• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.04.23 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Rekord számú új fertőzött Hollandiában. Jól halad az oltási program Németországban. Tapasztalatok egyes oltások első adagjáról.

Egyelőre a 65 évesnél idősebbeket oltják Ausztriában
Ausztriában eddig a felnőtt lakosság több, mint egynegyede kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. "Péntekig 1,93 millió ember kapta meg a védőoltást, és közülük mintegy 763 ezren már mindkét dózist. A vakcina a koronavírus-járvány legyőzésének kulcsa. A kormány célja, hogy a mindenkinek, aki szeretné, a lehető leggyorsabban felajánlja a vakcinát, és védetté tegye az embereket a koronavírussal szemben" - hangoztatta Sebastian Kurz kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter pénteken.

A kormány azzal számol, hogy ötmillió ember szeretne részesülni az oltásban. "A cél az, hogy még nyár előtt mindenki, aki akarja, megkaphassa a vakcinát " - mondta a kancellár.

Ausztriában naponta átlagosan ötvenezer enber kap oltást. Jelenleg a 65 éven felüliek immunizálása folyik, 60 százalékuk már legalább az első adagot megkapta. Ezen túlmenően most már az egy vagy több krónikus betegséggel rendelkezők immunizálása áll az oltási kampány középpontjában.

"A tartományokban most folynak az 50 éven felüliek oltásának előkészületei, immunizálásukat a következő hetekben kezdjük el"- közölte az egészségügyi miniszter.

Az elmúlt 24 órában 2329 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 604 823 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 1866, az intenzív kezelésre szorulók 517-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 29-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 055-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 568 213.

Ukrajnában meghaladta a kétmilliót az azonosított fertőzöttek száma
Ukrajnában péntekre kissé lassult a koronavírus-fertőzés terjedése, megközelítőleg 14 300, a megelőző napinál mintegy kétezerrel kevesebb új beteget jegyeztek fel, viszont velük együtt a járvány tavaly tavaszi kitörése óta azonosított fertőzöttek száma mostanra meghaladta a kétmilliót, és megint több mint négyszázan haltak meg egy nap alatt.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban az azonosított fertőzöttek száma 14 277 új esettel 2 004 630-ra, az elhunytaké pedig 434-gyel 41 700-ra nőtt. Eddig 1 552 267-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 19 ezren, így az aktív betegek száma megint több mint ötezerrel, 410 663-ra csökkent.

Kórházba most kevesebb, 3728 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző napon 3900, azelőtt pedig 4400 fölötti volt.

A legtöbb új beteget, 1296-at ezúttal az ország keleti részében lévő Dnyipropetrovszk megyében jegyezték fel.

A Worldometer statisztikai honlap csütörtöki adatok alapján Ukrajnát az azonosított fertőzöttek tekintetében Európában a harmadik, az elhunytakat illetően pedig - Lengyelország után - a második helyre tette. Csütörtökre 470 elhunytat jegyeztek fel Ukrajnában.

Pénteken megérkezett Ukrajnába 367 200 dózis AstraZeneca-oltóanyag a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül, amelyhez így ingyenesen jutott hozzá az ország - közölte az egészségügyi minisztérium sajtóosztálya. A Dél-Koreában AstraZeneca-SKBio néven gyártott vakcinával elsősorban olyan 65 évesnél idősebbeket terveznek beoltani, akik már megkapták az első dózist szintén AstraZeneca-oltásból.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese biztosított afelől, hogy azok, akik az első oltást megkapták az AstraZeneca licence alapján Indiában gyártott Covishield oltóanyagból, május-június folyamán megkapják a másodikat is.

Ukrajnában az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint most már háromféle oltóanyaggal oltanak: Covishielddel, a kínai Sinovac vállalat által gyártott Coronavackal és a Pfizer/BioNTech Comirnaty néven forgalomba hozott vakcinájával. Eddig valamivel több mint félmillióan kapták meg Ukrajnában az első oltást, és egyelőre csak öten a másodikat is.

