• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.09.16 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Szerbia elkésett az intézkedésekkel. Ukrajnában hamisítják a Covid-igazolásokat. Megpróbáltak felgyújtani egy oltóközpontot Németországban.

Horvátországban meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket
Horvátországban további két héttel meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket azzal a könnyítéssel, hogy megnyithatnak a vásárok és kiállítóhelyek zárt térben, de ott kötelező lesz a védettségi igazolás - jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter a válságstáb vezetője a kormány csütörtöki ülésén.

Az országban továbbra is kötelező a maszk viselése zárt térben, a vendéglátóhelyek pedig csak éjfélig tarthatnak nyitva. A rendezvények látogatása és a beutazás is védettségi igazoláshoz van kötve.

Horvátországban csütörtökre 1369 új esetet azonosítottak. A vírus okozta betegségben az elmúlt napon kilencen haltak meg. Kórházban 628 beteget ápolnak, 72-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 766 447-en kaptak védőoltást - a jogosultak 43,5, a felnőtt lakosság 52 százaléka -, közülük 1 655 970-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában az elmúlt 24 órában 1324 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon hat beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 341-en vannak kórházban, 83-an intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 055 228-an kaptak védőoltást, közülük 950 228-an már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 50, illetve 45 százaléka.

Szlovéniában az elmúlt néhány napban felgyorsult az oltási kampány, miután a kabinet döntése értelmében szerdától mindenkinek rendelkeznie kell QR-kóddal ellátott Covid-igazolvánnyal az állami és a magánszektorban egyaránt. Ez vonatkozik az ügyfelekre is. Bárki, bármilyen szolgáltatást vesz igénybe, ahhoz oltási-, gyógyulást tanúsító igazolást vagy negatív tesztet kell felmutatnia. Kivételt képeznek ez alól az alapvető élelmiszereket forgalmazó üzletek, illetve gyógyszertárak, de csakis abban az esetben, ha nem bevásárlóközpontokban működnek.

A kormány és a korlátozó intézkedések ellen szerda este nyolcezren tüntettek Ljubljanában a parlament előtt. A békésnek induló demonstráció késő este erőszakba torkollott, a rendőrség könnygázzal és vízágyukkal oszlatta fel a tömeget. Nyolc rendőr és egy tüntető is megsérült.

Ukrajnában hamisítják a Covid-igazolásokat
Viktor Ljasko egészségügyi miniszter elismerte, hogy hamisítják a koronavírus elleni oltási és más Covid-igazolásokat Ukrajnában.

Csütörtökön az egyik televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy éppúgy hamisíthatók a papír alapú dokumentumok, mint bármely más szokványos igazolvány. A "Gyija" elnevezésű internetes portálon kiállított elektronikus igazolások hamisítása azonban szavai szerint "lehetetlen, mert ott minden jól működik".

Hangsúlyozta, hogy Ukrajnában a koronavírus elleni vakcina felvétele önkéntes és ingyenes, ugyanakkor az oltás felvételét "menőnek" nevezte, a vakcinaellenes propaganda terjesztőinek pedig azt üzente, hogy járjanak végig egy kórházi fertőző osztályt, vagy beszélgessenek el Covid-betegek hozzátartozóival.

A lejáró szavatosságú vakcinákkal kapcsolatban Ljasko közölte: mindent megtesznek azért, hogy az országban készleten lévő összes oltóanyagot az országban felhasználják. Ha azonban valamely oltóanyag esetében előreláthatóan ez nem sikerül, azt felajánlják más országoknak. Biztosított afelől, hogy lejárt szavatosságú oltóanyagot nem adnak be senkinek, megsemmisítik azokat.

A miniszter elmondta, hogy a jövő évi állami költségvetési javaslatban - amelyet a kormány a héten fogadott el - 197,2 milliárd hrivnyát, azaz csaknem 2,3 milliárd forintot különítettek el az egészségügyi szféra számára. Ez 35,8 milliárd hrivnyával (399 milliárd forint) haladja meg az ideit. Ebből 2,6 milliárd hrivnyát (29 milliárd forint) terveznek koronavírus elleni vakcinák vásárlására.

Közben az UNIAN hírügynökség jelentése szerint a nyugat-ukrajnai Voliny megyében három iskolában és egy óvodában alakult ki járványgóc. A legtöbben, húszan, a megye egyik óvodájában betegedtek meg, az iskolákban kevesebben. Utóbbiakban emiatt áttértek a távoktatásra. A romániai határnál lévő Csernyivci megyében jelenleg 112 koronavírusos beteg gyermek van, csaknem harminc közülük kórházban, két fertőzésgyanús újszülött pedig lélegeztetőgépen.

Ukrajnában csütörtökre 5744 esettel 2 331 540-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint 1100-zal haladta meg az előző napiét. Az elhunytak száma 101-gyel 54 651-re, az aktív betegeké pedig több mint négyezerrel 50 260-ra emelkedett.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 6 097 685-en kapták meg valamely védőoltás első, 5 009 066-an a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Szerdán 118 786 embert oltottak be az országban.

 

Romániában belföldön is bevezetnék a védettségi igazolvány használatát
Romániában belföldön is bevezetnék az uniós digitális Covid-igazolvány használatát azokon a településeken, ahol az előző két hétben a lakosság több mint három ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést - erre vonatkozó javaslatait csütörtöki ülésén fogadta el az országos járványügyi operatív törzs (CNSU).

A testület által ajánlott rendelkezések akkor lépnek hatályba, ha azokat a kormány is megerősíti a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló határozat módosítása révén.

A CNSU ajánlásai szerint a három ezrelék feletti fertőzöttségi ráta esetén sem zárnának be - ahogyan a jelenlegi szabályozás előírja - a kulturális intézmények, vendéglátóhelyek és sportlétesítmények, hanem a belépést védettségi igazoláshoz kötnék és korlátoznák a résztvevők számát. A mindeddig "zöld útlevélként" használt digitális Covid-igazolványt bárki letöltheti magának internetről, amennyiben megkapta az oltás valamennyi adagját, letesztelte magát, vagy az utóbbi hat hónapban kigyógyult a betegségből.

A zárt térben tartott magánrendezvényeken a résztvevők létszámát ismét 200-ra, a tüntetéseken pedig százra korlátozzák. A vendéglátóhelyek már csak éjjel kettőig tarthatnak nyitva és a férőhelyek legfeljebb felét használhatják. A bárokba, klubokba, játéktermekbe már a védettségi igazolás sem elegendő, oda (három ezrelékes fertőzési ráta felett) kizárólag beoltottakat engednek majd be.

Romániában már jelenleg is számos olyan teleülés van, ahol a fertőzési ráta túllépte a három ezreléket, és több olyan térsége is van az országnak (Szatmár megye, Ilfov megye és Bukarest), ahol az átlagos fertőzési ráta megközelítette, vagy meg is haladta a két ezreléket.

A járvány negyedik hulláma minden korábbit felülmúló ütemben gyorsul Romániában, az oltakozási hajlandóság viszont nem emelkedik. A csütörtöki jelentés szerint az utolsó 24 órában már 4441 új fertőzést diagnosztizáltak, ami több mint kétszerese az utóbbi két hét átlagának. Az utóbbi napon 71 koronavírusos beteg halt meg, ami 70 százalékkal magasabb az átlagosnál.

Romániában eddig a beoltható - 12 év feletti - lakosság 31,5 százaléka oltatta be magát, az immunizáltak száma pedig a 19,3 milliós országban átlagosan hatezerrel emelkedik naponta.

Többtucatnyian megbetegedtek Putyin környezetéből
Többtucatnyian kapták el a koronavírus-fertőzést Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetéből. Ezt maga Putyin jelentette be, amikor videokapcsolat segítségével felszólalt a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) dusanbei csúcstalálkozóján.

"Mint tudják, sajnos az utolsó pillanatban kénytelen voltam lemondani a dusanbei látogatásomat. Nagyon sajnálom, de ez azzal áll összefüggésben, hogy a legközelebbi környezetemben koronavírusos megbetegedéseket mutattak ki. Nem egy és nem két, hanem több tucat emberről van szó" - mondta.

Közölte, hogy néhány napig "önizolációban" marad. A Kreml korábbi tájékoztatása szerint az elnök egészséges, és az antitestszintje magas.

