• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nőtt a Richter árbevétele, a nyeresége csökkent

Gyógyszerpiac 2023.08.04 Forrás: MTI
Nőtt a Richter árbevétele, a nyeresége csökkent

A teljes gyógyszerpiac 11,5 százalékkal bővült, míg a Richter termékek kiskereskedelmi forgalma 18,4 százalékkal növekedett.

A Richter Gedeon Nyrt. az idén a második negyedévben 30,0 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 61,1 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakitól, az elemzői várakozásoknak megfelelően - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken. Az összes árbevétel a negyedévben 203,78 milliárd forint lett, 5,6 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

A Portfolio által készített elemzői konszenzus alapján a második negyedévre az elemzők a tavaly első negyedévinél 3,4 százalékkal magasabb, 199,6 milliárd forintos árbevételt és 60,8 százalékkal alacsonyabb 30,0 milliárd forintos adózott eredményt vártak.

A vállalat az idén az első fél évben 69,04 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 40,0 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakitól, az árbevétel 413,43 milliárd forint lett, ami 14,5 százalékos növekedés.

A jelentés szerint Orbán Gábor vezérigazgató elmondta: a Vraylar néven kapható kiemelt készítmény (cariprazine) vártnál magasabb royalty (jogdíj) bevétele és a készítményeik iránti általánosan élénk kereslet következtében az árbevétel nőtt 2023 első fél évében. A csoport nyereségessége továbbra is erős, ami visszatükröződik a pénztermelő képességben is, ugyanakkor a számviteli értelemben vett üzemi eredményt több egyedi tényező is negatívan befolyásolta a beszámolási időszakban - tette hozzá.

Az időszakban a jelentés szerint árfolyamnyereséget értek el, aminek az árbevételben mintegy 5,6 százalékos, az üzleti eredményben pedig 4,7 százalékos volt a pozitív hatása.

A gyógyszergyártás árbevétele 362,139 milliárd forint volt az első hat hónapban, 23,7 százalékkal nőtt, ezen belül Európában 18,9 százalékkal 226,645 milliárd forintra emelkedett a szegmens bevétele. A nőgyógyászati termékcsoport bevétele 129,7 milliárd forint volt az első fél évben, 26,2 százalékkal nőtt egy év alatt. Ezen belül az európai piac bevétele 26,8 százalékkal 96,6 milliárd forintra nőtt, és minden jelentősebb piacon kétszámjegyű volt a növekedés.

Magyarországon a teljes gyógyszerpiac 11,5 százalékkal bővült, míg a Richter termékek kiskereskedelmi forgalma gyorsabb ütemben, 18,4 százalékkal növekedett a rendelkezésre álló piacelemzési adatok alapján. A társaság a hazai piaci szereplők rangsorában 4,8 százalékos részesedéssel a 4. helyen áll. A vényköteles patikai piacot tekintve a Richter 7,6 százalékos piaci részesedéssel a 2. legnagyobb forgalmazó

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9150 forint, a legalacsonyabb 7060 forint volt, a papír csütörtökön 35 forinttal, 0,39 százalékkal 8930 forintra erősödött.

Richter-vezérigazgató: 15-20 százalékos bevételnövekedés lehet idén

A Richter árfolyamhatástól megtisztítva, a korábbinál magasabb, 15-20 százalék közötti bevétel- és nettó nyereségnövekedéssel számol forintban az idén - mondta Orbán Gábor vezérigazgató a vállalat második negyedéves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.  Hangsúlyozta, hogy a Vraylar néven kapható kiemelt készítmény (cariprazine) a vártnál jobban teljesít, ezért felfelé módosítottak a várakozásaikon. Az előző negyedév végén még 10 százalékos bevétel-, és nyereségnövekedéssel számoltak 2023-ra. Jelentős eredménynek nevezte, hogy a tervek szerint alakulnak az eredményeik, és még kedvező meglepetést is hozott a negyedév.  Kiemelte: négy, önmagában erős üzletág - nőgyógyászat, biotechnológia, neuropszichiátria, és generikus üzletág - alkotja a céget, ezt a legfrissebb a számok is alátámasztják. A nőgyógyászati innovációkkal folyamatosan megújul a portfóliójuk, a biotechnológiában is szemmel látható a növekedési potenciál, a magyar kutatók teljesítménye világszínvonalú - fejtette ki.  Az első fél évben a tisztított EBIT (kamatok, és nyereségadó-ráfordítások levonása előtti eredmény) 23,1 százalékkal nőtt, 111,2 milliárd forint lett. A mérföldkő bevétel 8,6 milliárd forintot tett ki a második negyedévben.

A vezérigazgató elmondta, hogy az időszakban a külső tényezők kedvezőtlenül alakultak, közöttük az adózási környezet, vagy a devizaárfolyamok. Ugyanakkor a termékek iránt erős a bizalom, a rendelésállomány nőtt, a legtöbb piac teljesítménye is bővült - sorolta. A romló árfolyamkörnyezet okozta 49 milliárd forint veszteséget - amit a rubelárfolyam drasztikus romlása, a dollár gyengülése okozott - fele részben ellensúlyozta a román egységek értékesítéséből eredő nyereség, a kamatbevétel, és a fedezeti ügyletek. Kitért arra, hogy a rendkívüli adók mértéke "rendkívüli": időarányosan 12,5 milliárd forint, egész évben várhatóan 29,8 milliárd forint lesz.

Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke ehhez hozzáfűzte, hogy az extraprofit adó jövő évre is marad, ami újabb jelentős tétel. Csaknem 70 milliárd forint 2022 óta a befizetésük, mindez a vállalat versenyképességét súlyosan lerontja - mondta.

Orbán Gábor megjegyezte: a gyógyszergyártók számára Magyarország az egyik legkedvezőtlenebb adózási környezet lett, ellentétben azzal, hogy legalább 15 évig a legkedvezőbb volt. További jogalkotás nélkül durván romlik a versenyképesség - mondta. Emlékeztetett: a Richter eladta a romániai nagy- és kiskereskedelmi üzletágát, a tranzakciót idén május 15-én lezárták, valamennyi pénzügyi kimutatásban 1-5 havi adatok szerepelnek. A tranzakció könyv szerinti érték feletti bevétele javította az eredményt.

A tervek szerint emelkedett az értékesítési és marketingköltség valamint a kutatás+fejlesztés (k+f) költsége is, utóbbi az árbevétel 9,5 százalékát teszi ki, és 10,4 százalékkal 22,2 milliárd forintra nőtt a második negyedévben. A fejlesztéseik a terveik szerint haladnak - ismertette a vezérigazgató.

A péntek hajnalban közzétett jelentés szerint a Richter Gedeon Nyrt. az idén a második negyedévben 30,0 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami  az elemzői várakozásoknak megfelelően 61,1 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakitól. Az összes árbevétel a negyedévben 203,78 milliárd forint lett, 5,6 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. A vállalat az idén az első fél évben 69,04 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 40,0 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakitól, az árbevétel 413,43 milliárd forint lett, ami 14,5 százalékos növekedés.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9150 forint, a legalacsonyabb 7060 forint volt, a papír csütörtökön 35 forinttal, 0,39 százalékkal 8930 forintra erősödött.

Legolvasottabb cikkeink