• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ma van a Véradók Napja - köszöntötték a "csendes hősöket"

Hírek 2019.11.27 Forrás: MTI - Weborvos
Ma van a Véradók Napja - köszöntötték a

A Magyar Vöröskereszt javaslata alapján 1988-tól november 27-e a véradók napja Magyarországon.

Többszörös véradókat, véradásszervezőket köszöntöttek a véradók napján szerdán Budapesten. A rendezvényen Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár tolmácsolta Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének levelét, aki úgy fogalmazott, már az őskori ember is tisztában volt a vér és az élet összefüggésével, azonban a véradás csak a 20. század vívmánya, és a tudományos, technikai feltételek mellett van egy emberi oldala is. A legfontosabb keresztény alapértékeink közé tartozik az emberi élet tisztelete, a bajba jutottak megsegítése, ezek az alapértékek azok, amelyek arra késztették a mai nap díjazottjait is, hogy ellenszolgáltatás nélkül adjanak vért, legyenek donorok vagy szervezzék a véradásokat - írta a tárcavezető. "Önök azok a szerény, csendes hősök, akik úgy mentik embertársaik életét, és segítik gyógyulásukat, hogy arról a legtöbb esetben önökön és a véradást szervezőkön kívül senki nem tud" - fogalmazott köszönő levelében Kásler Miklós.

Horváth Ildikó megköszönte a példamutatást is, amivel a fiataloknak megmutatják, el lehet köteleződni e mellett a tevékenység mellett.

Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke arról beszélt, hogy a véradók önzetlensége, az embertársaikon való segíteni akarás példamutató az egész társadalom számára.

Az eseményen több kitüntetést is átadtak:

Így a Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozható Pro Vita díjat, amelyet a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat felterjesztése alapján a 20 kiemelkedő véradásszámot elért véradó (több mint hatvanszoros véradó), valamint három őssejt donor vehetett át.

A „Véradó Mozgalomért” Ezüst Emlékérmet, amely elismerés a véradó mozgalom érdekében végzett több éves kimagasló véradószervezői munkáért adományozható. Idén 17-en részesültek az elismerésben.

A Véradóbarát Munkahely díjat évente húsz olyan hazai vállalat/intézmény vehetett át, amelyek kiemelkedő támogatásukkal segítették a munkahelyi véradások szervezését, a véradó mozgalmat. Az idei évben 19 ilyen munkahely került a díjazottak listájára.

A Véradásszervezést Támogató Egészségügyi Dolgozó részére kiállított oklevelet a Magyar Vöröskereszt alapította és olyan szervezeteknek, vagy a vérellátásban dolgozó egészségügyi szakembereknek adható át, akik munkájukkal kiemelten támogatják, segítik a Magyar Vöröskereszt véradás-szervezési tevékenységét. 2019-ben 3 fő, valamint egy munkahely került a díjazottak közé.

A Magyar Vöröskereszt javaslata alapján 1988-tól november 27-e a véradók napja Magyarországon, először 1954-ben ezen a napon adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak. Az évente megrendezett eseményen sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedők, véradóbarát munkahelyek és a véradómozgalom támogatói részesültek elismerésben - idén hatvannégyen.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink