• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Utazás és egészség: ne ezen spóroljunk!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A foci VB mellett kanyaró - és influenza járvány is zajlik Dél-Afrikában, szurkolni nem elég.

Az utazók biztonságos felkészítésének alapja a kockázat felmérése. Ehhez pontosan kell ismerni az útvonalat, a fogadó ország járványügyi helyzetét, az utazás célját, a kint tartózkodás körülményeit, az utazó egészségi állapotát és eddigi oltásait is. Ideális esetben a felkészülés része a mára már önálló orvosi ággá fejlődött utazási medicina szakemberével való találkozás, legalább 6 héttel az indulás előtt, így számba vehető az úticéloktól, vagy az utazó korától, fizikai kondíciójától vagy krónikus betegségétől függő kockázatok.

 
Az orvos feladata, hogy mindezeket elfogadva és mérlegelve, a lehető legszélesebb körű tájékoztatást adja – mondta el dr. Jelenik Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja vezetője. A főorvosnő nemrégen tért haza a Nemzetközi Utazási Medicina Társaság (ISTM) Észak Európai Regionális Konferenciájáról, ahol számba vették a szakemberek a legfrissebb utazási trendeket és közegészségügyi tényeket.


A 60 év feletti korosztály egyre nagyobb arányban vesz részt a távoli, több országot érintő utazásokon. A hosszú repülőút, a klimatikus viszonyok, a tengerszint feletti magasság, az eltérő étkezési szokások és a sok-sok látnivaló, jelentősen megterheli a szervezet. Közöttük a balesetek és a hirtelen rosszullétek előfordulása is magasabb. A külföldön történő orvosi ellátáshoz biztosítás szükséges. A vérrel, orvosi beavatkozáskor átvihető hepatitis B vírus ellen védőoltás szükséges. A túlsúly, a magas vérnyomás, cukorbetegség, tüdő-szív betegség (CPD/COPD), gyomor-bélbetegségek mind olyan betegségek, melyeket figyelembe kell venni a felkészülés során. A túlsúly mélyvénás trombózisra-, a krónikus betegségek bakteriális fertőzésre hajlamosítanak és az immunrendszer védekezőképességét is, gyengítik. Ezeknek az utazóknak, a védőoltásokon kívül, gyógyszeres megelőzést is javasolhat az orvos.

Az újabb kedvelt utazási formák közé tartozik a luxus tengerjárón való nyaralás. A hajók nappal kikötőben állnak, éjszaka haladnak. Kikötés alkalmával egynapos kirándulások, városnézések tarkítják a programot. A helyi ízek felfedezése az étellel, vízzel terjedő betegségeknek kedvez. Azokban az országokban, ahol a fertőző májgyulladás (hepatitis A) ritkán fordul elő, védőoltással kell védeni a járványos területre utazókat. Akinek gyermekkorában volt „sárgasága " életre szóló" védettsége van. A legnagyobb problémát hajókon, a vírusos hasmenések okozzák. Igen gyorsan, akár több száz ember is megbetegedethet, mivel a vírus gyorsan szaporodik és könnyen átvihető.

A szúnyogok által terjesztett betegségek közül - a Magyarországon is ismert - a Nyugat-Nílusi vírus mellett, a Dengue láz és a Chikungunya vírusa egyre nagyobb területeken okoz járványt, hátizsákos és városi turisták egyaránt áldozatai lehetnek.  A DEET tartalmú szúnyogriasztók a leghatékonyabbak a megelőzésben, a B1 vitamin, fokhagyma, mobil telefon és az elektromos riasztók hatástalanok. Leghamarabb a Dengue láz ellen fognak védőoltást kidolgozni.

A malária fokozódó elterjedtsége, a betegséget okozó paraziták ellenállása a gyógyszeres megelőzésre, egyre komolyabb egészségügyi probléma, főleg a hosszabb ideig maláriás területen tartózkodók között. Rövid ideig tartó veszély esetére hatékony, kevés mellékhatású készítmény áll rendelkezésre. A megfelelő gyógyszer kiválasztása orvosi feladat, hiszen a kórokozó érzékenységén kívül, a mellékhatásokat és az ellenjavallatok is figyelembe kell venni. A maláriát terjesztő szúnyogok aktivitása változó. Az Amazonas mentén koraeste-, az afrikai fajták éjféltől hajnalig csípnek. Az izzadó láb és a sörivás utáni kipárolgás különösen „csábító" számukra.
A sárgaláz elterjedtsége is nőtt az elmúlt években. Brazília déli tartományiból, már az Iguazu vízesés környékére és Argentína északi területéire is áthúzódott. A sárgaláz elleni védőoltás az egyetlen, melyet a hatóságok kötelezően előírhatnak utazók számára. Idős korúak, terhesek, szoptatós mamák és sérült immunitásúak oltása veszéllyel járhat, valós fertőzési veszély esetén az utazás nem javasolt.


A konferencián kiemelt téma volt, a Labdarugó Világbajnokságra utazók felkészítése. Jelenleg kanyarójárvány zajlik Dél-Afrikában, fontos lehet a hepatitis A és a tetanusz elleni védettség is. Magas az AIDS és nemibetegek száma, gyakori a külföldiek ellen elkövetett rablótámadás. A tömeges rendezvények gócai a légúti betegségeknek, melyek között az influenza vírusa a legjelentősebb, hiszen Dél-Afrikában most tél van, influenza szezon.

A szakemberek egységesen úgy ítélik meg, hogy a felkészítés, az utazás előtti tájékozódás és a védőoltások jelentősen csökkentik a külföldi tartózkodás kockázatát. Ebben segítenek az interneten elérhető információk, a regionális ÁNTSZ- hez tartózó Oltóközpontok és az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja.

Legolvasottabb cikkeink