Putyin, aki kedden Emomalii Rahmon tádzsik elnöknek jelentette be, hogy karanténba vonul, a Kreml közlése szerint március 23-án kapta meg az új koronavírus elleni első védőoltást. Az elnök április 14-én jelentette be, hogy megkapta a második oltást is. Az csak június 30-án lett nyilvános, hogy Szputnyik V-vel vakcinálták.

Alekszandr Gincburg, a Covid-19 elleni első orosz vakcinát kidolgozó Gamaleja Intézet vezetője egy keddi nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy az elnöknek elég lesz egy hétig elszigeteltségben maradnia. Korábbi orosz sajtóértesülések szerint mindenkinek, akit Putyin fogad, egy hétig előzetes karanténba kell vonulnia.

WHO-szakember: Szerbia elkésett az intézkedésekkel
Szerbia elkésett a koronavírus elleni oltakozással és a Covid-igazolások bevezetésével, mert amikor a járványhelyzet romlik, akkor már biztosan késnek az intézkedések - jelentette ki Marijan Ivanusa, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerbiai irodájának a vezetője csütörtökön a belgrádi Prva televízióban.

Hozzátette: a szakértők már hónapokkal ezelőtt mindenkit oltakozásra szólítottak, a lakosság fele azonban továbbra sem akarja felvenni a koronavírus elleni vakcinát, így a legfrissebb adatok szerint Szerbia a fertőzöttek számát illetően vezetővé vált Európában.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 7628-cal 838 512-re, Koszovóban 410-zel 158 028-ra, Észak-Macedóniában 617-tel 184 907-re, Montenegróban 626-tal 123 755-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1030-cal 222 933-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 32-vel 7633-ra, Koszovóban 12-vel 2845-re, Észak-Macedóniában 32-vel 6340-re, Montenegróban öttel 1818-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 29-cel 10 073-ra növekedett.

 

Megpróbáltak felgyújtani egy oltóközpontot Németországban
Ismeretlen támadók megpróbáltak felgyújtani egy oltóközpont Németország keleti részén egy kistelepülésen - jelentették szerdán német hírportálok.

A német-cseh határ térségében fekvő Eich-ben működő oltási központot kedden késő este támadták meg ismeretlenek. Kivárták azt a pillanatot, amikor a biztonsági őrök az épület másik oldalán tartózkodtak, és gyúlékony folyadékot tartalmazó palackokat hajítottak a kapunak.

A három palackban a rendőrségi nyomozás első megállapítása szerint valószínűleg etanol volt. A gyújtószerkezetek nem léptek működésbe, így nem keletkezett tűz. Senki sem sérült meg, és a rendőrség szerint nem keletkezett jelentős kár.

A rendőrség helikopterrel és hőkamerákkal kereste a sikertelen támadás után autóval menekülő elkövetőket. Nem találták meg őket. A rendőrség egy piros autót keres, amely a bűncselekmény idején egy szomszédos kisváros, Auerbach irányába haladt. A szemtanúk szerint a járműben hárman ültek. Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni oltással rendelkezők aránya a 16 német tartomány közül éppen Szászországban a legalacsonyabb, csupán 53,1 százalék, csaknem tíz százalékponttal elmarad a szövetségi átlagtól.

Szászország mellett a volt NDK területén fekvő több más tartományban is átlagon aluli az átoltottság, és a térség egészére jellemző, hogy erősebb az ellenkezés az oltással szemben, mint az ország nyugati részén.

Az oltásellenesség esetenként erőszakos formában mutatkozik meg. A kedd este megtámadott oltási központnál is történt már incidens: márciusban ismeretlenek festékszóróval felvitt feliratokkal rongálták meg az intézményt, az oltóanyag tárolására használt hűtőkonténerre például azt írták, hogy "méregraktár".

A szövetségi kormány szerdai összesítése szerint a 264 napja tartó oltási kampányban 104,6 millió adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 66,7 százaléka - 55 465 975 ember - kapott, teljes oltással a lakosság 62,4 százaléka - 51 902 984 - ember rendelkezik.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 12 455 új fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez csökkenés az egy héttel korábbi 13 565-höz képest.

Az új esetekkel együtt 4 101 931 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t a járvány tavaly kora tavaszi kezdete óta.

A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 83 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 92 769-re emelkedett Németországban.

Legolvasottabb cikkeink