• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szócska: kerüljünk le a negatív listák éléről!

Egészségpolitika Forrás: MTI

Magyarország több betegség esetében a halálozási vagy az előfordulási listák elején áll.

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint az egészségmegőrzésnek, a megelőzésnek a korábbinál nagyobb hangsúlyt kell kapnia az ellátórendszerben, és mindenkinek felelősséget kell éreznie a saját egészségének a megőrzéséért. Szócska Miklós pénteken Balatonalmádiban, a helyi egészségfejlesztési iroda avatóünnepségén kiemelte: nagyon fontos, hogy változtassunk azokon a "borzalmas" statisztikai adatokon, amelyek azt mutatják, hogy Magyarország nemzetközi összehasonlításban több betegség esetében a halálozási vagy az előfordulási listák elején áll.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára beszélt arról is, hogy Magyarország már bizonyította, élen is tud járni, hiszen a tbc elleni sikeres harc után a védőoltásokkal való beoltottság aránya messze meghaladta a 90 százalékot.

"Úgy gondolom, a krónikus, nem fertőző betegségek elleni csata is megnyerhető" - fogalmazott.

Hozzátette: az elmúlt néhány évtizedben az ellátórendszer el volt foglalva a gyógyítással, és az egészségmegőrzés háttérbe szorult. Jó ideje dolgozik azért a szakvezetés, hogy az egészségügyi ellátórendszerben legyen egy olyan elem, amelynek a felelőssége a megelőzés, a népegészségügy.

Szócska Miklós kitért arra, az egészségfejlesztési irodák feladata, hogy koordinálják az egészségügyi rendszer szereplőit a cél elérése érdekében, közvetlen kapcsolatot kiépítve a polgárokkal. A hálózat már 58 egységből áll. Az itt dolgozó egészségfejlesztő "ügynökök" munkájának része elérni, hogy a szűrésben részt vevők aránya - például a tüdőszűrés, a méhnyakrákszűrés esetében - növekedjen, akár országos programokat indítva az ügyért.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kifejtette, nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, hiszen azt a betegséget, amelyet megelőzünk, nem kell gyógyítani. Az egészséges táplálkozás, az életmódváltás, a sportolás mellett fontos a káros szenvedélyektől való megszabadulás, amit csak radikálisan lehet meglépni.

Keszey János (Fidesz-KDNP), Balatonalmádi polgármestere arról beszélt, hogy a településen két éve adták át az egészségházat. Azóta szerették volna elérni, hogy a gyógyítás mellett a megelőzés is bekerüljön annak tevékenységei közé, ami most megtörténhet.

Németh Ilona, a kistérségi egészségügyi központ vezetője arra hívta fel a figyelmet, szemléletváltásra van szükség, hogy mindenkiben tudatosuljon, az egészség megőrzéséért tenni kell. Magyarország még mindig vezető helyen áll a szív- és érrendszeri, vagy az elhízás okozta betegségek gyakoriságában, holott ezeknek a jelentős része elkerülhető, megelőzhető lenne megfelelő életmóddal - tette hozzá.

A Balatonalmádi Kistérségi Egészségügyi Központ Közhasznú Nonprofit Kft. 112,8 millió forintos támogatást nyert el az Új Széchenyi terv Társadalmi Megújulás Operatív Programja keretében. Ennek eredményeként alakították ki a helyi Egészségházban az egészségfejlesztési irodát, amely az Országos Egészségfejlesztési Intézet által koordinált országos hálózat tagjaként látja el feladatát.

Az iroda egyebek mellett állapotfelmérést végez, bevonja a helyi lakosokat életmódváltó programokba, segítséget nyújt a dohányzásról és az alkoholról való leszokáshoz, és megelőző-felvilágosító programokat szervez a kistérségben.

Legolvasottabb cikkeink