• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az OOI-ben kialakított jó gyakorlat megismertetése kulcsfontosságú

Egészségpolitika 2024.02.15 Forrás: Weborvos
Az OOI-ben kialakított jó gyakorlat megismertetése kulcsfontosságú

Az Európai Unió egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztosa ellátogatott az Országos Onkológiai Intézetbe.

Stella Kyriakides, az EU egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa az Országos Onkológiai Intézetbe (OOI) is ellátogatott  Magyarországi útja során. A látogatás célja az volt, hogy megismerje az intézet tevékenységét és szerepét a daganatok elleni küzdelemben, mint a közép- és kelet-európai régió egyetlen komprehenzív onkológia központja és megtárgyalja lehetséges szerepvállalásunkat az európai rákellenes program célkitűzéseinek megvalósítása érdekében, tudatta az intézmény közleményében.  

A delegáció tagjai között jelen voltak továbbá Alberto Costa tudományos tanácsadó, Giorgos Rossides kabinetfőnök, Karolina Herbout-Borczak kabinettag, valamint Maksi Mátyás az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének megbízott vezetője. A találkozón a Belügyminisztérium részéről Bidló Judit helyettes államtitkár vett részt.  Az OOI képviseletében Polgár Csaba főigazgató főorvos, Takácsi-Nagy Zoltán főigazgató helyettes, Lövey József orvosigazgató, Nagy Péter tudományos igazgató, valamint Marosi Edit a Nemzetközi Kapcsolatok Osztály vezetője fogadta a delegációt. 

Bidló Judit köszöntője után Polgár Csaba előadásában bemutatta az Országos Onkológia Intézet működését és eredményeit. Kyriakides asszony elismerően nyilatkozott a kimagasló színvonalú ellátásról, kutatási és oktatási tevékenységekről, amelyek együttállása a komprehenzív onkológiai központok alappillérét képezik. 

Az EU Európai Rákkellenes Tervében (Europe Beating Cancer Plan) a komprehenzív onkológia központok kulcsfontosságú szerepet töltenek be, mivel ezekben a centrumokban valósul meg a legmagasabb szintű onkológiai ellátás, kutatás és oktatás. Számos új pályázat jön létre azzal a céllal, hogy a tagállamokban az OOI-hez hasonló komprehenzív onkológiai központok, illetve azok hálózata jöhessen létre, ezáltal lehetővé téve a betegek számára a legmagasabb szintű onkológiai ellátáshoz való hozzáférést az EU minden országában.

Az OOI 2008 óta rendelkezik az Európai Onkológia Intézetek Szervezete (OECI) által auditált Komprehenzív Onkológiai Központ tanúsítvánnyal és ebben a tekintetben az OOI a közép-kelet-európai régióban az első ilyen intézménynek számít.

Biztosasszony kiemelte, hogy az Országos Onkológiai Intézetben kialakított komprehenzív onkológiai központ, azaz a kiemelkedően magas szintű gyógyító, kutatási és oktatási tevékenység nemcsak a közép-kelet-európai régióban példaértékű, hanem modellként szolgálhat nyugat-európai tagállamok, akár Németország vagy Franciaország számára is. Az OOI-ben kialakított jó gyakorlat megismertetését kulcsfontosságúnak ítélte azon kisebb tagországok számára, ahol az ellátás, kutatás és oktatás alappilléreinek fejlesztése és összehangolása még kezdeti fázisban van.

 

Kyriakides asszony üdvözölte továbbá az OOI-ben működő kiemelkedően magas kutatási infrastruktúrát, a Nemzeti Rákregiszter tevékenységét, amely több mint 20 éve, annak megalakulása óta működik az OOI-ben, valamint az Intézet szerepvállalását az Európai Rákellenes Terv és Onkológiai Misszió célkitűzéseit megvalósító uniós projektjeiben.,

A látogatás során a vendégek megtekintették a Sugárterápiás Központ csúcstechnológiás Cyberknife besugárzójának működését, valamint a Mellkasi Központ Tüdőtranszplantációs és Intenzív Terápiás egységeit. Biztos asszony különösen fontosnak tartotta, hogy látogatása során az OOI betegeivel is találkozzon és beszélgessen betegségükről és gyógyulásukról. 

Legolvasottabb cikkeink