• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az Egis továbbra is magyar vállalatnak tartja magát

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

Továbbra is a magyarországi értékteremtésre alapozza növekedését.

Az Egis továbbra is magyar vállalat, annak ellenére, hogy a lezárult kivásárlási ajánlattal a főtulajdonos francia Servier csoport tulajdoni hányada 96 százalék fölé emelkedett. Erről a gyógyszergyár vezérigazgatója beszélt szerdán Budapesten az Egis negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. Hodász István elmondta: az Egis továbbra is jelen van a magyar piacon, magyar vállalatnak tartja magát, amely önálló irányítással és magyar menedzsmenttel rendelkezik. A gyógyszeripari vállalat magyar székhellyel működik, mind a gyártását, mind a kutatás-fejlesztését, mind a kereskedelmét innen irányítja.

A vezérigazgató az MTI-nek elmondta: a főtulajdonos a vételi ajánlat dokumentációjában is megerősítette, hogy az Egis továbbra is magyarországi értékteremtésre alapozza növekedését, megőrizve identitását és stratégiáját. A vállalat vezetése arra számít, hogy mint eddig, úgy a jövőben is a nyereségének túlnyomó részét magyarországi beruházásokba forgatja vissza.

Kifejtette, hogy az Egis évi 13-14 milliárd forintot fordít magyarországi beruházásokra, és 12-13 milliárd forintot kutatás-fejlesztési tevékenységre. Véleménye szerint ebben nem lesz változás a jövőben sem, továbbá a menedzsmentben sem számít változásra. Hozzátette: a Servier megerősítette, hogy továbbra is magyar menedzsmenttel kíván együtt dolgozni.

A vezérigazgató az Egis szeptember 30-án zárult üzleti évéről szólva kiemelte, hogy az különleges év volt, hiszen a vállalat 2013-ban ünnepelte alapításának 100. évfordulóját. Emellett mérföldkő volt a cég életében, hogy az Európai Unióban elsőként vezetett be biohasonló, úgynevezett monoklonális antitestet.

A biohasonló készítmények a generikumokhoz hasonlítanak annyiban, hogy egy már piacon lévő originális gyógyszerkészítmény - egy biotechnológiai eredetű fehérjemolekula - reprodukciói.

Poroszlai Csaba gazdasági igazgató megerősítette az Egis következő üzleti évre vonatkozó bevételi várakozásait, amelyek megegyeznek az augusztusban közöltekkel. Eszerint a vállalat összességében 2-5 százalékos növekedést vár a 2013/2014-es üzleti évben az idei 2 százalék után.

A magyar piacon mérséklődő ütemű, 3-6 százalék közötti csökkenés várható az idei 8 százalékos visszaesés után, míg a főbb exportpiacokon növekedéssel számol a cég. A gazdasági igazgató kiemelte, hogy az Egis árbevételének mintegy 80 százaléka exportból származik, és a kivitel növekedése ellensúlyozza a belföldi forgalom csökkenését. Az export fő húzóereje a FÁK-piac, illetve Oroszország, utóbbi már 26 százalékkal részesedik az összes árbevételből. Ezekben az országokban 6-10 százalékos árbevétel-növekedést tervez az Egis az új üzleti évben.

Kelet-Európában 5-10 százalékkal emelkedhet a forgalom, az előző évi 3 százalékos növekedés után, a cég várakozása szerint a bővülésben már szerepe lesz a biohasonló termékek forgalmának is. Ezeket elsőként Azerbajdzsánban és Fehéroroszországban hozták forgalomba.

Az egyéb országokba irányuló hatóanyagkivitel 25-30 százalékkal csökken az Egis előrejelzése szerint, míg a készgyógyszerek forgalma várhatóan szinten marad.

Poroszlai Csaba kiemelte, hogy a 2012/2013-as üzleti évben elért 20,41 milliárd forint konszolidált nettó profit 15 százalékát teszi ki a 135,72 milliárd forintos árbevételnek, ez az eredményhányad az utóbbi hét év legmagasabb értéke.

Kifejtette, a közvetlen költséghányad egy százalékponttal 42 százalékra javult, ami a költségcsökkentési intézkedések eredménye. A jó eredményekhez hozzájárult a pénzügyi nyereség is, ami kompenzálta az árbevételt mérséklő árfolyamhatásokat.

Legolvasottabb cikkeink