• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

MEDICA 2018 – a fejlődés élvonalában

Egészségmagazin 2018.08.29
MEDICA 2018 – a fejlődés élvonalában

2018. november 12-15. között rendezik Düsseldorfban a MEDICA 2018 szakvásárt, ahol a legmodernebb trendekkel és technológiákkal ismerkedhetünk meg.

MEDICA_Logo_4c_date

Folyamatos fejlődésben

Szinte semmilyen más iparágat nem alakított át annyira a folyamatos és fenntartható fejlődés, mint az orvostechnikai ipart és szereplőit. Az egészségiparon kívül talán nincs is olyan iparág, amelyben mind az iparági szereplők, mind a felhasználó egészségügyi intézmények számára olyan fontos lenne a fejlődés élvonalában maradni és információt szerezni a legújabb termékekről, trendekről és technológiákról. Ezek a trendek és újdonságok láthatóak a MEDICA 2018 kiállításon is, amely az egészségügy világának legnagyobb iparági platformja.

 

 

 

 

Az egészségügyi piac szerkezete folyamatosan változik. Működése országról országra radikálisan különbözhet még a világ meghatározó régióiban is, az orvostechnikai rendszerek és termékek jóváhagyási folyamata drasztikusan eltérhet egymástól. Európában is ez a helyzet. Spanyolországban, Írországban és Romániában az orvosi technológia értékesítési görbéje felgyorsult, a széles körű gazdasági fellendülésnek és a hitelválság éveiben elmaradt befektetési igényeknek köszönhetően. Az iparági kereslet magas Hollandiában, Ausztriában és Svájcban. Németországban, Olaszországban és Franciaországban azonban lassabb a fejlődés, mint amilyen lehetne – a beruházások lelassultak. Míg ezekben az országokban a megszorítások akadályokat képeznek az egészségügyi rendszerekben, más piacokon, például Törökországban és Oroszországban a politikai fejlemények és a valuták leértékelése fékezi a piacra jutást. Hasonlóan a közelgő Brexithez, ami szintén nehézségeket eredményez.

 

 

Ezek mellett az egyik legfontosabb kihívás, amellyel a globális régiók szembesülnek, az orvostechnikai termékek regisztrálásának egyre szigorúbb szabályozása. Ez egyaránt vonatkozik a gyártókra és a szállítókra, beleértve a kis- és középvállalkozásokat is, hiszen egyre keményebb feladatot jelent az uniós irányelvekből, valamint az orvostechnikai eszközökről szóló rendeletekből eredő egyre összetettebb és átfogóbb dokumentumok és jelentések kötelező elkészítése.

Az innovációs ciklus megköveteli tőlünk, hogy következetesen naprakészek legyünk. Az orvostechnikai termékek esetében ez a ciklus hihetetlen mértékben lerövidült. Ennek hatására a német gyártók forgalmának egyharmada a három évnél nem régibb termékekből származik. Emiatt a düsseldorfi MEDICA kiállításon minden évben a legfrissebb termékekkel és fejlesztésekkel jelennek meg a kiállítók.

 

 

A digitális átalakulás az orvostudomány világát is formálja

Jelenleg a digitális átalakulás az a meghatározó erő, amely a radikálisan változó folyamatokat és üzleti modelleket világszerte meghatározza az egészségügy területén is. A MEDICA 2018 programsorozata is erre fókuszál a 70 országból érkező több mint 5000 kiállítótól származó termékkínálat bemutatása és a kísérő fórumok, konferenciák során. A MEDICA keretében szervezett MEDICA HEALTH IT FORUM és a MEDICA CONNECTED HEALTHCARE FORUM (ezen belül a MEDICA App Competition) tavaly több mint 8000 látogatót vonzott.

A fórumokon zajló előadások, pódium- és kerekasztal-beszélgetések a teljes körű digitalizációra és az informatikai folyamatokra koncentrálnak, mint például a mesterséges intelligencia lehetőségeire vagy az algoritmusokon ill. számítógépes biztonsági intézkedéseken keresztüli nagy adatelemzésekre. Ugyanígy bemutatkoznak az innovatív termékek és technológiák, a hordozható technológiák, a telehealth, a robotika és az egészségügyi applikációk, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

A MEDICA egyik fő ereje az, hogy nem szorítja be magát a klinikai és gyakorlati informatika és a nemzeti telekommunikációs infrastruktúra meglehetősen merev keretei közé. A MEDICA bemutatja az egészségügyi ágazat szereplői közötti digitális trendeket és legjobb gyakorlatokat. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy ebben az évben egyre fontosabbá válik a „Patient Empowerment”, azaz a beteg felelősségi körébe tartozó egészségügyi betegadatok kezelése.

 

A páciens lesz saját orvosa: hamarosan jön az ERP...

A németországi e-egészségügyi törvény elfogadása után Németországban megkezdődött az elektronikus egészségügyi kártyához kapcsolt elektronikus nyilvántartás (EPR) bevezetésének előkészítése. Az egészségbiztosítók által kifejlesztett első megoldás, az eGA elektronikus nyilvántartás már várja az okostelefonos és számítógépes próbát. Ezzel párhuzamosan gőzerővel fejlesztenek az okostelefon-ipar vezető technológiai és szoftver cégei, akik egészségügyi alkalmazásokat helyeznek el operációs rendszerükbe (lásd iOS Health Records alkalmazás).

