• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Magyarországon is találtak egy dengue-lázas esetet

Hírek 2024.02.19 Forrás: NNGYK - Weborvos
Magyarországon is találtak egy dengue-lázas esetet

Háromszor-négyszer több a rotavírusos illetve skarlátos megbetegedés itthon, mint az előző években.

A légúti megbetegedések mellett jelentősen terjed a rotavírus és a skarlát is Magyarországon. Legalábbis ez derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi főosztályának 6. heti jelentéséből.

Mint a jelentésből kiderül 160 rotavírusos esetet regisztráltak február 5 - 11. közötti időszakban, ami csaknem négyszerese a korábbi öt év ezen a héten jelentett esetszám átlagának (46). Még rosszabb a kép, ha az idén regisztrált összes rotavírusos esetet (1051) hasonlítjuk össze az előző öt év hasonló időszakban mért átlagos esetszámmal (224).

Csaknem háromszor annyi skarlátos esetet találtak a járványügyi szakemberek 6. héten (232), mint ez előző évek 6. hetének átlagában (80). Az összes eddigi eset (1573) is azt igazolja, hogy az előző öt évhez képest (medián 489) kiugróan magas az idei skarlátos fertőzésszám.

Az NNKGY heti jelentése kitér a tömeges, közösségi gastroenteritis-járványokra is. Eszerint két két ilyenről érkezett jelentés.

Egy Borsod megyei általános iskolában 2024. január 23. és február 7. között (exponáltak száma: 331 fő) 66 tanulót érintő, hányás, hasmenés, néhány esetben hőemelkedés, láz, hasi fájdalom tünetekkel zajló, valószínűsíthetően virális járvány zajlott. A betegek 24 - 48 óra alatt tünetmentessé váltak, mintavételezésre nem került sor. A fertőzés terjedése feltételezhetően közvetlen kontaktus útján történt.

Egy Baranya vármegyei idősek otthonában 2024. február 1-étől kezdődően 37 fő enterális megbetegedését jelentették (exponáltak száma: 95 fő). A vezető klinikai tünetek hányás és hasmenés voltak, kórházi ellátás egy beteg esetében sem vált szükségessé. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok a calicivírus kóroki szerepét igazolták. Az otthonban végzett járványügyi vizsgálat után a járvány tovább terjedésének megakadályozása érdekében a szükséges intézkedéseket megtették. A helyszíni vizsgálat alapján az étel eredet nem valószínűsíthető, a fertőzés terjedése feltételezhetően közvetlen kontaktus útján történt.

A járványügyi központ jelentése szerint a 6. héten egy importált eredetű vírusos vérzéses láz megbetegedés is nyilvántartásba került. A Budapesten élő, 29 éves magyar férfibeteg a betegség lappangási idejében Thaiföldön tartózkodott és ott fertőződött meg. A tünetek magas láz és végtagfájdalom voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink