• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fruktózérzékeny? Ne kísérletezzen!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A gyümölcscukor felszívódási zavara kezelhető dietetikus segítségével.

Köztudott, hogy a zöldségek és gyümölcsök számos vitamint, ásványi anyagot, értékes antioxidánsokat tartalmaznak. Sokféleségük változatossá teszi táplálkozásunkat, kiemelt szerepük van az egészség megőrzésében, ezért naponta szükség van fogyasztásukra. A WHO ajánlása szerint naponta 400 gramm zöldséget, gyümölcsöt javasolt elfogyasztanunk öt étkezésre elosztva úgy, hogy legyen benne nyers változat is.


A vitaminok, ásványi anyagok mellett nem szabad elfeledkezni a gyümölcsök, zöldségek magas rost tartalmáról, amely szintén jótékonyan hat az egészségünkre. Szerepük van ugyanis a szénhidrát-, zsír-anyagcserében, sok koleszterint és cukrot kötnek meg a vékonybélben, segítik az emésztést, a megfelelő székletképzést. A bélben lévő mikroorganizmusok táplálékául szolgálnak, s így jótékonyan befolyásolják a gazdaszervezetet. A magas rosttartalom mindezen túl lassítja az emésztést, csökkenti az éhségérzetet, kevesebbel is jóllakunk, így jó a pszichés hatása is.


Felmérések igazolják, hogy örvendetes módon a zöldség és gyümölcs a legnépszerűbb élelmiszerkategóriák közé tartozik hazánkban, ugyanakkor sajnos nem társul hozzá megfelelő fogyasztás: nem mindennap kerül az asztalra például gyümölcs. Ezzel szemben a Földközi-tengeri országokban kétszer annyi zöldségfélét, gyümölcsöt fogyasztanak, s kimutatható, hogy a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos halálozás alacsonyabb az itt élők körében.


A jótékony hatás ellenére gondot jelent, ha valaki fruktóz felszívódási zavarral (malabszorpció) küzd. A magas gyümölcscukor tartalmú élelmiszerek fogyasztása – a gyümölcsök mellett a zöldségek, méz, ivólevek, a fruktózzal édesített lekvárok, ízesített joghurtok, diabetikus készítmények – válthatja ki a fruktóz felszívódási zavarát. A gyümölcscukor emésztési problémáját természetesen nem szabad összekeverni az örökletes fruktóz intoleranciával, ami a népesség csekély részét érinti, és csak szigorú diétával kezelhető.


A fruktóz malabszorpcióban érintettek könnyebb helyzetben vannak, ám nem árt, ha szakemberhez fordulnak. Közülük ugyanis vannak, akik úgy gondolják, hogy fruktózdiétával megoldják a problémájukat, azaz inkább nem esznek zöldséget, gyümölcsöt. Ez azonban a fentiek tükrében is veszélyes, hiszen így nem jjut hozzá a szervezetük az ásványi anyagokhoz, vitaminokhoz, rostokhoz.

Mindenképpen ajánlatos számukra, hogy keressenek fel egy dietetikust, hiszen a szakember megfelelő, egyénre szabott étrenddel segíteni tud a problémájukon, sőt: tervezetten és fokozatosan visszavezetheti esetükben a gyümölcscukrot az étrendbe, amelyre szakirodalmi ajánlások és bizonyítékok állnak ma már rendelkezésre.

Legolvasottabb cikkeink