• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nyáron is biztonságban

Egészségmagazin 2023.07.31 Forrás: Weborvos
Nyáron is biztonságban

A Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyász, fül-orr-gégész, kardiológus és urológus szakorvosainak javaslatai.

A forróság, az erős napfény, a fokozódó pollenterhelés miatt a nyár extra megterhelést jelent szervezetünkre. Kis odafigyeléssel megelőzhetőek és enyhíthetőek a nyári időszak hatásai. A Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyász, fül-orr-gégész, kardiológus és urológus szakorvosainak javaslatait foglaltuk össze.

Tartsuk be a napozás szabályait

Dr. Csitos Ágnes bőrgyógyász

Figyeljünk bőrünk és szemünk védelmére nyaralás alatt is. Déli órákban - amikor az UV terhelés a legerősebb - vonuljunk árnyékba, tartsuk a mediterrán országokban már jól bevált sziesztát.

Használjuk fényvédő krémeket, legalább 30-as faktorszámút (SPF30), gyermekek bőrét azonban 50-es krémmel védjük. Figyeljünk arra, hogy hatásuk strandoláskor, sportoláskor a verejtékezés, bőrázás miatt gyorsan csökkenthet, ezért kétóránként ismételjük a krémezést.  Városnézés, túrázás alkalmával fényvédelmet biztosít az UV szűrős, vagy jól fedő len, pamut ruha is. A fejbőr, szem védelmére is figyeljünk kalap, napszemüveg viselésével. Érzékeny, világos bőrű személyeknek, gyermekeknek, azoknak, akik munkájuk vagy életmódjuk miatt sokat tartózkodnak a szabadban, valamint akiknek az immunrendszerük gyengült egy alapbetegség miatt, különösen fontos a napozás szabályainak betartása.

A pollenallergia tüneteinek megjelenése előtt kezdjük meg a megfelelő gyógyszerek használatát

Dr. Krasznai Magdolna fül-orr-gégész, allergológus

A pollenszezon érkeztével az arra érzékenyek nehéz hetek elé néznek, ha nem készültek fel időben a nyár második felében menetrendszerűen érkező tünetekre. Figyeljük a pollenjelentést, lehetőség szerint ne tartózkodjunk a szabadban, tervezzük a nyaralásunkat ennek megfelelően. Viseljünk maszkot, szemüveget, használjunk pollenszűrőt, mossunk rendszeresen hajat, orrot, arcot! Megfelelő étkezéssel elkerülhetjük a keresztreakciókat. Pollenallergiánk tünetei (vizes orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés) megjelenése előtt kezdjük meg a megfelelő gyógyszerek használatát. Orrdugulás hátterében számos betegség állhat, emiatt mindenféleképpen szakorvosi, fül-orr-gégészeti kivizsgálás ajánlott. Orrdugulás a többi tünettel együtt szezonális pollenallergia esetében is jelentkezhet, de perenniális, azaz egész évben panaszt okozó háziporatka, állati szőrök esetében gyakran az orrdugulás a fő tünet. A pollenallergia hatékony kezelése érdekében töltsük le a MASK-airt!

Rendszeresen ellenőrizzük a vérnyomást és pulzust

Dr. Solymos Mónika kardiológus

A tartós hőség az egészséges szervezetet megterheli, a szívbetegeknek pedig még nagyobb kihívást jelent az alkalmazkodás.

Jól beállított vérnyomás esetén is előfordulhat, hogy a nagy meleg okozta értágulás, fokozott izzadás és elektrolit vesztés jelentős vérnyomásingadozást eredményez, emiatt szükséges lehet a gyógyszeres terápia módosítása, kezelőorvos előírása alapján. Fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre és kerüljük a szervezetet túlzottan igénybe vevő fizikai tevékenységeket. Rendszeresen ellenőrizzük a vérnyomást és a pulzust! Kóros értékek vagy panaszok - rossz közérzet, szédülés, gyengeség, fejfájás, mellkasi panaszok, nehézlégzés, lábdagadás - esetén konzultáljunk kezelőorvosunkkal.

Legyünk tehát óvatosabbak, tartsuk be a szabályokat, fokozottan monitorozzuk magunkat és panasz esetén időben forduljunk orvoshoz!

Nyári időszakban még fontosabb a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele

Dr. Varga József urológus

Nyári időszakban nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele. Ez akkor megfelelő, ha annyi folyadékot fogyasztunk, hogy a kiadás (vizelet) napi 2 liter közelében van. Még egy jó tanács a világjáró embereknek, csak palackos folyadékot fogyasszanak, ismeretlen eredetű nedű, csapvíz kerülendő!

Nyáron gyakrabban fordul elő húgyúti fertőzés – tünetei elsősorban a gyakori, fájdalmas vizelés, majd az erősödő fájdalom, és gyakrabban jelentkező vizelési inger, de jellemző lehet az is, hogy sűrűn kell, keveset üríteni. Előfordul, hogy a vizelet zavaros, rossz szagú lesz. Ha még mindig nem mentünk orvoshoz, véres vizelet és láz is felléphet. Húgyúti fertőzés esetén érdemes vizeletvizsgálatot végezni, lehetőség szerint vizelettenyésztéssel együtt, így megtudhatjuk milyen kórokozó áll a panaszok mögött, és célzott kezelést tudunk végezni.

Legolvasottabb cikkeink