• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A dohányzás hosszú távon is gyengíti az immunrendszert

Lapszemle 2024.02.15 Forrás: Qubit
A dohányzás hosszú távon is gyengíti az immunrendszert

Rosszabbul reagál a bakteriális fertőzésekre azoknak az immunrendszere, akik dohányoznak, és még évekkel a leszokás után is így marad.

Évekkel a leszokás után is kimutathatók a dohányzás immunrendszerre gyakorolt hatásai, állítja egy friss, nagy mintás kutatás, amely arra kereste a választ, hogy szervezetünk miért reagál egyénenként annyira eltérően vírusos vagy bakteriális fertőzésekre. Az eredmények ismét rávilágítanak a dohányzás egészségkárosító hatására, és segíthetnek annak megértésében, hogy a rágyújtás miként növeli a tüdőrákon kívül más daganatos megbetegedések kockázatát, írja a Qubit

Violaine Saint-André, a párizsi Pasteur Intézet immunológusa és kollégái a Milieu Intérieur projekt keretében 136 különböző tényezőt és azok immunválaszra gyakorolt hatását vizsgálták. Azt találták, hogy az életkoron, biológiai nemen és genetikai faktorokon túl a testtömegindex (BMI), a dohányzás és a herpeszvírusok közé tartozó citomegalovírus (CMV) által okozott krónikus fertőzés befolyásolta érdemben, hogy miként reagál a szervezet immunológiai kihívásokra. 

„Azt láttuk, hogy a dohányosoknál erősebb gyulladásos reakció alakult ki az E. coli baktériumokkal történő fertőzés hatására” – nyilatkozta a Qubitnek a kutatásban résztvevő Darragh Duffy, a Pasteur Intézet Transzlációs Immunológia csoportjának vezetője. A szakemberek az egyének baktériumfertőzésre adott reakcióját ezer egészséges önkéntestől vett vérminta segítségével és azok kórokozókkal történő stimulációjával tanulmányozták.

A Nature folyóiratban szerdán megjelent kutatás az immunválasz egyik kulcskomponensére, a citokinekre és azok termelődésének különbségeire összpontosított, és alaposan feltárta, miként hat a dohányzás a veleszületett és az adaptív immunválaszra. Az immunrendszer ezen két, összekapcsolt része együtt védi a szervezetet a kórokozókkal szemben. Míg a veleszületett immunválasz célja a fertőzések elkerülése és a betolakodók gyors megállítása, a T- és B-limfocitákon alapuló adaptív válasz lassabban indul be, cserébe sokkal specifikusabban céloz egy-egy kórokozót, és azokra akár évekkel vagy évtizedekkel később is emlékszik.

További részletek a Qubiton

Legolvasottabb cikkeink