát.
- Akkor várj, én is jövök. - kászálódik ki a néni a hintaszékből.
- Miért? Beteg vagy?
- Nem, csak kérek egy Tetanusz-oltást, ha előveszed azt a régi, rozsdás szerszámot.