• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Együttműködnek a gyermekhospice ellátás fejlesztéséért

Egészségpolitika 2023.10.12 Forrás: Semmelweis Egyetem
Együttműködnek a gyermekhospice ellátás fejlesztéséért

7500 és 12000 közé tehető azon betegek száma, akiket a gyermek palliatív hospice ellátáson belül indokolt lenne gondozásba venni.

Integrált betegellátási modell, orvosszakmai együttműködés és mobilteam bevezetése és működtetése a gyermek palliatív ellátásban, valamint az orvostanhallgatók, rezidensek és szakápolók képzési lehetőségeinek bővítése is szerepel abban az együttműködési megállapodásban, amelyet most írtak alá a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászai Klinikájának Bókay utcai részlegén. A Semmelweis Egyetem nevében dr. Szabó Attila, a Klinikai Központ elnöke, klinikai rektorhelyettes, valamint a Tábitha Nonprofit Kft. képviseletében dr. Benyó Gábor, a Tábitha Ház orvosigazgatója látta el kézjegyével a hosszú távú együttműködést fejlesztő szerződést, adja hírül a Semmelweis Egyetem

Legnagyobb számban a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának betegeit látja el a törökbálinti Tábitha Ház, illetve nekik és családjaik számára nyújt támogatást, szakmai segítséget, életvégi állapotellátást, de sok esetben krónikus betegek időszakos ápolását, kezelését is segítik – mondta el dr. Szabó Attila. A Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója a szerződéskötés kapcsán kifejtette, évtizedes kapcsolat fűzi az egyetemet az ország egyetlen működő gyermekhospice házához, amely gyakorlatilag az egyetlen dedikált palliatív hospice ellátást végző intézmény, melynek igazgatója, dr. Benyó Gábor a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának főorvosa is. Az együttműködés lehetővé teszi, hogy a graduális képzésben gyermekgyógyászatot hallgatók gyakorlati időt tölthessenek a Tábitha Házban, illetve az egyetemen belül a gyermekgyógyászati klinikán kaphassanak ismereteket a gyermekhospice szakterületről. A megállapodással szeretnék elősegíteni, hogy a posztgraduális, szakképzésben résztvevők ismerjék meg a gyermekgyógyászati ellátásnak ezt a részét, és a másik oldalról az egyetem nagyobb számú és megfelelően magas szakképzettséggel rendelkező, elsődlegesen a gyermekgyógyászati területen dolgozó, annak a szubspecialitásait működtető kollégái segíthetik ezáltal az ottani munkát – emelte ki dr. Szabó Attila.

Magyarországon körülbelül 7500 és 12000 közé tehető azon betegek száma, akiket a gyermek palliatív hospice ellátáson belül indokolt gondozásba venni – mondta el dr. Benyó Gábor. “A Tábitha Ház orvosigazgatója kifejtette, a gyermek palliatív és hospice ellátás jelentős részben mentesítő ellátást is jelent: a tartósan otthon gondozott és ápolt, egész napos ellátásra szoruló betegek családjainak nyújtanak mentesítést. Így a testvérekre, egymásra is fókuszálhatnak a szülők. Hozzátette az ellátottak közt vannak vesebetegek, szívbetegek, anyagcserebetegek a ház falain belül, illetve az otthonápolásban is. Az elhunyt betegek nagy része azonban onkológiai beteg. Összességében azonban, ha az ápolási napok számát nézem, akkor azok 80 százalékban mentesítésről szólnak. Segítsünk a családoknak megtartani a saját egységüket, hogy a saját életükkel is tudjanak foglalkozni, és az egészséges testvérrel is tudjanak együtt lenni. Ez is célja a munkánknak. A Tábitha Házban jelenleg öt ágyat finanszíroz a társadalombiztosítás, de egy folyamatban levő fejlesztés keretében várhatóan rövid időn belül megduplázódik az ellátási lehetőség” – mondta el Benyó Gábor.

A Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara Dubóczky Gergely vezetésével az idei jótékonysági koncertjeivel szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy ez a cél egy további beruházással még teljesebb módon megvalósulhasson. A jótékonysági koncertek szervezésével, a támogatásokkal egy olyan családi közösségi tér jöhetne létre, ami szaksegítség mellett, de az otthoni körülményekhez leginkább hasonló, intim, családi összejövetelekre alkalmas helyiség kialakítását tenné lehetővé.

Jelen támogatás keretében a Medikus Zenekar a cél megvalósulása érdekében két koncertet is szervez, október 23-án Veszprémben, november 4-én pedig Budapesten, a Zeneakadémián csendülne fel Giuseppe Verdi „Requiem” című műve, a Medikus Zenekar mellett a Semmelweis Egyetem Kórus, Veszprém Város Vegyeskara és az ipolybalogi Szent Korona Kórus közreműködésével.

Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

Legolvasottabb cikkeink