• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A szülőknek is tanulniuk kell az új ügyeleti rendszert

Egészségpolitika 2024.02.21 Forrás: Weborvos Szerző:
A szülőknek is tanulniuk kell az új ügyeleti rendszert

Havasi Katalin elnök kiemelkedőnek tartja a nemrég lezárult alapellátási eszközpályázatot.

Hogyan válik be az új ügyeleti rendszer, milyen eszközöket kaptak az alapellátó orvosok, köztük a házi gyermekorvosok, miért fontos a májusi jubileumi konferencia? Többek között erről is tartott sajtóháttér-beszélgetést kedden a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) elnöke, dr. Havasi Katalin.

Az ügyelet a legnehezebb kérdés jelenleg, szögezte le az elnök azzal, hogy egy kialakuló rendszerről van szó. Havasi Katalin többször is kiemelte, hogy az Országos Mentőszolgálat rugalmas, figyelembe veszi a visszajelzéseiket. Az elnök szerint „kijöhet” egy jó rendszer a változás eredményeképpen. A havi két ügyelet nem jelent elviselhetetlen terhet a házi gyermekorvosoknak tapasztalatai szerint, de aki nem tudja/akarja vállalni, az kereshet helyettesítő orvost maga helyett.

Beszélt arról, hogy korábban nagy különbségek voltak a gyermekorvosi ügyeleti ellátásban az ország különböző területein. Volt, ahol háziorvos látta el a betegeket, volt, ahol napi két órában volt elérhető a gyermekorvos, máshol egész éjjel rendelkezésre állt gyermekgyógyász szakorvosi ügyelet. Mindez a tapasztalatok szerint nem járt egészségnyereséggel, csupán kényelmi funkciója volt a folyamatos gyermek alapellátási ügyeletnek. A legtöbb ügyeletre vitt gyermek betegsége ugyanis jól ellátható volt a másnapi háziorvosi rendelési időben is. Az új rendszer célja épp az, hogy mindenki számára elérhető legyen az egészségi állapota szerint szükséges szakorvosi ellátás, mutatott rá.

A szülőknek nem kell az órájukat nézegetniük, telefonszámokat keresgélniük, mert ügyeleti időben a 1830 -as telefonszámon kapnak tanácsot, hogy merre érdemes elindulniuk, vagy indokolt esetben az ellátók mentőautót küldenek a gyermekükért. Mint kérdésre elmondta, minden megyében több házi gyermekorvosi ügyelet is van, s úgy vélte, nem okoz hátrányt az ügyeleti rendszer változása a gyermekek ellátásában. Mindenki hozzáfér az egészségi állapota szerint szükséges ellátáshoz. Azok érezhetik visszalépésnek az új ügyeleti szisztémát, akiknek korábban indokolatlan és kihasználatlan kapacitás állt a rendelkezésükre. „A szülőknek meg kell tanulniuk az új rendszert, ami a gyermek számára nem jelent hátrányt, és nem jelent rosszabb ellátást” – hangsúlyozta.

Eszközpályázat nyolcvan tétellel

A teljes alapellátás, így a házi gyermekorvosok is új eszközökhöz juthattak az EFOP – 1.8.22-es pályázatban, amelynek célja az alapellátás fejlesztése a háziorvosi és a házi gyermekorvosi szolgálatok kapuőri funkciójának megerősítésével. Közel nyolcvan tétel szerepel a listán, amelyen vannak olyan eszközök, amelyekre második szakvizsgával lehetett pályázni. Erre példaként említette a kardiológiai UH-t.

Az alapellátásban dolgozók UH-készülékekre pályázhattak, ám ehhez tovább kell képezniük magukat. A HGYE szeretné elérni, hogy a radiológiai szakmai kollégium dolgozzon ki akkreditált képzést azoknak a háziorvosoknak, akik vállalták, hogy rendelőjükben UH-s vizsgálatokat végeznek.

Az eszközök között van olyan holter, amely a gyermek apnoé kivizsgálására alkalmas. Vannak olyan mérők, amelyeket ki lehet adni betegeknek (például vérnyomás-, illetve vércukormérők). A felsorolásból nem maradt ki az EKG, vagy az olyan pulzoximéter, ami akár egy kisbaba ujjacskájára is illeszthető, de megemlítette a vizelet- és vérvizsgáló automatákat, illetve a sürgősségi ellátáshoz szükséges defibrillátort.  Az összes eszköz elkelt. Az eszközökhöz ingyen jutottak a praxisok, ugyanakkor az orvosok nem kapnak külön finanszírozást a használatukért.

Mint Havasi Katalin kiemelte, az eszközparkkal közelebb kerültek az orvosok ahhoz, hogy definitív ellátást nyújtsanak a betegeik számára. A további előnyök között említette, hogy ezek összekapcsolhatók lesznek a medikai rendszerekkel, és a telemedicinában is használhatóak lesznek. Abban is bízik a HGYE elnöke, hogy ez a jelentős eszközfejlesztés vonzóbbá teszi a házi gyermekorvosi pályát a fiatalok számára. Az orvosi kar idősödése miatt – öt éven belül a házi gyermekorvosok 70 százaléka! nyugdíjas korú lesz – egyre nagyobbak lesznek a praxisok, egyre több beteget kell majd ellátniuk, ezért nélkülözhetetlen lesz legalább két nővér alkalmazása. A szakképzett nővér sok terhet levehet az orvos válláról – például a tanácsadásban –, aki ma is számos nem orvosi feladatot is ellát.

Jubileumi konferencia

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete 2024. május 3-5. között rendezi meg a nagy múltú és szakmailag elismert Kávészünet konferenciáját, immár 25. alkalommal Siófokon. Az alapellátás mindennapi kérdéseivel foglalkozó többnapos, 48 pontra akkreditált tudományos, szakmai továbbképzésükön több mint 500 házi gyermekorvos vesz részt. Idén is nagy szakmai érdeklődésre számítanak, hiszen izgalmas, aktuális témákat járnak majd körbe a szakértő előadókkal.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink