• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Négy új kutatási irányhoz nyert támogatást a Richter

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

A migrén, az autizmus és az elhízás biztonságos gyógyszereinek kutatásához fejlesztenek.

Az ERNYO-12 jelű, „K+F+I ernyőprojektek támogatása" tárgyú pályázati kiírásra benyújtott, „Kismolekulás és fehérje gyógyszerhatóanyagok kutatása és fejlesztése a Richter Gedeon Nyrt-ben" című pályázatunk a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg. A gyógyszerkutatás időtávja meghaladja a pályázat kereteit, azonban a kritikus fontosságú kezdeti lépések megvalósulását lehetővé teszi.

A „Kismolekulás és fehérje gyógyszerhatóanyagok kutatása és fejlesztése a Richter Gedeon Nyrt-ben" című projekt keretében Társaságunk négy új alprojekthez nyert támogatást. A projekt teljes költségvetése közel 1,2 milliárd forint, melyből 465 millió forint pályázati támogatás. A program 15 hónapos futamideje alatt több, mint 80 fő kutató munkáját igényli, mellyel projektünk a magas képzettségi szintet képviselő kutatói állások megtartásában mértékadó szintet képvisel. Társaságunk számára fontos célkitűzés, hogy a klinikai vizsgálatokat jobban megalapozó transzlációs eredményekhez jusson. Ezek a kutatások nem irányulnak közvetlen módon ipari hasznosulásra, hanem elsősorban a biológiai háttérmechanizmusainak feltárását célozzák - tudatták közleményben.

A kismolekulás kutatások keretében a Richter Gedeon Nyrt. célul tűzte ki az elhízás központi idegrendszeri támadásponttal történő gyógyszeres kezelésének, a migrénes fejfájások profilaktikus kezelésének, valamint az autizmus spektrum betegség terápiájának kutatását.

Az elhízás pándémia-szerű elterjedése megrövidíti a várható élettartamot (cukorbetegség, kardiovaszkuláris szövődmények) és rontja az élet minőségét, ugyanakkor hosszútávon alkalmazható, kellően hatékony és biztonságos orvosi terápiája nem ismert.

A migrén társadalmi jelentőségét jól mutatja, hogy a fejlett országokban az első 20 leggyakrabban munkaképtelenséget okozó betegség közé tartozik. Bár a rohamterápia többé-kevésbé megoldott, a betegek nagy részének szüksége lenne megelőzésre alkalmas gyógyszerekre. Erre a ma elérhető medicinák biztonságossági tulajdonságai nem megfelelőek.

Még kritikusabb az autizmus terápiája, ahol egyáltalán nincs elfogadott gyógyszer. Az autizmus spektrum betegség gyermekkorban manifesztálódó pszichiátriai betegség, melynek előfordulása eléri a skizofrénia gyakoriságát. A szociális és kommunikációs képességek zavara, és sztereotip és repetitív viselkedés megnehezítik az iskolai tanulmányokat és a társadalomba való beilleszkedést. Ezekre a kihívásokra a választ az új, hatékony és biztonságos gyógyszerek kifejlesztése jelenti.

A Richter célja a fehérje gyógyszerhatóanyagok kutatása keretében, hogy korszerű eljárások és alapanyagok felhasználásával, magas minőségű, az originálishoz nagymértékben hasonlító két bioszimiláris fehérje gyógyszer molekula gyártását alapozza meg.

A projekt pozitív hatásai mind társaságunk, mind a kutatások célcsoportját jelentő társadalmi szegmens felől közelítve jelentős mértékűek. Mint a fentiekben bemutattuk, a migrén, az autizmus, az elhízás betegségcsoportok mind hazai, mind világviszonylatban fokozott társadalmi veszteségeket okoznak, melyek biztonságos és hatékony kezelése napjainkig nem kellően megoldott. Ebből adódóan az eddig alkalmazott eljárásoknál kedvezőbb hatású gyógyszerkészítmények rendelkezésre állása jelentős társadalmi és gazdasági előnyökkel járhat.

A bioszimiláris fehérjék felhasználása az utóbbi években folyamatosan nő, különösen az onkológiai és immunbetegségek kezelésében Társaságunk alapvető küldetéséhez tartozik, hogy a legszélesebb terápiás kört lefedje biztonságos, hatékony, ugyanakkor versenyképes árú gyógyszerkészítményekkel. A projekt révén lehetőségünk nyílik a migrén, az autizmus, az elhízás betegségcsoportok terápiás szegmensére is kiterjeszteni tudományos és gazdasági célkitűzéseinket, illetve a fenti terápiás kört érintő gyógyszerkészítmények fejlesztése révén hozzájárulni a leghátrányosabb helyzetű betegcsoportok gyógyításához.

A négy célkitűzés köré rendezett projekt együttes célja, hogy a kutatás-fejlesztési tevékenység eredményeképpen olyan tudás és know-how jöjjön létre, ami - a társadalmi léptékű hatások mellett - elősegíti Társaságunk versenyképességének megtartását, illetve nagy hozzáadott értékű termékek kifejlesztését. A projekt megvalósulása új, versenyképes technológiák bevezetését eredményezi, ami hozzájárul a K+F-ben dolgozó munkatársak foglalkoztatásához, illetve Társaságunk közép-európai régióban kivívott vezető pozíciójának a megőrzéséhez - áll a közleményben.

 
A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósult meg.

Legolvasottabb cikkeink