• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Bérkorrekció: a légimentők igen, a sportorvosok nem

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Egyelőre nem tudni, hogy a kimaradt béremelésre jogosultak mikor juthatnak a pénzükhöz.

Folyik az egészségügyben történt bérrendezés korrekciója, hiszen bár csaknem 90 ezren megkapták az ígért emelést, vannak, akik kimaradtak. Vannak, akik jogosan érzik úgy, hogy nekik is járt volna, vannak, akik hiába reménykednek egy utólagos emelésben. Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága a Weborvos bérrendezés korrekciójával kapcsolatos kérdéseire az alábbi válaszokat adta:

Az egészségügyben végrehajtott béremelés részletes szabályait a 138/2012. (VI. 29.) Korm. rendelet szabályozza, ennek 2. melléklete sorolja fel a jogosult egészségügyi szolgáltatók körét. Ebben például jelenleg nem szerepel a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., annak ellenére, hogy állami tulajdonú intézményről van szó, és a meghatározott munkaköri csoportban dolgozók jogosultak a béremelésre. Az államtitkárság válaszában hangsúlyozta, annak érdekében, hogy a légimentés dolgozói is megkapják az emelést, előbb a kormányrendeletet kell módosítani, „az erre vonatkozó előkészületeket az Egészségügyért Felelős Államtitkárság már megkezdte".

Korábban felmerült, hogy sok sportorvos is esetleg igazságtalanul maradt ki a bérrendezésből. Ezzel kapcsolatban az államtitkárság a következő választ adta: Az Országos Sportegészségügyi Intézetben (OSEI) azok az egészségügyi dolgozók, akik az E-Alapból finanszírozott szakfeladatokat látnak el, megkapták a béremelést. Az OSEI által működtetett Országos Sportegészségügyi Hálózatot viszont nem az E-Alapból finanszírozzák, hanem egyéb állami forrásból kapja működéséhez a pénzt. „Így a sportegészségügyi hálózat dolgozói igaz, hogy közalkalmazotti jogviszonyban látják el tevékenységüket, de a törvényben lehatárolt követelmények – pl. fekvő- vagy járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók meghatározott munkakörben dolgozó egészségügyi dolgozóit illeti meg béremelés - alapján a béremelésre nem jogosultak".

A legtöbb kérdés a bérrendezés korrekciójával kapcsolatban azoktól az egészségügyi intézményektől érkezett, amelyek bár közfinanszírozott ellátást nyújtanak, gazdasági társasági formában működnek. Tíz napja a helyettes államtitkár ezzel a problémával kapcsolatban azt mondta: még az idén megkaphatják a béremelést azok, akik az idén technikai okok miatt kimaradtak ebből, így például a gazdasági társasági formában működő kórházak dolgozói.

Az államtitkárság a Weborvos pontosítás kérésére a következőt válaszolta: „Jogszabály alapján csak azon intézmények kerülhetnek be a bérfejlesztésbe, akik kizárólagos állami tulajdonban vannak. Jelenleg folyamatban van azon fekvőbeteg szolgáltatók helyzetének rendezése, ahol a vagyon 2012. május 1-jén önkormányzatiból állami fenntartásba került, de az üzemeltetést magántulajdonú gazdasági társaság végezte. Ennek befejezése után lehetséges a felvetett kérdés megoldása is".

Hogy a korrekció mikor zárul le, hogy valóban még az idén megkaphatják-e mindazok a béremelést, akik bár jogosultak rá, de technikai okok miatt kimaradtak, az államtitkárság nem adott választ.

Legolvasottabb cikkeink