• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Nyolc tévhit a fogyással kapcsolatban

Egészségmagazin 2018.07.12 Forrás: Rózsakert Medical Center
Nyolc tévhit a fogyással kapcsolatban

Celebekre, modellekre, színészekre hallgatunk, csak az orvosokra nem, pedig ők tudják leginkább, mitől tudunk valóban lefogyni.

Fogyni legtöbbször a külsőnk miatt szeretnénk. A lehető leggyorsabban és legkevesebb ráfordítással. Hiszünk a csodamódszerekben, trendi diétákban és nem törődünk azok egészségügyi következményeivel. És kire hallgatunk, ha fogyásról van szó? Celebekre, modellekre, fitneszedzőkre, színészekre és még sorolhatnánk. Csak az orvosokra nem, pedig ők azok, akik ismerik a testünk működését és tudják, hogy mitől tudunk valóban lefogyni. A Rózsakert Medical Center orvosai összegyűjtötték, hogy milyen hibákat követünk el leggyakrabban az álomsúly elérése érdekében.

1. Csodadiétákban keresed a megoldást

Fogyasztó szerekkel és csodamódszerekkel próbálkozol, amik gyors eredményt ígérnek, az egészségeddel pedig egyáltalán nem foglalkozol. Ezzel többet ártasz, mint használsz. „A rossz fogyókúrától a szervezeted legyengül, rosszabb állapotba kerül az anyagcseréd. Ha sikerül is fogyni, biztos nem egészségesen és általában több kiló kúszik vissza, mint amennyi lement. A pszichés kudarcélmény is jelentős.”- magyarázza dr. Farkas Kitti.  

2. A szénhidrát ellenség

„Nagy hiba, ha azt gondolod, hogy bizonyos tápanyagokat meg kell vonnod magadtól.”- figyelmeztet dr. Farkas Kitti. „Se a szénhidrát, se a fehérje, se a zsír nem ellenség. A szervezetednek mindegyikre szüksége van. Még akkor is, ha az aktuális trendek éppen közellenségnek állítják be valamelyiket. Mostanában épp a szénhidrátot, korábban a zsír. A proteinre szükséged van az izmaid miatt, a szénhidrátból meríted az energiát és ettől működik az agyad, a zsír pedig a vitaminok felszívódását, hormontermelést és az idegrendszer működését segíti.”

3. Diétás=egészséges

Kutatások szerint az egészségesnek gondolt ételekből többet fogyasztunk a szükségesnél. Azzal hitegeted magad, ha „diétás” termékeket választasz, azzal jót teszel magadnak? Ez nem igaz. „A szervezetednek valódi, tápanyagokban gazdag ételekre és változatos étrendre van szüksége.”magyarázza dr. Bajnok Éva obezitológus. „A diétásnak meghirdetett ételek többsége egyébként nem is az, sokszor például szénhidrát helyett nagyobb mennyiségű zsírt tartalmaz.”

4. Mindenmentes=diétás és egészséges

„Gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes stb. Ezeket az ételeket azoknak találták ki, akik érzékenyek vagy allergiásak valamelyik összetevőre. Ha te nem vagy, mégis megvonod magadtól, az hiányállapotok kialakulásához vezethet”- mondja dr. Bajnok Éva obezitológus.  

5. Annak hiszel, amit a mérleg mutat

„Fogyni zsírból kell.”- világít rá dr. Farkas Kitti. „Attól, hogy a mérleg kevesebbet mutat, még nem biztos, hogy megfelelően sikerült lefogynod. Ha koplaltatod magad, azzal izomból fogysz, amitől a mérleg ugyan kevesebbet mutat, de a szervezeted legyengül.”

6.  Csak a külső miatt csinálod

Dr. Bajnok Éva obezitológus szerint az ideális testsúly nem csak a külsőről szól. „A túlsúly leadása, ha egészségesen csinálod, sokat javít az egészségi állapoton is: csökkenti a szív-érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, magas vérnyomás és bizonyos daganatos betegségek kockázatát.  Ha leadod a felesleget, jobban alszol, energikusabb leszel, jobban megy a mozgás, az önbizalomnak is jót tesz.”

7.  Celebekre hallgatsz

Szépészeti kérdésként gondolsz a fogyásra, ezért előbb hiszel véleményvezéreknek, celebeknek, színésznőnknek, minthogy megkérdezz egy valóban kompetens szakembert, egy orvost. Orvosi szaktudásra azért jó alapozni, mert a szakember ismeri a test működését, tudja, mitől fogy és mi, milyen hatással van rá, nem ajánl olyan módszert, ami káros az egészségre.

8. Kismamaként nem foglalkozol a felszedett pluszkilókkal

Amit terhesség alatt kívánsz, azt a gyermek miatt kívánod. Terhesség alatt kettő helyett kell enned. – Gyakori tévhitek. Dr. Vass Viktor belgyógyász, diabetológus, endokrinológus szerint: „Várandósság alatt az ideális súlygyarapodás nem ikerterhesség esetén normál testsúlyú nőknek 9-12 kg. Sovány kismamáknál ennél több is belefér, túlsúlyos vagy elhízott várandósoknál viszont minél kevesebb súlygyarapodás ajánlott. Az sem mindegy, hogy mikor következik be a súlynövekedés: az első trimeszterben 0,5-2 kg súlygyarapodás jellemző, ha már ennél több kiló felszalad annak valószínűleg a túlzott kalóriabevitel az oka, ilyenkor oda kell figyelni az étkezésre a továbbiakban.”

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink