• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Véd az influenza oltás a madárinfluenza ellen?

Egészségmagazin Forrás: OEK

Még most sem késő felkészíteni szervezetünket a téli szezonra, s beoltatni magunkat influenza ellen.

Az idei tél nem nyújtott kedvező feltételeket az influenza vírusok terjedéséhez, de a hűvös, nedves idő hatására az ország több megyéjében megemelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma. A laboratóriumi vizsgálatok igazolták az influenza vírus felbukkanását a betegek között. De még most sem késő felkészíteni szervezetünket a téli szezonra, s beoltatni magunkat influenza ellen - állítja Rózsa Mónika szakmikrobiológus, az Országos Epidemiológiai Központ légúti vírus osztály munkatársa.


Az influenza vírusok sérülékeny, könnyen elpusztítható kórokozók. Kedvező időjárási feltételek mellett mégis embertömegek megbetegedését okozó járványok alakulhatnak ki. Az influenza vírusok cseppfertőzéssel terjednek, belégzéssel kerülnek a légutakba. A megfelelő környezeti feltételek elősegítik a köhögéssel tüsszentéssel, apró nyálcseppekbe burkolt, szétszóródó vírusok túlélését és fertőző képességének megőrzését.


A nedves, párás, fagyponthoz közeli hőmérséklet szinte konzerválja a vírusokat, mivel megóvja a vírusrészecskéket a kiszáradástól.
A szürke, felhős téli nappalok szintén elősegítik a vírusok terjedését, mivel a napsugarak fertőtlenítő hatása nem érvényesül. Néhány hűvös nyálkás nap elegendő ahhoz, hogy elinduljon egy influenza járvány. Az időjárási feltételekhez zsúfolt nagy tömegeket vonzó rendezvények párosulva megteremtődtek az ideális feltételek a gyors, járványos terjedéshez - figyelmeztet a szakember.


Az influenza vírusok elleni oltások a WHO által ajánlott, azon évben várhatóan a fertőzéseket okozó törzseket tartalmazzák. Az oltóanyagba beletett elölt, vagyis nem fertőző képes influenza vírus törzsek ellen az oltás után 10-14 nappal már megjelennek a vérben az adott vírus ellenes ellenanyagok, amelyek egy esetleges fertőzéskor elegendő védettséget nyújtanak, az oltóanyagban lévő influenza vírustörzsekhez hasonló influenza vírusok ellen. Az oltás felírását és beadását a háziorvostól kérhetik.


A szezonálisan évről-évre felbukkanó humán influenza vírusok mellett megjelent a köztudatban a „madárinfluenza" néven elhíresült, H5N1 jelű vírus is, amely ma még a madarak között okoz járványos megbetegedéseket, de a zsúfolt tenyészállományokban dolgozók is megfertőződhetnek tőle. A szárnyas állattartók körében különösen ajánlott a influenza elleni védőoltás felvétele. Ez nem nyújt védelmet a madárinfluenza ellen, de csökkenti a veszélyét egy olyan „kevert" genetikai állományú vírus kialakulásának, amely az emberről emberre terjedést teszi lehetővé. Egy ilyen mértékű változást szenvedett vírus az emberi szervezet számára ismeretlen szerkezetű, óriási pandémiás (az egész világra kiterjedő) járványokat idézhet elő.

Legolvasottabb cikkeink