• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

5 vizsgálat, ami megnyugtathat iskolakezdés előtt

Egészségmagazin 2023.08.22 Forrás: Flow PR
5 vizsgálat, ami megnyugtathat iskolakezdés előtt

Bemutatunk öt fontos, ám talán kevésbé ismert gyermekorvosi vizsgálatot, melyeket az iskolakezdés előtt érdemes elvégeztetni.

A felelős iskolakezdés nem ér véget az otthoni tanulósarok kialakításával és a felszerelés beszerzésével. Egy gyermek iskolai teljesítménye és beilleszkedése attól is függ, hogy milyen az egészségi állapota. Lehetséges, hogy nem tapasztalunk semmit, ami orvosi látogatást igényelne, mégis lappang valami a felszín alatt. Épp ezért rendkívül hasznosak a szűrővizsgálatok, hiszen még azelőtt képesek kimutatni a kórmegelőző állapotokat, betegségeket vagy rendellenességeket, mielőtt tünet formájában jelentkeznének, így lehetővé teszik az azonnali reakciót.  

Az éves, teljes körű szűrővizsgálat nagy szerepet játszik az egészségmegőrzésben, hiszen a megelőzés kulcsfontosságú. Hogy megkönnyítsük a választást, bemutatunk öt olyan szűrővizsgálatot, amelyeket érdemes elvégeztetni iskolakezdés előtt. 

Családi- és egyéni anamnézis 

Az anamnézis során az orvos összesíti a gyermek addigi kórtörténetét, valamint meglévő panaszait - feltéve persze, ha van ilyen –, továbbá kitér a közvetlen családtagok betegségeire is, hiszen például az ételintolerancia, egyéb allergiák vagy a cukorbetegség örökölhető. A rizikófaktorok ismeretében könnyebben diagnosztizálhatóak az aktuális vagy későbbi tünetek mögött rejlő kórképek, így ez egyfajta alapvizsgálat.

Szemészeti vizsgálat

Látási problémák is eredményezhetnek iskolai kudarcot, lemaradást, amely nem csupán a teljes tanulmányi időszakra lehet negatív hatással, de a gyermek önbizalmát, önértékelését és magabiztosságát is rombolhatja. Akár elsős, akár tapasztalt iskolás gyermekről van szó, az iskolai vizuális terhelésre érdemes felkészíteni. A vizsgálat során finom dioptriahibák mellett a rejtett kancsalság szűrése is megtörténik.

Gerincferdülés vizsgálat, mozgásszervi alapszűrés

A talp és a boka ortopédiai elváltozásai mellett iskoláskorban könnyen előfordulhat növekedési csontfájdalom, gerincferdülés, funkcionális gerincdeformitás vagy ínszalag- és izomkötöttség, amelyek egy része a kezdeti szakaszban nem is okoz panaszt. Ezek észlelése és kezelése rendkívül fontos, hiszen az állapoton ronthat a nehéz iskolatáska cipelése vagy a testnevelés órák általános gyakorlatai. Bárminemű mozgásszervi rendellenesség, eltérés esetén, a szűrést követő beutalóval gyermekortopédus dönt a személyre szabott kezelésről.

Alvászavarok, rendellenességek szűrése

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás döntő jelentőségű az iskola kihívásokkal teli időszakában. Mivel a hosszú távú alvási rendellenesség több fiziológiai probléma mellett szorongást, hangulatingadozást, csökkent koncentrációt és memóriazavart is okozhat, rendkívül fontos már a kezdeti időszakban kideríteni, hogy mi okozza. Amennyiben a szűrővizsgálat során fény derül valamilyen alvási zavarra, ajánlott felkeresni egy szomnológus szakembert, a lehető leghatásosabb kezelés érdekében.

Fogászati szűrővizsgálat

A kisiskolások fogazata különösen nagy odafigyelést igényel, mivel vegyesen vannak tej- és csontfogaik. A szűrés során sor kerül egy fogszuvasodás és nyálkahártya kontrollra, szájhigiénés tanácsadásra, az alsó metszőfogak növekedésének, valamint a fogazati eltérések ellenőrzésére. Ezekre nem csupán esztétikai szempontból van szükség, a fogak ugyanis a hangképzésben is szerepet játszanak. Amennyiben indokolt, a vizsgálatba fogszabályozási tanácsadás is beletartozhat. 

Legolvasottabb cikkeink