• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tavasszal még több panaszt okozhat a gyerekkori reflux

Egészségmagazin 2023.03.20 Forrás: Weborvos
Tavasszal még több panaszt okozhat a gyerekkori reflux

Eltérőek a tünetek a különböző életkorokban, ami azonban közös, hogy minden korban kezelést igényel.

Refluxbetegség során az emésztőnedvvel és a gyomorsavval elkeveredett gyomortartalom áramlik vissza a nyelőcsőbe. A panaszok legtöbbször a tavaszi és az őszi időszakban erősödnek fel, amely a levegő páratartalmának változásával magyarázható. A refluxot gyakran tévesen felnőttbetegségként kezeljük, ám Dr. Horváth Dávid, az RMC Clinics szakorvosa szerint a gyermek gasztroenterológiai rendelésre a csecsemők és gyermekek egyötöde reflux okozta panaszok miatt érkezik. Eltérőek a tünetek a különböző életkorokban, ami azonban közös, hogy minden korban kezelést igényel.

Refluxbetegségről kellemetlen, vagy fájdalommal járó panaszokkal jelentkező reflux esetén beszélünk, amit a gyomortartalom nyelőcsőbe való gyakori visszaáramlása okoz. A refluxbetegség a nyelőcső alsó záróizmának nem megfelelő záródása következtében alakul ki. „A reflux önmagában egy normális jelenség csecsemőkorban, gyermekek esetén bizonyos étkezéseket követően is tapasztalható, azonban, ha hetente két-három alkalommal rendszeresen jelentkezik, vagy egyéb szervi tüneteket okoz, már kóros állapotnak tekinthető, és kezelést igényel” – emeli ki Dr. Horváth Dávid.

Neurológiai alapbetegséggel élő, illetve koraszülött gyermekeknél gyakrabban fordul elő, de a gyerekkori refluxot más tényezők is kiválthatják, például ételallergia, a gyomor nyálkahártyáját ingerlő vagy túlzott gyomorsavat képző élelmiszerek fogyasztása. Nagyobbaknál megjelenhet a stressz is kiváltó tényezőként, amelyet leggyakrabban az iskolai elvárások és a közösségi életük során élnek meg. „Az őszi iskolakezdés és tavaszi időszak, a felvételik táján a feszültség meghatározó tényező a refluxos epizódok hátterében. A szezonalitást egyébként ezen túl a páratartalom változásával, annak hatásával magyarázzák egyes tanulmányok – mondja el Dr. Horváth Dávid - az is előfordulhat, hogy egy rövid ideje fennálló gyerekkori reflux csupán ekkor válik szembetűnővé.

A gyerekkori reflux tünetei életkortól függően változhatnak. Csecsemőknél a legegyértelműbb árulkodó jel a baba gyakori, esetenként sárgás, zöldes színű bukása, rendszeres hányása. Ugyanakkor a sűrű köhécselés, nyelés, büfögés, kellemetlen szájszag, és az általános nyugtalanság szintén refluxra utalhat. A betegség következtében a súlygyarapodás megállhat, akár még fogyhat is a csecsemő, illetve a gyomorsav feljutása miatt a hanyatt fekvés kényelmetlenné válhat számára, szélsőséges esetekben pedig akár légzéskimaradást (apnoe) is okozhat.

„Refluxbetegség esetén nagyobb gyermekeknél étvágytalanság, nyelési nehézség, a torokban jelentkező keserű ízérzés, mellkasi fájdalom, gyomortáji égő, csípő érzés, gyakori felső légúti fertőzések jelentkezhetnek” – mondja Dr. Horváth Dávid, hozzátéve, hogy bár rendelkezésre állnak eszközös vizsgálatok - mint a nyelőcső- és gyomor endoszkópos vizsgálata, nyelőcső pH mérés -, döntő többségében a reflux a tünetekre alapozva, valamint a gyermek és a szülő elmondását figyelembe véve diagnosztizálható.

Csecsemőkori reflux esetén fontos, hogy a baba etetése függőleges vagy félig ülő pozícióban történjen, és kevés mozgatással járó, hosszabb büfiztetéssel érjen véget. A reflux kezelésére alkalmazható továbbá az ágy fejvégének megemelése, az anyatej vagy a tápszer sűrítése és savvisszaáramlást gátló szirup adása is. Abban az esetben, ha tejfehérje-allergia áll a panaszok hátterében, a diéta módosítására lehet szükség.

A nagyobb gyermekeknél már az étrendi, életmódbeli változtatások is sokat javíthatnak a tüneteken, de náluk is alkalmazható az életkornak megfelelő savvisszaáramlást gátló szirup vagy savlekötő, makacs, nem javuló esetekben azonban protonpumpa-gátló kezelésre is szükség lehet. Amennyiben az oki tényezők között a kóros stressz, szorongás szerepe felmerül, pszichológus bevonásával tudunk sikert elérni. 

Dr. Horváth Dávid, az RMC Clinics orvosa kiemeli ugyan, hogy „a refluxbetegség az életkor előrehaladtával kinőhető”, mégis úgy véli, a gyerekkori refluxbetegség legkisebb gyanúja esetén is érdemes felkeresni egy szakrendelést, hiszen a kezeletlen reflux nem csupán az életminőséget ronthatja, de akár súlyos szövődményeket is okozhat.

Legolvasottabb cikkeink