• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kétezer fiatal kutató részesülhet támogatásban az idei tanévben

Hírek 2023.09.05 Forrás: MTI
Kétezer fiatal kutató részesülhet támogatásban az idei tanévben

Az egyetemi képzésben részt vevő hallgatók, doktorjelöltek, fiatal oktatók és kutatók idén nyolcadik alkalommal pályázhattak az Új Nemzeti Kiválóság Programban.

Minden eddiginél több, összesen 2249 egyetemista és fiatal oktató nyert támogatást a 2023/2024-es tanévre az Új Nemzeti Kiválóság Programból, a 3,5 milliárd forintos keretösszegre országszerte 25 résztvevő egyetemen lehetett pályázni - tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az MTI-t kedden.

A tárca közleményében felidézi, hogy kiemelten támogatják a fiatal magyar kutatókat, hiszen a Neumann János Program elsődleges célja a kutatóhelyek, az egyetemek és a gazdaság összekapcsolása, ehhez pedig még több kutató-fejlesztőre van szükség Magyarországon. A hazai alap-, mester- és doktori képzésben részt vevő hallgatók, doktorjelöltek, fiatal oktatók és kutatók idén nyolcadik alkalommal pályázhattak az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) támogatásaira - áll a közleményben.

A KIM közleményében kiemeli, hogy a májusban megjelent felhívások iránt most is nagy volt az érdeklődés, a beadási határidőig összesen 4387 pályázat érkezett. Az egyetemek által végzett szakmai értékelést követően a pályázatok mintegy fele kapott kedvező elbírálást, és nyert ösztöndíjat, a nyertes pályázók pedig konstrukciótól függően havonta 100-200 ezer forint szabadon felhasználható támogatásban részesülnek, akár 12 hónapon keresztül. Hozzáteszik, hogy az őket fogadó felsőoktatási intézmények a saját pályázóik által elnyert ösztöndíjjal arányos kutatási-működési támogatást is kapnak.

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a közleményben hangsúlyozza, "az ÚNKP célja a kutatói utánpótlás biztosítása, hogy minél több olyan fiatal válassza a kutatói pályát, aki később világszínvonalú tudományos eredményeivel, új megoldások, eljárások fejlesztésével járul hozzá Magyarország sikereihez". Hozzáteszi, hogy a 2016 óta futó programban a mostani döntéssel együtt csaknem 30 milliárd forintnyi keretből már összesen mintegy 15 ezer hallgató és fiatal kutató kapott támogatást céljai eléréséhez.

Legolvasottabb cikkeink