Szlovéniában csak egy oltást kapnak azok, akik átestek a fertőzésen
Csak egyetlen oltást kapnak azok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen Szlovéniában, a vakcinát fél évvel a felgyógyulás után kapják meg - közölte a szlovén oltási kampányért felelős tanácsadó testület a ljubljanai sajtó pénteki beszámolói szerint.

Szlovénia a döntést azt követően hozta meg, hogy másik hét európai állam már közölte: a fertőzésen átesettek egyetlen adag oltóanyagot kapnak.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 2719-cel 673 520-ra, Koszovóban 382-vel 102 798-ra, Észak-Macedóniában 603-mal 149 228-ra, Montenegróban 139-cel 96 187-re, Bosznia-Hercegovinában 1256-tal 194 370-re, Horvátországban 2885-tel 316 308-ra, Szlovéniában pedig 745-tel 235 846-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 35-tel 6130-ra, Koszovóban öttel 2118-ra, Észak-Macedóniában 39-cel 4597-re, Montenegróban héttel 1451-re, Bosznia-Hercegovinában 81-gyel 8139-re, Horvátországban 46-tal 6738-ra, Szlovéniában pedig 11-gyel 4191-re nőtt.

Hollandiában egy nap alatt rekordnak számító új fertőzöttet regisztráltak
A járványügyi mutatók újra meredeken emelkednek Hollandiában, a szerdai nyolcezret is meghaladó új koronavírus-fertőzéses eseteket követően az elmúlt 24 óra alatt több mint kilencezer fertőzöttet regisztráltak az országban - közölte az illetékes holland közegészségügyi intézet csütörtökön.

A holland hatóság beszámolója szerint a regisztrált új fertőzöttek száma közel 1130 esettel haladta meg az előző napi adatokat csütörtökön 9648 volt, ez közel két hete folytatódóan emelkedő tendenciáról árulkodik. A szerdai adat 13 százalékkal magasabb az egy hete feljegyzett számoknál.

A kórházakban koronavírussal kezeltek száma az előző naphoz képest szintén emelkedést mutat, csütörtökön 2682 embert ápoltak különböző hollandiai kórházakban, míg számuk szerdán 2614 volt. A holland kórházak csaknem 40 százaléka túlterhelt, a koronavírusos betegek kezelése érdekében még az úgynevezett kritikus gyógykezelések számát is csökkenteni kellett. Kritikus gyógykezelésnek az számít, amikor hat héten belül beavatkozást kell végezni a betegen annak érdekében, hogy elkerüljék a visszafordíthatatlan egészségkárosodást - magyarázták. Hozzátették: az alapellátás szintén késedelmet szenved a kórházakra nehezedő nyomás miatt. Minden negyedik holland kórház szünetelteti a rutinműtéteket és a nem feltétlenül szükséges kezeléseket - mondták.

Beszámoltak arról is, hogy a 17,2 millió lakosú országban az ez idáig beadott védőoltások száma csütörtökön elérte a 4,8 milliót.

A járvány kezdete óta 16 965-en haltak meg a koronavírus szövődményeiben, az igazolt fertőzéses esetek száma jelenleg 1 417 772 Hollandiában.

Brit kutatók: az első oltási adag is jelentősen csökkenti a fertőződés esélyét
Brit kutatók pénteken ismertetett vizsgálati eredményei szerint a koronavírus elleni nagy-britanniai oltási kampányban használt két fő vakcina, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca, illetve a Pfizer és BioNTech közös fejlesztésű oltóanyaga már egyetlen adag beadása után is jelentősen csökkenti a fertőződés esélyét.

A brit statisztikai hivatal (ONS) és az Oxfordi Egyetem által 372 ezer ember bevonásával elvégzett felmérés - amelyet pénteken a BBC brit közszolgálati médiatársaság ismertetett - azt mutatta ki, hogy a Oxford-AstraZeneca- és a Pfizer-BioNTech-vakcinák első adagjával december és április eleje között beoltottak esetében átlagosan 65 százalékkal csökkent a koronavírus-fertőződés esélye.

Az átlagon belül a Covid-19 betegség tüneteinek kialakulásával járó koronavírus-fertőződés kockázata 74 százalékkal, a tünetmentesen lezajló fertőződéseké 57 százalékkal mérséklődött három héttel az első oltási dózisok beadása után.

