• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Orvosi ellátás, termékfejlesztés, gyártás - kongresszus Düsseldorfban

Hírek 2023.09.04 Forrás: Weborvos
Orvosi ellátás, termékfejlesztés, gyártás - kongresszus Düsseldorfban

A rugalmasság és az innovációs hajlam mindennél többet ér, ahol pedig ezt be is lehet mutatni, az a MEDICA / COMPAMED vásárkettős.

Jókora szakadék tátong Magyarországon a tervezett és a megvalósított fejlesztések között, pedig közhely, hogy azok a cégek, akik nagy hangsúlyt fektetnek a fejlesztésre, jobban reagálnak a piaci változásokra. Piaci változásból márpedig most bőségesen kijut minden szektornak. A magyar gazdaságban a tervezett innovációk – a nehéz gazdasági helyzettel összefüggésben – rendkívül alacsony szintre estek. Ezzel pedig nőtt Magyarország lemaradása a legnagyobb innovátor országokhoz és az EU-átlaghoz képest is. Ennek megfelelően hazánk az Európai Bizottság évente felállított európai innovációs rangsorában 2022-ben a 21. helyet foglalta el, vagyis a „Feltörekvő innovátorok” kategóriában maradtunk.

Az üzleti világban van egy meghatározó egyenlet: ötlet + technológia = hatás. A vállalatokat gyakran az egyenlet elemei közötti függőség akasztja meg. Sokszor gondolják azt, hogy a megfelelő nagy ötlet hiányzik, és arra várnak, hogy valakinek a fejében kigyullad a fény. Azonban a kicsi, gyakorlatias gondolatok is beindíthatnak egy láncreakciót, ami nagyobb hatékonyságot és nyereséget eredményez. Ehhez persze a megfelelő folyamatokra és technológiákra is szükség van. Csak akkor keletkezik érték, ha az egyenlet minden eleme megvan.

Hazánk szolid innovációs átlagából némiképp kiemelkedik az egészségipar. A szektor nemcsak a magas K+F+I ráfordításával, hanem a szabadalmak magas arányával is kitűnik a feldolgozóipari területek közül. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának adatai szerint 2022-ben az összes hazánkban hatályos szabadalom egyharmada, 33,5 százaléka egyetlen szakterületre, a gyógyszerészetre koncentrálódott, ami 11 984 hatályos gyógyszeripari szabadalmat jelentett.

Ahol megéri jelen lenni

A hozzáértők nagyjából 500 000-re becsülik a különböző orvostechnikai termékek – latex kesztyűk, terhességi tesztek, vagy éppen ortopédiai implantátumok – számát, és a Föld öregedő lakossága folyamatosan növekvő keresletet jelent az iparág számára. Európa-szerte a több mint 27 000 orvostechnológiai cég több mint 675 000 embernek ad munkát, jóval többnek, mint maga a gyógyszeripar.

A legtöbb orvostechnológiai vállalkozás Németországban működik, amely ország nem véletlenül számít a magyar egészségipar fő felvevőpiacának, ahova az exportunk több mint egynegyede irányul. Németország sokat tesz azért, hogy a magyar orvostechnológiai ipari termékek külkereskedelmi mérlege folyamatosan pozitív maradjon. Németországon belül pedig Düsseldorfnak van kiemelkedő szerepe abban, hogy a magyar egészségipari vállalkozások is meg tudják mutatni erősségeiket a világpiacon.

Mindenki itt van, aki számít!

Az orvostechnológia ágazatok széles körét öleli fel: a diagnosztikát, terápiát, képalkotást, továbbá ide sorolhatók a terápiához vagy diagnosztikához tartozó különféle eszközök, berendezések, köztük optikai, gyógyászati segédeszközök, egyszer használatos eszközök, információ- és kommunikációtechnológián alapuló eszközök. 2023. november 13-16. között összesen több mint 5 000 kiállító cég mutat be ezekből átfogó képet Düsseldorfban, az orvosi és orvostechnológiai termékek teljes értékláncát lefedve a termékfejlesztéstől kezdve a gyártáson át az értékesítés utáni szolgáltatásokig - invitált a rendezvényre a BD-Expo Kft. közleményben.

