• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Műsoron kívül - menthető az élet a tévében

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Újraélesztő pontot alakítottak ki a Magyar Televízió óbudai új székházában, az aula központi és könnyen elérhető részén.

A Magyar Televízió és az AMP Zrt. közötti együttműködés keretében az MTV új óbudai székházában is felszereltek egy aktív HELP életmentő pontot, s hamarosan a Televízió 12 munkatársa is el fogja végezni a HELP központjában a nemzetközi szabvány szerint összeállított, akkreditált, alapszintű újraélesztés képzést. A HELP Pont (benne félautomata defibrillátor) az új székház aulájában, központi és könnyen elérhető helyen található. Ezzel a kooperációval az MTV nemcsak azt ott dolgozók és az odalátogatók részére nyújt nagyobb biztonságot, hanem egyúttal csatlakozott a HELP országos programjához is.

Olyan állami közintézmények mellett, mint az ÁNTSZ, a BRFK, az Egészségügyi Minisztérium most már a Magyar Televízió is rendelkezik a defibrillátorral ellátott HELP újraélesztő állomással.

A HELP képzésén pár hónap alatt több mint 100 ember sajátította el az újraélesztés alapfogásait, így többek között az ÁNTSZ biztonsági szolgálata, a WHO és az ENSZ tagszervezetének munkatársai, a BRFK dolgozói, az In-Kal alkalmazottai és magánemberek is. Őket követik a sorban márciusban az MTV munkatársai is.

A tavaly útjára indított, civil kezdeményezésű HELP program egyedülálló módon egyesíti a laikus sürgősségi életmentés, az információs szolgáltatás és az újraélesztés oktatás modern követelményeit, tudásanyagát és eszközeit. Mindezt teszi azzal a szándékkal, hogy ne csak felhívja a figyelmet egy mindannyiunkat érintő közügyre, a szív- és érrendszeri megbetegedések, így a hirtelen szívhalál világszerte vezető helyére, hanem tegyen is ellene: eszközszinten, szolgáltatásszinten, készségszinten.

A publikus helyeken, kül- és beltéren egyaránt felállítandó HELP Pontok kiegészítik és bővítik a már ismert, nyilvánosan hozzáférhető PAD (Public Access Defibrillator) jellegű rendszereket, mivel a modern info-kommunikációs háttérrel, lakossági tájékoztatással, az automata riasztási rendszerrel és az eszköz és oktatás elválaszthatatlanságával lényegesen többet nyújtanak egy medikus készüléknél. Az életmentő és szolgáltató ponton a közérdekű és tájékoztató jellegű műsorok sugározhatók, vészhelyzetben a rendszer automatikusan riasztja az ottani segítőket és a HELP központot, valamint a HELP Pont kihelyezésével párhuzamosan kiképeznek személyeket is, akik hivatalos újraélesztőként képesek és jogosultak használni a defibrillátort.

A HELP (Human Emergency Life Point) az Adlife Media Point (AMP) Zrt. által önerőből kifejlesztett és menedzselt, nemzetközi szinten is egyedülálló életmentő és szolgáltató rendszer, amely a hirtelen szívhalál leküzdésére kínál átfogó, új szemléletű megoldást.

A HELP létjogosultságát és időszerűségét az adja, hogy ma Magyarországon hirtelen szívhalálban becslések szerint évente csaknem 20-25 ezer ember, azaz minden 20. percben 1 ember veszti életét. Budapesten minden órában egy-egy fővárosi polgár szorulna közterületen, közlekedési eszközön, közintézményben segítségre. A hirtelen keringésmegálláskor fellépő vészhelyzetben az első 4 perc a legkritikusabb, így létkérdés, hogy a mentő megérkezéséig a bajbajutottak gyorsan, szakszerűen és hatékonyan kapjanak korai sürgősségi életmentést. Ennek ellenére ma még hiányzik a laikus elsősegélynyújtó hajlandóság, valamint a mindenki számára hozzáférhető eszközállomány és készségszintű tudás, melyek segítségével több ezer ember élete megmenthető lenne.

A HELP program három fő pillére: világszínvonalú életmentő és szolgáltató állomás (HELP Pont), nemzetközi szabvány szerinti újraélesztés oktatás (HELP képzés) és a segítőkészségi hajlandóságot ösztönző szemléletváltó gondolat (HELP életprogram).

Aktív HELP Pontok: ÁNTSZ országos központja, Budapesti Rendőr-főkapitányság, MLSZ telki edzőközpont, Egészségügyi Minisztérium, Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium, AMP Irodaház és Magyar Televízió.

Minden egyes HELP Pont az Országos Mentőszolgálatnál hivatalosan regisztrált életmentő állomás.

Legolvasottabb cikkeink