• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Keleti távlatok a kaposvári orvoslásban

Lapszemle Forrás: Somogyi Hírlap

Egyre nyilvánvalóbb, hogy nem lehet mindent gyógyszerekkel gyógyítani.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy nem lehet mindent gyógyszerekkel gyógyítani, ezért a kaposvári kórház nyitott a távol-keleti orvoslás sok ezer éves eredményeinek felhasználása előtt – így nyilatkozott Moizs Mariann stratégiai főigazgató helyettes, miután Oláh Tibor orvosigazgatóval és több más szakterület vezetőjével tegnap fogadta a kínai delegációt. A megyei közgyűlés nevében Jakó Gergely alelnök köszöntötte a kifejezetten egészségügyi szakterületen érintett küldöttséget – írja a Somogyi Hírlap – online.

A Kaposi Mór Oktató Kórházban már az idén elkezdődhetnek a reumatológiai szakrendelés utáni akupunktúrás kezelések, miután az intézmény egyik gyógyítója elsajátította ezt a gyógymódot. A távlatok között a Kaposvári Egyetemmel együttműködve a képzések, valamint és a szakembercserék lehetősége is felvetődött. A kínai orvosokat elsősorban az európai sebészeti gyakorlat érdekelné, míg a magyarok a távol-keleti orvoslást tanulmányozhatnák. Ilyen egyetemi képzések már jelenleg is folynak hazánkban, tanszék is működik. Azonban a közkórházi felhasználás még gyerekcipőben jár.

A kínai gyógyászati eredmények nem azonosak a természetgyógyászattal, hanem sokkal többek annál. Az akupunktúra és akupresszúra mellett a keleti gyógyászat számos, sok évezredes eredményét érdemes lehet alkalmazni a nyugati orvoslás alternatív vagy kiegészítő kezeléseként – emelte ki Moizs Mariann, aki hozzátette azt is, ennek jogi és együttműködési kereteit még ki kell dolgozni még. Erre az első határozott lépés - a kínai delegáció hétfői látogatásával – már meg is történt.

A Kínai Népköztársaság küldöttsége egyebek között a shanghaji kórház fejlesztési központját és a shanghaji tradicionális kínai gyógymódok kórházát képviselték Shi Rongfan és Sun Hong vezetésével. A kapcsolatfelvétel a Somogy Megyei Önkormányzatnak köszönhető. A megye egyik legrégebbi testvérkapcsolata, Gansu és más tartományok képviselői az elmúlt hónapokban többször is jártak Somogyban – emelte ki a lap, amely a cikk végén arról is beszámol, hogy a kórház kezdeményezésére – néhány hónapja - az egészségügyi szakterületek közötti együttműködés határozott lendületet vett. Az egyetem pedig a „földtől az asztalig" élelmiszerlánc-kutatásokban nyitna a keleti tudományok eredményei felé.

Legolvasottabb cikkeink