• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tananyag időseknek butulás ellen

Egészségmagazin Forrás: MTI

Tananyag készült az idősek szellemi frissességének felmérésére és megőrzésére.

A nemzetközi együttműködés eredményeként kidolgozott módszerekről az alkotók konferencián számoltak be Pécsen. "A MindWellness elnevezésű projektben tíz országból tizenegy partner, köztük felnőttoktatási szakemberek, pedagógusok, orvosok, egyetemi kutatók, számítógépes szakemberek, valamint szociológusok dolgoztak az elmúlt két évben annak érdekében, hogy lehetőséget nyújtsanak az idős korosztálynak szellemi jólétük megtartására" - mondta Huszár András, a projekt menedzsere, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Igazságügyi Orvostani Intézetének igazgatója az MTI-nek.

Kitért rá: a 300 ezer eurós költséggel készült tananyag több részből áll. Tartalmaz egy, a PTE által készített, a szellemi teljesítményt felmérő tesztet, a fizikai és szellemi frissességet befolyásoló tényezők és azok javítási módjainak összefoglalását, valamint tudományosan tervezett játékokat, melyek tréningként szolgálnak a memória javításához, a logikai következtetések levonásához, az információfeldolgozás gyorsaságának fokozásához.

A tananyag a www.mindwellness.eu internetes oldalon érhető el, de a feladatok nagy része nyugdíjasklubok tagjai, idősotthonok lakói számára nyomtatott formában is elkészül.

"Nem állítjuk, hogy a tréningekkel valaki okosabb lesz, mint volt, de a gyakorlatok bizonyíthatóan visszahoznak valamit abból a képességből, ami valamikor megvolt" - jegyezte meg Huszár András. Hozzátette: ha az agyat munkára késztetik, erősödik. Megfigyelték, hogy már egy óra tréningezés révén is számos új kapcsolat épül ki az agysejtek között, elősegítve a "szellemi jólét megőrzését".

Az intézetigazgató utalt rá, hogy hasonló tananyagok már korábban is készültek, de azok lokálisak voltak, egyik sem alapult ilyen széles körű nemzetközi összefogáson, így nem tudtak olyan hatást elérni, mint amilyet a mostanitól várnak.

Huszár András kitért arra is, hogy a tananyag kidolgozásával összefüggésben egy egész Európára kiterjedő felmérést végeztek az idősek szellemi képességeinek romlásáról. Arra keresték a választ, hogy az egyes országokban mennyire intenzíven kell foglalkozni e folyamatok lassításával. A szakember az eredményekkel kapcsolatban mindössze annyit árult el, hogy Magyarország a középmezőnybe sorolható a vizsgált országok rangsorában.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a leépülés folyamata nagyban függ az életkörülményektől, az életmódtól, a táplálkozástól is, mindenesetre a végső cél az, hogy az idősebb korosztály szellemi frissessége tekintetében ne legyenek nagy különbségek az európai államok között. Huszár András e törekvést kiemelten fontosnak nevezte arra hivatkozva, hogy a társadalom elöregedése Európa nagy problémájává vált.

"Az egész kontinensen egyre magasabb az átlagéletkor, nő az 50 év felettiek aránya. Nekik és környezetüknek sem mindegy, miként élik mindennapjaikat, ezért szükséges idejében alkalmazni azt a tréningrendszert, foglalkozásrendszert, amely hosszú időre biztosíthatja a szellemi jólét, a szellemi kiegyensúlyozottság lehetőségét az érintett, szervi betegségben nem szenvedő korosztály számára" - fogalmazott az intézetigazgató.

Felipe Garcia, a projekt spanyol promóciós igazgatója a csütörtöki konferencián arra mutatott rá, hogy a tananyag rendkívül hasznos lehet azon 50 év felettieknek is, akik a válság miatt az elmúlt években elveszítették munkahelyeiket. Szellemi frissességük megtartása hozzásegítheti őket ahhoz, hogy jó eséllyel térhessenek vissza a munkaerőpiacra.

Legolvasottabb cikkeink