• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A MOK új elnöke független, de együttműködő kamarát szeretne

Egészségpolitika 2023.11.25 Forrás: Weborvos Szerző:
A MOK új elnöke független, de együttműködő kamarát szeretne

"Olykor nem lehet kikerülni a konfrontációt, de szakmai szinten mindenképp szükség van a párbeszédre".

Több konkrét tervvel érkezett a Magyar Orvosi Kamara szombaton megválasztott új elnöke, dr. Álmos Péter az új vezetés bemutatkozó sajtótájékoztatóra. Mint mondta, az egyik fontos céljuk, az etikai önrendelkezés jogának visszaszerzése, amelyet a kötelező tagsággal együtt a kormány februárban vett el a MOK-tól. A kamara új elnöke azt is leszögezte, szeretnék folytatni az eddigi független. autonóm működést, de fontosnak tartják a döntéshozókkal a párbeszédet is, főleg szakmai téren.

Az új elnök büszkén említette meg, hogy arányaiban Európában a magyar a legnagyobb létszámú (34 ezer fős) olyan orvoskamara, amelynek nem kötelező a tagsága. Azt is hozzátette azonban, hogy várható a lemorzsolódás, hiszen a kötelező tagság kormányzati megszűntetése után sokan demonstrációként léptek vissza. Az új elnökség azon fog dolgozni, hogy érdemes legyen maradni, ehhez a közösséghez tartozni, hogy presztízs legyen orvoskamarai tagnak lenni. 

Weborvos kérdésére Álmos Péter azt mondta, elégedettek lesznek, ha nem kevesebb mint a magyar orvosok fele kamarai tag lesz. Példaként említette Szlovákiát, ahol regisztrálni kötelező, de önkéntes az orvoskamarai tagság. A szlovák orvostársadalom 50 százaléka így is belépett az ottani szervezetbe.

Az új elnök által megálmodott, nagy presztízsű kamara továbbra is fontos szerepének tartja az orvosok érdekvédelmét. Hiába a MOK által is kiharcolt béremelés, egyre kevésbé vonzó a közellátás az orvosok körében, ki külföldre, ki a magánellátásba megy. E téren is van dolga a kamarának. A jogvédelem is az új vezetésű kamara lényeges feladata, ami többek közt a függő helyzetbe került orvosok jogi segítségét jelenti.

Nemcsak az orvosoknak, hanem a döntéshozóknak is segítséget kínál a MOK. Szakmai kérdésekben a kormány továbbra is számíthat a kamarára. A szakmai köztestületi szerepet Álmos Péter még tovább is szeretné erősíteni: új munkacsoportokat kíván létrehozni, amelyek szakmai anyagokkal támogatják a döntéselőkészítést.

A Weborvos kérdésére Álmos Péter elmondta: mint érdekvédelmi szervezet olykor valóban nem lehet kikerülni a konfrontációt a döntéshozókkal, de szakmai szinten mindenképp szükség van a párbeszédre. Ezt a kormány is belátja, hiszen több fontos kérdésben is kérték már a kamara véleményét.

Talán ez az együttműködés is hozzásegítheti az elnököt annak a célnak az eléréséhez, amelyet szintén a tájékoztatón megfogalmazott: vissza akarják hozni a februárban elvett etikai önrendelkezést a kamarán belülre. Álmos Péter szerint ugyanis független etikai bizottságokra van szükség, nem pedig a minisztérium, illetve a megyei kórházak alá tartozó bizottságokra.

Egyfajta társadalmi küldetést, mediátori szerepet is szán az új vezető a MOK-nak: segíteni szeretnék az orvosok és a betegek közötti kommunikációt, mivel érezhetően sok probléma, félreértés van ezen a téren. A betegek sokszor türelmetlenek, nem érzékelik, mennyire kimerültek, fáradtak az orvosok. Egymás jobb megértéséhez keresnek most eszközt.

Magát a MOK technikai szerkezetét is szeretné megújítani az elnök. Jobban nyitni szeretne a digitalizáció felé. Fél éven belül például egy olyan applikációt tehetnek majd a MOK tagok a telefonjukra, amely számtalan helyzetben segítségükre szolgálhat. Ilyen például a gyógyszerkölcsönhatást ellenőrző funkció. A kamarának is hasznos lesz majd ez az app, hiszen ezen keresztül villámgyorsan tudja szondázni a tagság véleményét egy-egy ügyben.

A fiatalítást nemcsak az eszközökben képzeli el Álmos Péter, szeretné, ha a MOK a leendő orvosoknak is vonzó, tekintélyes szervezet lenne. A fiatalok megszólításához terveznek egy ösztöndíjat is, amely a legkiválóbb rezidenseknek járna.

++++++++++++++++++++++++++

A szombati MOK Küldöttközgyűlés tényei:

250 hivatalos küldött közül az első összehívásra nem volt meg a megfelelő létszám, a másodikra viszont 163 küldöttel elkezdődhetett a közgyűlés. Végül csaknem 200 küldött regisztrált.

Az első napirendi pont az országos elnökség éves beszámolójának megvitatása és elfogadása volt, amelyet Kincses Gyula leköszönő elnök tartott. A beszámolót végül 128 igen, 36 nem és 14 tartózkodás mellett az országos küldöttközgyűlés elfogadta. A leköszönő elnököt tapssal búcsúztatták.

Délután választották meg a kamara új vezetését. Két elnökjelölt indult. A korábbi alelnököt dr. Álmos Pétert 109 szavazattal választották meg a kamara új vezetőjévé. A másik jelölt dr. Kozma Gábor 83 szavazatot kapott. 

A két alelnöknek dr. Meglécz Katalint és dr. Böszörményi-Nagy Gézát választották meg. A fogorvosokat képviselő alelnök dr. Skapinyelcz Tibor lett.

Svéd Tamást főtitkárnak, dr. Pinke Ildikót, dr. Hegedűs Tamást, dr. Keczéry Attilát és Kostyalik Jánost titkárnak választották.

Az Országos Felügyelőbizottság elnöke dr. Szécsényi-Nagy Balázs lett.

Fotó: MOK/Benke József

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink