• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Átadták a kőszegi mentőállomást

Egészségpolitika 2024.03.07 Forrás: MTI nyomán
Átadták a kőszegi mentőállomást

Csató Gábor szerint a mentőállomás korszerűsége, energiahatékonysága és környezetbarát megoldásai előre mutatóak.

Új mentőállomást adtak át szerdán délelőtt Kőszegen, a 600 millió forintos kormányzati támogatással épült létesítményben nemcsak korszerű XXI. századi körülmények között dolgozhatnak a mentőszolgálat munkatársai, de az állomás központi elhelyezkedése miatt rövidebb idő alatt juthatnak el a mentők a betegekhez.

Az új mentőállomás illik azon fejlesztéseknek a sorába, amely a kormányzati és pályázati támogatással valósulhatott meg Kőszegen, mondta Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium társadalmi koordinációért felelős államtitkára az átadáson. Felsorolása szerint több milliárd forintért épültek utak és parkolók, megújult a város műemlékeinek jelentős része, zajlik egyházi tulajdonú épületek, templomok felújítása, és megújulnak önkormányzati intézmények épületei is. Ágh Péter hangsúlyozta: a kormány célja, hogy tervszerűen és szisztematikusan megújítsa az egészségügy minden ágazatának infrastrukturális elemeit, így a mentőállomásokat is. Mint mondta, jelenleg 256 mentőállomás van az országban, ezek felét sikerült felújítani 2010 és 2024 között, 12 régi mentőállomást váltottak ki új épülettel, 27 teljesen új mentőállomás épült, 73 mentőállomás teljeskörű vagy részleges felújítása valósult meg, a következő két évben pedig további mentőállomások építését és felújítását tervezik.

Az Országos Mentőszolgálat a magyar egészségügy "pozitív hőse", a Nézőpont Intézet felmérése szerint ugyanis a magyar állampolgárok több mint kilencven százaléka elégedett, vagy kimagaslóan elégedett a mentőszolgálat kollégainak szakértelmével és hozzáértésével, mondta Molnár Karolina, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára az átadóünnepségen. Hangsúlyozta: 2010 óta Magyarország kormánya háromszorosára emelte az Országos Mentőszolgálat költségvetését, a munkabérek idén márciusban is emelkednek, és szinte az összes mentőautót lecserélték.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója beszédében úgy fogalmazott: az új 400 négyzetméter alapterületű kőszegi mentőállomás korszerűsége, energiahatékonysága és környezetbarát megoldásai előre mutatnak azon az úton, amelyet a mentőszolgálatnak a fenntarthatóság és a hatékonyság jegyében követnie kell. "Egy olyan modern, élhető és fenntartható környezetet hoztunk létre, ami a következő generációnak is példamutató lehet, hiszen az elektromos jármű töltésén át, a napelemekig sok olyan dolgot próbálunk megvalósítani a mentőállomáson, ami a következő évtizedekre is szavatolja azt, hogy a bajtársaink kényelmesen és kulturáltan tudjanak pihenni abban a rövid időben amit a vonulások között itt töltenek az állomáson" - mondta.

Básthy Béla (Fidesz), Kőszeg polgármestere emlékeztetett arra, hogy a mentőszolgálat 1952-től egy olyan épületben működött Kőszegen, ami már annak idején is teljesen alkalmatlan volt erre a célra.  Hozzátette: az új mentőállomás a háziorvosi szolgálatnak is otthont adó egészségház melletti épületegyüttesben működik, megújultak az oda vezető utak és teljesen új a közműhálózat is.

Fotó: MTI/Katona Tibor

Legolvasottabb cikkeink