• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Élő műtéti közvetítés nagyfelbontásban

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Speciális műtéti megfigyelő és oktatórendszert avattak az Aesculap Akadémián.

Magyarországon egyedülálló, de Közép-Európában is kiemelkedő technológiát avatott szombaton az Aesculap Akadémia Budapesten. A Szent Imre Kórház szomszédságában lévő intézmény 150 fős előadótermét a jövőben optikai kábelrendszer köti össze a kórház műtőjével, így a műtőben végzett beavatkozásokat interaktív módon követheti az Akadémia hallgatósága.

prof. dr. Bátorfy József bemutatja a laparoszkópos lágyéksérv-műtétet

A teljesen HD-minőségű, akár 1080 soros videomegjelenítést is lehetővé tevő rendszert azért alakították ki, hogy a jövőben az Akadémia képzéseire jelentkezők élő műtéti közvetítéssel egybekötött, interaktív kurzusokon vehessenek részt. Az ünnepélyes megnyitó keretében a B. Braun cégcsoport által működtetett képzési centrum a Magyar Sebészeti Társaság Közép-magyarországi Szakcsoportjával együttműködve tartotta a szakmai közönség számára nyilvános élőműtéti közvetítését, amelyen prof. dr. Bátorfi József, a magyar laparoszkópos sebészet egyik legjelentősebb alakja, civilben a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója, egy laparoszkópos lágyéksérv-műtétet vezényelt le.

A közönség

A műtővel folyamatos, nagyfelbontású képi és kiváló hangkapcsolatban lévő auditóriumban dr. Bálint András, a Szent Imre Kórház Általános Sebészeti Profiljának vezetője moderálta az eseményt. A valamivel több, mint egyórás lágyéksérv-műtét során laparoszkópos technológiával preparálták a sérvet, és helyezték fel a speciális sérvhálót. E technológia előnye, hogy a beteg egy-két nappal a műtét után elbocsátható a kórházból, és 7-10 nap után teljesen terhelhető, sportolhat, fizikai munkát végezhet.

A három kamera képének egyidejű megjelenítésére alkalmas rendszert közel 13 millió forintért építette ki az Aesculap Akadémia. A kórház műtőjéből egy laparoszkópos és két fejkamera közvetíti a képet az előadóba, ahol egy fixen elhelyezett kamera mutatja az itt elhelyezkedő moderátort és közönséget. A közvetítőrendszer egy teljes HD minőségben, nagy részletgazdaságot és kontrasztot nyújtó Aesculap endoszkópos toronyhoz kapcsolódik, és része az auditóriumban használható interaktív szavazógép is, amely még szélesebb képzési körben teszi alkalmazhatóvá a technológiát.

Műtét közben

Az intézmény a jövőben tervezi különböző posztgraduális képzési kurzusok meghirdetését, valamint olyan képzések megszervezését, amelyet a világon egy-egy speciális területen egyedülálló szaktudással bíró professzor tart majd. Az Akadémia célja, hogy a legmodernebb technológiát tartalmazó, interaktív technológiai is a magyar szakemberképzés részévé váljon, mind a fiatalabb, mind az idősebb generáció számára.

„Egy sebész számára az élő közvetítés lényegesen többet jelent, mint egy megvágott videoanyag, ezért izgalmas ez a technológia" – mondta Bálint András főorvos, aki arról is tájékoztatta a Weborvost, hogy „az élő műtéti közvetítéseket tartalmazó továbbképző sorozatban, elképzeléseink szerint, negyedévente fogunk találkozni, és világszínvonalú technológia mellett ismerkedhetünk meg új eljárásokkal. Értéket, használható tudásanyagot szeretnénk nyújtani, nemcsak a Szent Imre Kórháznak, hanem a magyar orvostársadalomnak is."

Terveink szerint, az informatikai utómunkát követően a műtétről szóló videofelvétel a közeljövőben megtekinthető lesz a Weborvos szakmai oldalán.

Legolvasottabb cikkeink