• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Miben segíthet nekünk a mozgásszervi ultrahang vizsgálat

Egészségmagazin 2023.09.22 Forrás: Weborvos
Miben segíthet nekünk a mozgásszervi ultrahang vizsgálat

A Dr. Rose Magánkórház radiológiai részlegének vezetője avat be bennünket a vizsgálati lehetőség részleteibe.

Az ultrahang vizsgálatok speciális területe a mozgásszervi ultrahang vizsgálat, amellyel már a 0,5-1 mm körüli képletek is megfigyelhetők, így a lágyrészek a bőrfelszíntől egészen a csont kéregállományáig jól áttekinthetők és egymástól egyértelműen elkülöníthetők. Dr. Németh Ildikó radiológus szakorvos, a Dr. Rose Magánkórház radiológiai részlegének vezetője avat be bennünket a vizsgálati lehetőség részleteibe.

A csontok ábrázolását kétirányú röntgenfelvétel biztosítja. A csontok környezetében levő lágyrészek ultrahang vizsgálattal megítélhetők. A röntgenfelvételen látszódó csontelváltozások, csontsérülések, műtéti fémárnyékok, csontok környéki meszes képletek, idegen testek ábrázolása az ultrahang vizsgálat értékelhetőségét növelik. Ráadásul, mivel az ultrahang nem jár ionizáló sugárzással, életkortól függetlenül alkalmazható, tehát a gyerekek vizsgálatánál is nagy segítséget jelent.

Milyen esetekben lehet segítségünkre a mozgásszervi UH vizsgálat?

Minden perifériás ízület vizsgálható, általánosságban elmondható, hogy az alsó végtagi vizsgálatok zömében fekvő helyzetben történnek, a felső végtagi vizsgálatok, vagy akár a rágóízületek vizsgálata ülő helyzetben történik.

Néhány reumatológiai kórképnél különösen jelentős a korai diagnózis. A korai jelek kimutatása ultrahang vizsgálattal lehetséges. A betegségre adott terápiás válasz is nyomonkövethető.

Akut esetek vizsgálata (sérülések, sportbalesetek): kisebb zúzódások, ínhúzódások, szalagsérülések, egyéb sportsérülések esetében is segítségünkre lehet az ultrahang vizsgálat. A radiológus azonnal fel tudja térképezni, hogy történt-e sérülés, milyen mélységig terjed, milyen mértékben érinti az ízületet, vagy történt-e korábban sérülés, ami az ízület hirtelen mozgáskorlátozottságát okozza.

Ízületi folyadékgyülemek, pl. bevérzés, gyulladás, genny a folyadék minősége alapján egymástól elkülöníthető. A folyadékon belüli ízületi szabadtestek jelenléte is kimutatható.

Tályogok esetén mivel gyakran csak késői fázisban érkeznek a páciensek, ezért a kis felületes sérülések a mélybe terjedve körülírt gyulladást, akár tályogot is okozhatnak. A tályogok elhelyezkedése sem mindegy, kérdés, hogy milyen közel van az ízülethez, éri-e az ízületet, behatolt-e, vagy pedig csonthártya közelében van-e. Ezek az apró tályogok esetleg később gócként viselkedhetnek, például ismeretlen eredetű hajhulláshoz vezethetnek.

Degeneratív elváltozások vizsgálata: ultrahang vizsgálattal eldönthető, hogy a kórformát degeneratív, ún. kopásos elváltozás okozza-e, például a túlsúly miatt, vagy pedig egyéb reumatológiai betegség-e.

Rejtélyes dudorok: az ízületek vizsgálata mellett egyéb lágyrész vizsgálatokat is el lehet végezni, mely során kiderül, hogy direkt ízületi problémáról van-e szó, vagy pedig a környező lágyrészből odaterjedő folyamat vagy kisebb lágyrész daganat okozza-e a mozgás korlátozottságát, ízület környéki duzzanatot vagy a különböző bőrfelszínen jelentkező dudorokat.

Túlterheltség miatti tömlőcskék: számos esetben az ízület környéki duzzanatok fura dudor képében jelennek meg, sokszor fájdalmat nem okoznak. Ilyen  apró, kemény, folyadék tartalmú tömlőcskék nyomhatják az inakat, az idegeket és a mozgást is beszűkíthetik. Ezeket ganglion cisztáknak nevezik, és általában a túlhasználat következtében alakulnak ki.

Sportolók  speciális elváltozásai: mindegyik ízületnél előfordulhatnak speciális elváltozások az alapelváltozáson kívül. Teniszezőknél a teniszkönyök, bicikliseknél a kezek zsibbadása akár idegszál-leszorításhoz vezet. Hosszútávfutóknál fellépő talpfájdalom vagy az olyan mikró csontsérülések, amik a röntgenfelvételen még esetleg nem is látszódnak az ultrahang vizsgálattal felderíthetők. Nagy segítség az UH vizsgálat például a fáradásos törések felismerésében vagy a szalagsérülések, izomsérülések, ínsérülések, íngyulladások kimutatásában is.

Perifériás idegvizsgálat: a rendelkezésünkre álló speciális nagy frekvenciás vizsgálófejekkel nemcsak az ízületeink, hanem az izmok közti kötőszövetes állományban lefutó idegszálaink is vizsgálhatóvá válnak.

Melyek a mozgásszervi vizsgálat előnyei?

•        Bármikor ismételhető, bármely korban elvégezhető, széles körben rendelkezésre áll.

•         A mozgásszervi ultrahangon belül alkalmazható minden technikánk rendelkezésre áll, kórházunkban minden végtagi ízület vizsgálata elvégezhető. (A gerincoszlop megítélése nem tartozik a mozgásszervi ultrahang vizsgálatok közé.)

•         A mozgásszervi UH vizsgálat előnye, hogy az adott ízületet – eltérően a CT- és MR-vizsgálatoktól – valós időben, mozgás közben is vizsgálni tudjuk, tehát funkcionális vizsgálat.

•         A vizsgálatot legtöbbször reumatológiai, ortopédiai, traumatológiai, esetleg endokrinológiai, néha gasztroenterológiai betegségek esetén javasoljuk. (Előfordul, hogy gasztroenterológiai vagy bőrgyógyászati betegség korai jele bizonyos ízületekben is megmutatkozik.)

A Dr. Rose Magánkórházban egyedülálló módon több kiváló képzettségű, nemcsak ultrahang diagnosztikát végző, hanem az ultrahang, mozgásszervi ultrahang oktatásában, magyarországi elterjedésében is nagy szerepet vállaló szakemberek állnak rendelkezésre, és szükség esetén konzultációt is biztosítunk.

Legolvasottabb cikkeink