• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Menekült gyerekek ellátását segítő csomagot kapott a kórház

Hírek 2023.09.06 Forrás: Weborvos
Menekült gyerekek ellátását segítő csomagot kapott a kórház

A háború kitörése óta 1300 járóbeteget láttak el, valamint száznál több fekvőbetege is volt a Bethesda Gyermekkórháznak.

Támogatási szerződést írt alá a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Bethesda Gyermekkórház 2023. szeptember 6-án. Az együttműködésnek köszönhetően több mint 2,5 millió forint értékben szerezhet be új eszközöket az egészségügyi intézmény, melyekkel kifejezetten az orosz-ukrán háború elől hazánkba menekült gyermekeket segíthetik a jövőben. Az anyagi támogatás mellett tárgyi adománnyal is készült a szeretetszolgálat: az öt éves születésnapját ünneplő Mentő Mackó program ikonikus plüssfigurájából 3000 darabot adtak át a gyermekkórház számára - áll a szolgálat szerdai közleményében.

Mint írják, a Magyar Református Szeretetszolgálat évente több tízezer család számára nyújt segítő kezet adományain és felzárkóztató programjain keresztül, valamint rendszeresen támogatja azokat az intézményeket is, akik a betegek, árvák, idősek, bajbajutottak megsegítéséért szolgálnak. Ebben a szolgálatban kiemelt jelentőségű a Magyarországi Református Egyház fenntartásában működő Bethesda Gyermekkórház, ahol napi száznyi gyermek gyógyításáért és ellátásáért felelnek a szakemberek, de emellett a diakóniára, a lelkigondozásra, a nehéz helyzetben lévő családok vigasztalására, támogatására is nagy hangsúlyt fektetnek.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta segíti a Bethesda Gyermekkórház a hazánkba menekült gyermekeket. A Magyar Református Szeretetszolgálat ellátási helyszínein is rendszeresen részt vettek a menekülők helyszíni vizsgálataiban, segítésében, és szükség esetén a gyermekek kórházi ellátásában. A menekülőkért végzett szolgálatukat a Magyar Református Szeretetszolgálat idén nyáron anyagilag is támogathatta, de Juhász Márton ügyvezető igazgató kiemelte, hogy az együttműködés elsősorban nem eszközökben, kilókban vagy összegekben mérhető, hanem lelki tartalomban.

„Nyár elején történt már egy beszerzés hasonló értékben, melyekből ambuláns vérnyomásmérő monitorokat, pulzoximétereket és egyéb informatikai eszközöket tudott megvásárolni az intézmény. A mostani megállapodásnak köszönhetően újabb speciális gyógyászati eszközök beszerzéséhez segíthetjük hozzá a Bethesda Gyermekkórházat, melyeket a jövőben a menekült gyermekek ellátása során tudnak hasznosítani”. Juhász Márton hozzátette: örül, hogy az anyagi támogatás mellett újabb 3000 Mentő Mackót is átadhat, melyekkel a kórházi ellátásra szoruló gyermekeket ajándékozhatják meg.

Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta, hogy a háború kitörése óta 1300 járóbeteget láttak el, valamint száznál több fekvőbetege is volt az intézménynek. „Hosszú évtizedek óta állunk a menekültek, valamint a kárpátaljai magyarok szolgálatára. Az egyik legnagyobb gyermekkórházként rengeteg feladatunk van a menekültek ellátását illetően. Ezekben az esetekben nagyon komplex ellátási igény jelentkezik, a családok elhelyezésétől kezdve rengeteg szociális és karitatív kérdés is megjelenik, melyek megválaszolásában jó társra találtunk a Magyar Református Szeretetszolgálatban.” – méltatta az együttműködést a főigazgató.

Az alapítvány menekültmissziós támogatásának köszönhetően olyan műszerek kerülhettek beszerzésre, melyeket más forrásból nem tudott volna megvásárolni az intézmény. „Régi vágyunk volt már annak az aktív, összecsukható kerekesszéknek a beszerzése, mellyel most elsőként egy menekült gyermeket tudunk segíteni mozgásában. Olyan hiánypótló eszközöket kaptunk, melyek a betegek kényelmét és szakszerű ellátását biztosítják.” – mutatta be az eddig megvásárolt eszközöket dr. Kollák Zita, a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgató-helyettese.

A most aláírt támogatási szerződésnek köszönhetően tovább bővülhet a gyermekkórház eszközparkja: a speciális kerekesszék mellett egy ultrahangos hólyagtelítettség mérő készüléket vásárol a gyermekkórház, amely mobil szűrővizsgálatok esetén is hasznosítható a jövőben.

A támogatási szerződés aláírását követően a kórházi fekvőbeteg osztályokon tettek látogatást a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai, akik az első Mentő Mackókat át is adták a kezelés alatt álló gyermekek számára - zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink