• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megvonták a szezoniális ellenőrzés mérlegét

Hírek Forrás: MTI

A szakemberek leggyakrabban, az összes ellenőrzés 3,5 százalékánál, higiéniai hiányosságokat találtak.

A főbb szabálytalanságokat tekintve javultak a 2017-es téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés eredményei az előző évekhez viszonyítva, a megvizsgált termékeknek tavaly 1,9 százalékát kellett kivonni a forgalomból, szemben a 2016-os adattal, amikor ez az arány 4,2 százalék volt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint decemberben végzett ellenőrzések során a vizsgált több mint 16 ezer magyar és külföldi élelmiszertételből 311-et kellett kivonni, ami több mint 14 tonna élelmiszert jelent.

Az ellenőrzésnél feltárt szabálytalanságok miatt 64 esetben figyelmeztetést adtak ki, 25 alkalommal korlátozták az adott egység tevékenységét, 143 esetben pedig bírságot szabtak ki összesen 11,5 millió forint értékben.

A Nébih az élelmiszerláncban egy hónap alatt 3441 egységet ellenőrzött, ebből 563 élelmiszer-előállító, 2003 élelmiszer-forgalmazó és 875 vendéglátóhely volt. A szakemberek leggyakrabban, az összes ellenőrzés 3,5 százalékánál, higiéniai hiányosságokat találtak, ami 1 százalékos növekedést mutat a 2016-os adatokhoz képest. Kismértékben szaporodtak a termékek minőségével és összetételével, valamint a dolgozók képzettségével, alkalmasságával kapcsolatos szabálytalanságok is, ugyanakkor 2,2 százalékról, 1,6 százalékra csökkent a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságok aránya.

A hagyományossá vált év végi ellenőrzésnél kiemelten a friss húst, a haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, a virslit, az édesipari termékeket, a borokat és pezsgőket, továbbá a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket vizsgálták. Az ellenőrök idén is figyelemmel kísérték az élő állatok szállítását, ahol a korábbi évekhez hasonlóan nem volt szükség szankciókra.

A szezonális ellenőrzés fő célja, hogy az év végi ünnepeket megelőző időszak megnövekedett forgalma mellett hozzájáruljon az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények maradéktalan teljesítéséhez. A rendszeresen visszatérő vizsgálatsorozatnak is köszönhető, hogy az élelmiszer-vállalkozók évről évre felkészültebben vágnak neki a szezonnak, így kirívó szabálytalanságokra nem derült fény 2017-ben - olvasható a hivatal közleményében.

Legolvasottabb cikkeink