A Pfizer-BioNTech-oltóanyag második dózisának beadása után 90 százalékkal csökkent a fertőződési esély a kutatási eredmények szerint.

Az Oxford-AstraZeneca-vakcina esetében ezt a részvizsgálatot a kutatók egyelőre nem tudták elvégezni, mert a felmérés időszakában ebből az oltóanyagból még nem adtak be elégséges mennyiségű második adagot ahhoz, hogy ennek immunhatását ki lehessen mutatni.

A szakértők azonban egyértelműen megállapították, hogy mindkét vakcina egyaránt ugyanolyan magas hatékonyságú a 75 évesnél idősebbek és a krónikus betegségekkel küszködők körében, mint az összes többi lakossági csoportban.

Az oltások hatékonyságára vall az is, hogy a brit statisztikai hivatal új felmérése szerint már nem a koronavírus-fertőzésből kialakuló Covid-19 betegség az első számú halálozási ok Angliában.

Az ONS adatai alapján márciusban a halálozások 9,2 százalékának közvetlen okaként szerepelt a Covid-19 a halotti bizonylatokban.

Az ONS hangsúlyozta, hogy egyetlen hónap alatt 72 százalékkal csökkent a Covid-19 okozta halálozások száma, és ez a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdete óta az eddigi legnagyobb havi visszaesés.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök esti beszámolója szerint az első oltási adagból eddig 33 257 651-en részesültek, közülük 11 192 601-en a második dózist is megkapták, vagyis eddig összesen 44 450 252 adagot adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni vakcinákból.

A brit kormány célkitűzése az, hogy július 31-ig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - részesüljön a koronavírus elleni oltás első adagjából.

Májusban befejezhetik a kiemelt csoportok oltását Németországban
Májusban befejezhetik a leginkább veszélyeztetett csoportok oltását az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegség (Covid-19) elleni oltási kampányában Németországban, és júniustól minden felnőtt lehetőséget kaphat a védőoltás megszerzésére - mondta a szövetségi egészségügyi miniszter csütörtökön Berlinben.

Jens Spahn a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarájában (Bundesrat) elmondott beszédében kiemelte, hogy a hatvan éven felülieknél átlépte az 50 százalékot mindazok aránya, akik legalább egy adag oltást kaptak már. Május végére az összes elsőbbségi csoportban beolthatnak mindenkit, aki hajlandó beadatni a Covid-19 elleni vakcinát, és júniusban visszavonhatják a veszélyeztetettségen alapuló oltási rendet.

A szövetségi kormány három elsőbbségi kategóriát határozott meg a december végén elindított oltási kampányt szabályozó rendeletében. A hatvanon felüliek az utolsó, harmadik prioritási kategóriába tartoznak. Ide sorolták a többi között a rendvédelmi szervek és a katasztrófavédelem dolgozóit, a tűzoltókat, a katonákat és az élelmiszer-kiskereskedelemben dolgozókat is.

Jens Spahn szavai szerint mindezen csoportok beoltásával bő öt hét alatt végezhetnek. A miniszter elmondta, hogy a felnőtt lakosság egészét tekintve április végére 25 százalékra, május végére 33 százalékra emelkedhet a legalább egy adag oltással már rendelkezők aránya. Júniusban a tartományi fenntartású oltási központok és az ötvenezernél is több háziorvosi praxis mellett az üzemorvosok is rendszeresen részt vesznek majd a kampányban - mondta.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten 161,10-en áll, minimálisan nőtt az egy héttel korábbi 160,10-hez képest.

Az intézet kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 29 518 fertőződést szűrtek ki tesztekkel, ez ugyancsak minimális növekedés az egy héttel korábbi 29 426-hoz képest. Az új esetekkel együtt 3 217 710 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

Ugyanakkor a SARS-Cov-2 által okozott betegséggel (Covid-19)összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 259-re csökkent az egy héttel korábbi 293-ról. Az új halálesetekkel 80 893-ra emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

Legolvasottabb cikkeink