A megkérdezettek mintegy 40 százaléka csak idényszeűen fogyaszt salátát.
Magyarország piacvezető ecetgyártó cége, a BUSZESZ Rt. felmérést végeztetett a MASMI Hungary Piackutató Intézettel, amelynek során szerte az országból 400 háziasszonyt kérdeztek meg salátafogyasztási és -készítési szokásaikról.
A megkérdezettek mindössze 16 százaléka fogyaszt napi rendszerességgel salátát, 21 százalék csak hetente egy alkalommal. Jó hír azonban, hogy 46 százalékuk, ha nem is naponta, de heti több alkalommal iktat be étkezésébe salátaféleségeket.
Érdekes, hogy a napi salátafogyasztók közül többen tartoznak az idősebb (40-64 év), mint a fiatalabb (18-39 év) korosztályhoz. Nem meglepő azonban, hogy a salátát leggyakrabban (napi rendszerességgel illetve hetente többször) fogyasztók többsége felső- és középfokú végzettségű. A régiók szerinti megoszlásnál Nyugat-Magyarország vezet, azaz ott még a budapestinél is több a rendszeres salátafogyasztó. A megkérdezettek mintegy 40 százaléka viszont csak idényszeűen fogyaszt salátát.
Salátát legtöbben a kulináris élvezet kedvéért fogyasztanak, de viszonylag sok említést kapott annak egészséges volta – itt a felsőfokú végzettségűek, a fiatalabb korosztály képviselői valamint regionális szempontból Nyugat-Magyarország vezeti a sort - viszont meglepően igen kevesen indokolták azzal, hogy vigyáznak a testsúlyukra.
Az öntetek tekintetében a tejfölös/joghurtos variáció viszi a pálmát, s nem sokkal utána következik a magyarországi étkezési szokásoknak tradicionálisan megfelelő ecetes-cukros változat. Ahhoz képest, hogy Magyarországon elég sokan küzdenek túlsúlyproblémával, kissé soknak tűnik azon válaszok aránya, amelyek a majonézt említik salátaöntetként.