A MEDICA 2018 során élénk vitákra kerül sor e témákkal kapcsolatban, hiszen választ kell adni arra

 

 

a fontos kérdésre is, hogy az egészségügyi szolgáltatók hogyan teszik elérhetővé ezeket a digitális megoldásokat a betegek számára. Ehhez kapcsolódik az új HL7 FHIR – az egészségügyi ellátás mobil kommunikációs szabványa, illetve az egészségügyi adatokkal szembeni támadások, melynek témáival a MEDICA HEALTH IT FORUM foglalkozik.

 

AI: optimális együttműködés gép és ember között

Egy másik fogalom is az érdeklődés középpontjában áll: a mesterséges intelligencia (AI). A mesterséges intelligenciával kapcsolatos legkomolyabb félelmet, vagyis azt, hogy az orvosokat és az egészségügyi dolgozókat a jövőben leváltják az öntanuló, automatizált rendszerek és a robotok, már korábban megcáfolták. A MEDICA kiállítói és újításai is bizonyítják, hogy ez a félelem megalapozatlan. Ezek a modern munkamódszerek a munkavállalók lecserélése helyett inkább „fejlett intelligenciát” hoznak az ellátásba, hogy az emberek és a gépek egymást kiegészítve, együtt dolgozzanak a még jobb eredmény érdekében. Erre példa a képalkotó diagnosztika. Itt a mesterséges intelligencia biztosítja, hogy a CT-vizsgálatokban a sugárzási zónát optimálisan be lehessen határolni, illetve a CT- és MR-vizsgálatok adatait előzetesen elemezhessék, mielőtt a radiológus elkészíti a leletet. A mesterséges intelligencia hasonlóan járhat el a krónikus ellátások teljes körű automatizálásában, ami azt jelenti, hogy az emberi munkaerő elsősorban az akut ellátásra és a komplexebb esetek nyomon követésére koncentrálhat.

 

 

MEDICA START-UP PARK – a kreatív platform

A MEDICA START-UP PARK elnöke 2017-ben fogadta el a szakma jóváhagyását arra vonatkozólag, hogy a MEDICA programjában kapjon helyet egy új, kreatív platform. Itt elsősorban a digitális egészségügy területéről érkező fiatal vállalatok mutatkozhatnak be, és találkozhatnak potenciális üzleti partnerekkel. A berlini Magnosco cég idén is jelen lesz a résztvevők között. A fejlesztőcsapat bemutatja a bőrrák korai felismerésére irányuló alkalmazását, amely a lézeres technológia és a mesterséges intelligencia kombinációját használja.

A stockholmi NUVOAIR cég, aki tavaly a MEDICA App COMPETITION versenyen második helyet ért el, újra megjelenik a MEDICA START-UP PARK-ban. Itt mutatja be az Air Smart Spirométert, amely lehetővé teszi a tüdő kapacitásának egyszerű, otthon történő mérését.

 

 

Meghatározó témák az orvosi gyakorlatban

A MEDICA ACADEMY újabb kurzusokat szentel a legkiemelkedőbb orvosi gyakorlatoknak. A 2017-ben útjára indított akadémia idén is minősített orvosi továbbképzés lesz. A ultrahanggal, valamint az általános orvosi diagnosztikával és terápiás témákkal kapcsolatos gyakorlati tanfolyamok mellett megjelenik a digitális tematika, azaz a telemedicina és ennek legkiemelkedőbb gyakorlatai. Tekintettel arra, hogy a távorvoslás tilalmát hamarosan megszüntetik Németországban, ezt a kurzust is érdemes lesz figyelemmel kísérni.

A MEDICA 2018 kísérő programjai közé tartozik a honvéd- és katasztrófa orvostan DiMiMED konferenciája, valamint a MEDICA MEDICINE + SPORT konferencia, amely a megelőzésre és a sportorvosi kezelésekre összpontosít. A konferenciák angol nyelven zajlanak, és nemzetközi közönség felé irányulnak.

 

A Németországi Kórházak 41. Konferenciája a németországi kórházi vezetők kommunikációs platformja. A MEDICA PHYSIO CONFERENCE november 14-én és 15-én várja a fizioterapeutákat, a sporttudományi szakembereket és az ortopédiai szakembereket.

A MEDICA szakkiállításon szereplő egyéb fórumok közé tartozik a MEDICA LABMED FORUM (az orvosi laboratóriumi szektor trendjei), a MEDICA ECON FORUM (az ipar, a politikai szervezetek, a biztosítási szervek és a betegek képviselői közötti egészségügyi szakpolitikai megbeszélések) és a MEDICA TECH FORUM (a piac szempontjából releváns témáktól, az orvosi ipartól a tudományig és a jogi környezetig).

 

MEDICA 2018 + COMPAMED 2018: 70 országból több mint 5000 kiállító, 130 országból összesen 123.500 egészségügyi szakember és kereskedelmi látogató.

A MEDICA 2018 + COMPAMED 2018 kiállítás

2018. november 12-15. között 10:00-18:00 óráig tart nyitva.

 

 

További információk és jelentkezés: http://www.medica-tradefair.com

Részletes magyar nyelvű információk a budapesti képviselettől:

BD Expo Kft.

Web: https://www.bdexpo.hu/medica

E-mail: info@bdexpo.hu

Telefon: (1) 346 0273

MEDICA_Logo_4c_date

Legolvasottabb cikkeink