• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sószoba és sópipa – miben segíthet az asztmás gyerekeknek?

Egészségmagazin 2024.02.20 Forrás: Tüdőközpont
Sószoba és sópipa – miben segíthet az asztmás gyerekeknek?

A haloterápia az asztma mellett segít enyhíteni az allergia tüneteit is, szénanátha, nátha és egyéb felsőlégúti megbetegedésekben is jótékony hatású lehet.

Az inhalációs terápiák légúti betegségekben való alkalmazása már régóta ismert. Dr. Somogyi Éva, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász szakembere szerint a só tisztítja a tüdőt, a hörgőket, segít a váladék oldásában, és így kiegészítő terápiaként az asztmás gyermekek kezelésében is jótékony hatású lehet.

A gyermekkori asztmáról

Az asztma a kis légutak összehúzódásával, szűkületével járó megbetegedés, amely szűkületet a légutak simaizmának összehúzódása, a kislégutak nyálkahártyájának gyulladása és fokozott nyákszekréciója adja. Az asztma jellemző tünetei a rohamszerű nehézlégzés, száraz, kínzó köhögés és sípoló légzés. Az asztma az egyik leggyakoribb krónikus betegség gyermekkorban, előfordulása gyerekek körében 8 és 12 százalék közé tehető. Kiváltó okai között szerepel az allergia (házipor-atka-, állati szőrök, pollen- vagy penészgomba allergia), a különböző vírusfertőzések, a fizikai terhelés, a hideg vagy párás levegő, és irritációt okozó légszennyező anyagok – mondja dr. Somogyi Éva. Mai ismereteink szerint az asztma nem gyógyítható, de jól kezelhető megbetegedés. A tünetek csökkentésére, illetve teljes megszüntetésére számos lehetőség, széles gyógyszer- és eszközkínálat áll rendelkezésre. A gyermekkori asztma kezelése alapvetően gyógyszeres kezelést jelent, melyben fenntartó és akut rohamoldó terápiára van szükség. A gyógyszerformák többsége inhalációs készítmény, melyekkel helyileg, a tüdőben magas gyógyszerkoncentráció biztosítható mikrogrammnyi mennyiség bevitelével.

A haloterápia, azaz sóterápia

A gyógyszeres kezelés mellett kiegészítő kezelésként ajánlható az asztmás gyermekek számára a sópára belégzésén alapuló kúra, melynek hatékonysága már az ókor óta ismert. A száraz sóterápia (haloterápia), melyhez a sóbarlangok mikroklímáját mesterséges úton hozzák létre, ideális antiszeptikus közeget biztosít az asztmás gyermekek számára. A haloterápia az asztma mellett segít enyhíteni az allergia tüneteit is, szénanátha, nátha és egyéb felsőlégúti megbetegedésekben is jótékony hatású lehet.

Az aktív sószobákban, sóbarlangokban található halogenizátor mikron méretű száraz, tiszta sórészecskéket juttat a légtérbe, amelyeket a gyermek belélegez – magyarázza Somogyi doktornő. Majd hozzáteszi: mivel az aktív sóbarlangokban a levegő páratartalmát alacsony értéken tartják, így a sószemcsékhez nem kötődik nedvesség, így azok nem tapadnak le a felső légutakban. A belélegzett 2-5 mikronnyi nagyságúra porlasztott sórészecskék a tüdő mélyére jutva, reakcióba lépnek a nyálkahártyán lerakódott szennyeződésekkel is, amelyek így könnyebben távoznak a szervezetből. Az asztmával küzdő kisgyermekek nehézlégzése, köhögése enyhül, javulnak a légzésfunkciós paraméterei, és kevesebb gyógyszerre lesz szükségük. A kezelések a légúti betegségekkel szembeni ellenállást is növelik – sorolja a sóterápia előnyeit a szakember.

A sóterápiás szoba mellett a haloterápiának több formája is ismert, ezek egyike az otthoni körülmények között is alkalmazható sópipa. Ez egy könnyen használható kézi inhalációs eszköz, ami természetes sókristályokat tartalmaz. Az eszköz szülői felügyelettel óvodáskortól használható – mondja dr. Somogyi Éva. A gyermek a készülék csutoráján át normál intenzitású belélegzést végez, majd a levegőt az orrán keresztül fújja ki. A készüléken áthaladó levegőt belélegezve a benne található mikro sórészecskék behatolnak a felső és alsó légutakba, ahol feloldódnak, és a légutak nyálkahártyáját intenzív tisztító munkára serkentik.

A sóterápia természetes, szelíd és biztonságos kezelési forma, melynek nincsenek ismert mellékhatásai. Ugyanakkor a sóterápia egy kiegészítő terápia, amely mellett továbbra is szükséges a tüdőgyógyász szakorvos által felírt gyógyszeres készítmények használata is! – hangsúlyozza dr. Somogyi Éva.

Legolvasottabb cikkeink