A MEDICA és COMPAMED orvostechnikai szakkiállítások forgatókönyvét aligha lehetne a valóságnál izgalmasabban megírni. A piac világméretű mozgásban van, az energia, a nyersanyagok, a szolgáltatások és számos áru ára emelkedik, az államilag finanszírozott egészségügyi ágazatok költségvetése ugyanakkor továbbra is erősen korlátozott. Mégis, nagyrészt a technológiai áttörések miatt minden eddiginél jövedelmezőbbnek tűnnek az új eljárásokba – például a mesterséges intelligenciába – történő befektetések. Fontos tehát, hogy akinek van mondanivalója az egészségüggyel kapcsolatban, az naprakész is legyen.

A MEDICA 2023 szakvásáron összesen 35 magyar vállalkozás jelenik meg novemberben, közülük 20 saját, egyéni, 15 pedig a támogatott, közösségi standon. A magyar cégek nagy része visszatérő kiállító, évről évre jelen vannak a MEDICA-n, de több olyan kkv is lesz, akik idén mutatkoznak be először a szakma vezető világvásárán.

Ötös az egészségiparnak

2023-ban a MEDICA öt külön világon keresztül mutatja be az egészségipari fókuszterületeit:

•         Laboratóriumi technológia és diagnosztika;

•         Orvostechnika és elektrosebészet;

•         Áruk és fogyóeszközök;

•         Fizioterápia és ortopédiai technológia;

•         Informatikai rendszerek és informatikai megoldások.

 

Ezek mindegyike változatos napirendet kínál rövid előadásokkal, beszélgetésekkel, valamint a termékhasználattal kapcsolatos legjobb gyakorlatokkal:

•         MEDICA CONNECTED HEALTHCARE FORUM (digitális hálózatépítés, beleértve a MEDICA Start-up Versenyt és az Egészségügyi Innovációs Világkupát);

•         MEDICA HEALTH IT FORUM (informatikai kérdések);

•         MEDICA TECH FORUM (orvostechnológiai trendek);

•         MEDICA LABMED FORUM (innovációk a laboratóriumi orvoslásban).

Változatlanul „örök” téma a COVID világjárvány, aminek eredményeként nem utolsósorban szinte minden országban még nagyobb hangsúlyt kapott az egészségügy digitalizálása. A költségnyomás, valamint a szakképzett munkavállalók körében mutatkozó hiány már az termékfejlesztés terén is az intelligens folyamatok innovatív megoldásai felé tereli gyártókat.

Gyorsjáratban a beszállítók

Ha saját szemével szeretne meggyőződni arról, hogy mire képesek 2023-ban az orvostechnikai beszállítók, akkor Önt is várja a COMPAMED a düsseldorfi vásárközpont 8a és 8b csarnokaiban. Az itt kiállító cégek csúcstechnológiás megoldások széles skáláját mutatják be szintén öt részre osztva:

•        Gyártás és eszközök (pl. alkatrészek, gyártási folyamatok);

•         Szolgáltatások és tanácsadás (pl. kutatás-fejlesztés, szolgáltatások);

•        Anyagok (pl. műanyagok, üveg, kerámia, fémek, kompozit anyagok, ragasztók);

•         Micro Tech (például mikrokomponensek, mikrofluidika);

•         IT in Tech (szoftverfejlesztés és karbantartás az orvosi technológiában).

Az IVAM COMPAMED HIGH-TECH FORUM és a COMPAMED SUPPLIERS FORUM programok fontos iparági és technológiai trendeket követnek, és gyakorlati információkat adnak az új eljárásokról, termékekről és a nemzetközi piacokon végzett munka releváns aspektusairól.

A MEDICA 2023 és a COMPAMED 2023 szakvásárokkal kapcsolatos részvételi információk itt érhetők el.

Legolvasottabb cikkeink