• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ingyen üdülhetnek a rákbetegek

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Ingyenes táborokat szerveznek, hogy a rákbetegeknek segítsenek a betegséggel való testi-lelki küzdelemre való felkészülésben.

Egy civil szervezet kezdeményezésére folyamatosan fogadják a jelentkezéseket azokra a Pest megyei Nagykovácsiban megrendezendő ötnapos táborokra, ahol a daganatos betegek a rákról és az onkológiai terápiákról tudhatnak meg a mindennapi életvitelüket segítő hasznos információkat, s lelkileg is némileg felvérteződhetnek a betegséggel való küzdelemre. Az ötnapos, teljes ellátást nyújtó, a betegek számára ingyenes tábort első alkalommal május elején szervezték meg, ám már most várják a következő turnusokra a jelentkezőket: legközelebb július 27. és 31. között, majd október 5-től 9-ig nyílik lehetőség részvételre.

Elsősorban frissen diagnosztizált, illetve a kezelések elején járó betegek részvételére számítanak, ugyanakkor a táborban az ország bármelyik részéből részt vehetnek a rákbetegek, függetlenül attól, hogy milyen típusú daganattal küzdenek, s melyik kórházban vagy klinikán folyik az onkológiai kezelésük.

A tábor nemcsak kilépést jelent a mindennapok gondjaiból, hanem a sorstársakkal való eszmecserék mellett lehetőséget nyújt konzultációkra onkológussal, pszichológussal, dietetikussal, gyógytornásszal való beszélgetésre. Amíg a kórházakban és ambulanciákon rendszerint nagyon kevés idő áll rendelkezésre arra, hogy a betegek valóban feltehessék kérdéseiket, s átbeszélhessék az őket nyomasztó gondokat és kétségeket, minderre nyugodt körülmények között és szép környezetben kínál lehetőséget a nagykovácsi együttlét.

A lelki támogatás igénye különösen erős a betegség kezdetén, a diagnózissal való szembesüléskor. Ilyenkor megjelenik a félelem, a szorongás, esetenként a rettegés a jövőtől. Hirtelen megváltoznak a munkában, családban, társas kapcsolatokban betöltött szerepek. Az addig az életét önállóan vezető ember egy idegen és félelmetes élethelyzetben találja magát, amelyben gyakran másokra szorul. Ebben az időszakban minden korábbinál nagyobb szükség van pontos információkra a betegségről, a szorongás csökkentésének lehetőségeiről.

A táborokban napirendre kerül a betegség kialakulása, kezelése, segítséget nyújtanak a mellékhatások lehetséges csökkenésében, megtanítanak stresszkezelő módszereket, a résztvevők többet megtudhatnak az optimális táplálkozásról és étrendről, az érzelmek feldolgozásáról, az életmódváltás alternatíváiról, megismerhetik a mozgásterápia előnyeit és elsajátíthatnak „öngyógyító" technikákat.

A táborba Tóth Ágnesnél, a Tűzmadár Alapítvány munkatársánál lehet jelentkezni a (30) 930-31-49-es telefonszámon és a totaginak@gmail.com címen.

A Tűzmadár Alapítvány egyébként számos fórumon igyekszik biztosítani országszerte a betegek számára a reklámmentes, orvosilag hiteles tájékoztatást. Ezért hívta életre 2006 novemberében a www.rakgyogyitas.hu betegtájékoztató portált, illetve 2008 őszétől kiadja a Rákgyógyítás című ingyenes magazint, amely negyedévente 10 ezer példányban jut el országszerte az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez.

Legolvasottabb cikkeink