• nátha
    • Náthaszezon: erre számíthatunk

      Náthaszezon: erre számíthatunk

    • 9 tipp a nátha tünetei ellen

      9 tipp a nátha tünetei ellen

    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

Gluténérzékenység autoimmun háttér nélkül – mítosz vagy valóság?

Gyógyulás 2025.12.10 Szerző:
Gluténérzékenység autoimmun háttér nélkül – mítosz vagy valóság?

A gluténhez kapcsolódó betegségekről sok tévhit kering. Érdemes különbséget tenni az autoimmun eredetű cöliákia és az úgynevezett nem-cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) között.

Míg előbbinél a glutén konkrét szöveti gyulladást és bélkárosodást okoz, addig az NCGS esetében nincs kimutatható autoimmun folyamat vagy jellegzetes laboratóriumi marker – ennek ellenére a betegek valós panaszokat élhetnek meg.

Cöliákia: jól ismert autoimmun mechanizmus

A cöliákia autoimmun kórkép, amelyben a glutén fogyasztása gyulladást indít el a vékonybél nyálkahártyájában, a bélbolyhok elsorvadnak, a tápanyagfelszívódás romlik, és hiányállapotok alakulhatnak ki (vas, folsav, B12, D-vitamin, cink). A diagnózishoz vérből kimutatható antitestek (tTG-IgA, EMA) és szükség esetén szövettani vizsgálat is szükséges; a kezelés az élethosszig tartó gluténmentes étrend.

Nem-cöliákiás gluténérzékenység (NCGS): létező jelenség, bizonytalan határokkal

NCGS esetén a gluténtartalmú ételek fogyasztása után hasi panaszok (puffadás, görcsök, hasfájás) és extraintestinalis tünetek – például fejfájás, fáradékonyság, ízületi vagy bőrpanaszok – jelenhetnek meg, ugyanakkor nincs kimutatható autoimmun reakció és a bélbolyhok sem sérülnek. A diagnózis kizárásos: először a cöliákiát és a búzaallergiát kell vizsgálni, és csak negatív eredmények esetén beszélünk NCGS-ről.

Mi okozza a tüneteket, ha nem autoimmun folyamat?

A legújabb kutatások szerint az NCGS hátterében nem csak a glutén állhat. Felmerült, hogy a búzában található más fehérjék, például az amiláz-tripszin inhibitorok (ATI), illetve a fermentálható szénhidrátok (FODMAP-ok) is hozzájárulhatnak a tünetekhez. Ez magyarázhatja, hogy nem minden NCGS-es beteg reagál egyformán a gluténmentes étrendre, és az is előfordul, hogy a panaszok inkább búzamentes, mint kifejezetten gluténmentes diétára javulnak.

Diagnózis és tévhitek – mire figyeljünk?

Fontos, hogy a glutén elhagyása előtt orvosi vizsgálat történjen, ellenkező esetben a cöliákia felismerése késhet, és a gluténmentes diéta torzíthatja a diagnosztikus eredményeket. Gyakori tévhit, hogy „ha rosszul vagyok bizonyos ételektől, biztos a glutén a hibás”, holott a hasonló panaszokat irritábilis bél szindróma, laktózintolerancia, stressz és más ételösszetevők is előidézhetik.

Mit tegyen, aki gluténérzékenységre gyanakszik?

Ha a glutén fogyasztásához köthető tünetek jelentkeznek, érdemes gasztroenterológiai kivizsgálást kérni. Cöliákia és búzaallergia kizárása után dietetikus segítségével lehet kipróbálni egy rövid ideig tartó glutén- vagy búzamentes étrendet, tünetnaplót vezetve. Ha javulás tapasztalható, fokozatosan lehet eldönteni, milyen mértékben indokolt a glutén kerülése hosszabb távon.

A nem-cöliákiás gluténérzékenység valódi, de komplex jelenség, amelynek diagnózisa jelenleg nem objektív labor- vagy képalkotó vizsgálatokon alapul. Bár sokaknál javíthat a gluténmentes diéta, fontos kizárni a cöliákiát, figyelni a megfelelő tápanyagbevitelre, és kerülni a túlzott önkorlátozást. Az NCGS esetében az okok és a hosszú távú következmények még nem teljesen ismertek, ezért különösen lényeges a tudatos, szakemberrel egyeztetett döntés.

Források:

  • PubMed – Cárdenas-Torres FI. et al. Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS) – An Update :2021.   
  • Science Direct – Biesiekierski JR. et al. Non-coeliac gluten sensitivity – The Lancet. 2025.   
  • Springer Nature – Sergi C. et al. Non-coeliac wheat/gluten sensitivity: Clinical presentation and diagnostic challenges. 2021.
  • PubMed – Mansueto P. et al. Non-Celiac Gluten Sensitivity: Literature Review. 2014. 
  • The American Journal of Gastroenterology – An C. et al. Molecular triggers of non-celiac wheat sensitivity. 2025.   

 Ha érdekel, mi az a veszélyes trend, amely egyre több fiatalt sodor akár végstádiumú vesekárosodásba, ezt a cikket ajánljuk.