• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Földi harapnivaló a jobb egészségért

Hírek Forrás: MTI

Megtisztított fekete termőföldből készít különleges csemegét immár generációk óta egy indonéz család.

A különleges harapnivalót elsősorban a jobb egészség érdekében fogyasztják a falu lakói. Az indonéziai Kelet-Jáva tartomány Tuban nevű faluja az eddig ismert egyetlen olyan hely, ahol már évtizedek óta töretlenül folyik az ampo, vagyis a kövektől megtisztított, fekete termőföldből készült különleges csemege gyártása. Habár a szokatlan harapnivalónak nincsen gyógyászatilag igazolt hatása, a falusiak azonban mégis úgy vélik, hogy rendkívül jó fájdalomcsillapító. Ha pedig terhes nők esznek belőle, akkor az jótékony hatással van a születendő gyermek bőrére is.

Az ampónak nincs igazi receptje. A készítők egy fadarabbal döngölik kemény, szilárd masszává a rizsföldekről összegyűjtött földet, majd apró tekercseket formálnak belőle, s megkapargatják bambusztőrrel. Végül másfél órán keresztül egy nagy agyagtálban sütik és füstölik a rágcsálnivalókat, amelyek azután már fogyaszthatóak is.

Minél jobb minőségű földből készült, annál ízletesebb lesz a csemege - mondta Tuban egyetlen ampo készítője, az 53 éves Rasima. Az asszony minden nap készít ampót, amelyet aztán a helyi piacon ad el. Napi két dolláros (390 forint) bevételével pedig a mezőgazdaságból élő családja jövedelmét egészíti ki.

Rasima szerint a földi csemege készítése családja hagyományává vált a faluban, ám azt maga sem tudja, hogy mindez mikor kezdődött. "Csak annyit tudok, hogy már a dédnagymamám is készített ilyet, akit a nagymamám követett a sorban, az édesanyám után pedig már én viszem tovább a hagyományt" - mondta az asszony, aki szerint azért van ilyen kitűnő érzéke a jó minőségű talajföld felkutatásához, mert amúgy is a mezőgazdaságban dolgozik.

"Mások rizsföldjein szoktam dolgozni, ahol pálma- és tikfa leveleket gyűjtök, tehát a munkám szoros kapcsolatban van a természettel" - magyarázta. A földi falat rajongói szerint az apró rudacskáknak hideg és krémszerű állaguk van. "Szerintem jó az íze ezért gyakran eszem ilyet. Nincs benne semmi különös, csak kellemes hideg érzést kelt a gyomromban" - mondta Siti Qomariyah, aki gyermekkora óta kedveli a hűsítő csemegét.

Legolvasottabb cikkeink