• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Prosztatarák: új célpontok a gyógyszereknek?

Gyógyszerpiac Forrás: PharmaNews.eu Szerző:

Négy újabb anyagcsere-enzimet fedeztek fel, amelyek a prosztatarák-sejtek növekedését szabályozzák.

A finnországi VTT Technical Reseach Center és a Turkui Egyetem kutatói négy újabb anyagcsere-enzimet fedeztek fel, amelyek a prosztatarák-sejtek növekedését szabályozzák. Megállapították, hogy ezeknek az enzimeknek a gátlása sejttenyészetekben elejét veszik a ráksejtek szaporodásának. Az új know-how alkalmas lehet a rosszindulatú dülmirigy-daganatok különböző altípusainak azonosítására, és kiindulópontját jelentheti új, célzott prosztatarák-terápiák kifejlesztésének.

Az eikoszanoid hormonok, amelyek az állati eredetű élelmiszerekben, például húsban és tojásban előforduló arachidonsavból származó anyagcseretermékek, a normális biológiai funkciók lényeges szabályzói. Az ezekkel bioaktív lipidekkel összefüggő anyagcserezavar számos betegség kialakulásában játszik szerepet. A prosztatarák-sejtek fokozott mennyiségű arachidonsavat dolgoznak fel, illetve nagy mennyiségű eikoszanoidot termelnek, amelyre gyorsabb növekedésükhöz van szükségük.

A prosztatarák-sejtek növekedését elősegítő, eddig is ismert enzimeken kívül a VTT és a turkui kutatók által publikált kutatatási közlemény (in: The American Journal of Pathology, 2011. febr.) négy arachidonsav-anyagcserét szabályzó enzimet azonosít, és megállapítja, hogy gátlásukkal visszafogható a prosztatarák sejtjeinek növekedése.

A kutatók több száz prosztatarák-, egészséges prosztata-, illetve más (egészséges) szövetmintán vizsgálták az arachidonsav-anyagcserében résztvevő enzimek mennyiségét. Azokat, amelyek a prosztatarák-tenyészetekben keletkeztek a legnagyobb mennyiségben, további vizsgálatoknak vetették alá a prosztatarák-sejtekben. Megállapították, hogy különböző prosztatarák-típusokban más és más enzimtípusok vannak túlsúlyban, ami a jövőben segíthet azonosítani a rosszindulatú betegség különböző altípusait. A kutatás megállapításai értékes, új információkat jelentenek, és hozzájárulhatnak új prosztatarák-terápiák kifejlesztéséhez. Az arachidonsav újonnan felfedezet eikoszioid-származékai a PLA2G7, a HPGD, az EPHX2 és CYP4F8 kódneveket kapták.

A finnországi VTT Technical Research Centre vezető multitechnológiás, alkalmazott kutatásokat végző szervezet. Új technológiákat és természettudományos alapú innovációkat fejleszt, hazai és külföldi partnerekkel közösen. Évi bevétele 280 millió euró, összesen 2900 alkalmazottat foglalkoztat.

Legolvasottabb cikkeink