• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hétfőn kezdődnek a Felsőoktatási Véradó Hetek

Hírek 2024.03.18 Forrás: Weborvos
Hétfőn kezdődnek a Felsőoktatási Véradó Hetek

Országszerte több mint 30 felsőoktatási helyszínen lesz biztosított az intézményi dolgozóknak és hallgatóknak véradási lehetőség.

Idén március 18-i kezdettel indul a Felsőoktatási Véradó Hetek programsorozat. Ennek keretében a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közös kampányt indít, hogy minél több fiatalt buzdítson önkéntes véradásra. A Felsőoktatási Véradó Hetek keretében a szervezetek a felsőoktatási hallgatóknak és dolgozóknak külön lehetőséget biztosítanak az oktatási intézmények campusain és könyvtáraiban történő önkéntes véradásra a szorgalmi időszak végéig - adták hírül közleményben a szervezetek.

A kéthónapos kampány az egész éven át tartó Felsőoktatási Véradóverseny egy kiemelt programja. Célja, hogy a 18 életévüket betöltött, egészséges fiatalok figyelmét felhívja az önkéntes véradásra, valamint az önkéntes véradás általi társadalmi felelősségvállalás fontosságának hangsúlyozása. A Felsőoktatási Véradó Hetek keretében a hallgatóknak lehetőségük lesz arra, hogy saját intézményükben tapasztalják meg a segítségnyújtás ezen formáját. A szervezők szándéka szerint országszerte több mint 30 felsőoktatási helyszínen lesz biztosított az intézményi dolgozóknak és hallgatóknak véradási lehetőség.

A kampány Adj vért, legyen ez a flow-d! szlogenjével szólítja meg a fiatalokat, akik ha március 18. és május 17. közötti önkéntes véradásukkor jelzik intézményi hovatartozásukat, automatikusan részt vesznek egy nyereményjátékon. Az ifjú donorok értékes ajándékokat, köztük a nyár számos fesztiváljára nyerhetnek jegyeket és bérleteket.

A véradáshoz személyi igazolvány, TAJ- és lakcímkártya szükséges. A kampányról, a felsőoktatási véradási helyszínekről, valamint a véradás menetéről bővebben a www.ovsz.hu/felsooktatas, valamint a https://veradas.hu/felsooktatasi-veradoverseny oldalakon tájékozódhatnak.

Ahhoz, hogy az egészségügy számára megfelelő mennyiségű és minőségű vérkészlet álljon rendelkezésre, naponta 1600-1800 önkéntes véradóra van szükség. Ennek biztosítására a Magyar Vöröskereszt országszerte toborozza az önkéntes véradókat, az Országos Vérellátó Szolgálat pedig az önként adott vérből vérkészítményeket állít elő. Egyetlen egység vérből háromféle vérkészítmény állítható elő, így egyetlen véradással a donor három ember életét is megmentheti - írták.

Legolvasottabb cikkeink