• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szenior Akadémia – Fókuszban a pszichiátriai betegségek

Hírek 2024.02.19 Forrás: Semmelweis Egyetem
Szenior Akadémia – Fókuszban a pszichiátriai betegségek

A hazai várható élettartam szignifikánsan növelhető lenne a leggyakoribb testi betegségekhez  társuló depresszió hatékony kezelésével.

Dr. Bitter István előadásával február 5-én elindult a Semmelweis Egyetem népszerű online szabadelőadás-sorozatának, a leggyakoribb betegségekről új ismereteket közlő Szenior Akadémiának tavaszi szemesztere. A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika professor emeritusa előadásában a szorongásos és stresszel kapcsolatos pszichiátriai betegségekről beszélt. Az elődás felvétele már elérhető - hívta fel a figyelmet az egyetemi portál.

Dr. Bitter István Az elmebántalmak gyógyíthatók (?!) című előadásában három kórképcsoportot mutatott be, a szorongásos és stresszel kapcsolatos pszichiátriai betegségekről és a depresszióról részletesen beszélt, a szkizofréniára pedig a gyógyíthatóság kérdése mentén tért ki.

Kiemelte, hogy a pszichiátriai betegségek a cukorbetegséghez és a magas vérnyomáshoz hasonlóan népbetegségnek számítanak, rendkívül gyakoriak. Mint mondta, a lakosság 25 százalékának van élete során diagnosztizálható szorongásos vagy stressz által kiváltott betegsége. A depresszió ennél kevesebb embert érint, mintegy 15-20 százalék azok aránya, akik legalább egy depressziós epizódot átélnek, egy év alatt ez kb. 7-10 százalék, ami azt jelenti, hogy Magyarországon 7-800 ezer embernek van egy év alatt diagnosztizálható depressziója – foglalta össze. Az előadásban kitért a szorongásos kórképek gyakoriságában megmutatkozó nemi különbségekre, a koronavírus-járvány után megnövekedett szorongásos esetek korosztályok közötti eloszlására is.

A szorongásos betegségek között szólt a különféle fóbiákról, kitérve az izolált fóbiákra is, a pánikrohamról és a pánikbetegségről, a generalizált szorongásról, a szeparációs szorongásról, és az akut és poszttraumás stressz zavarról is. A kezelési lehetőségeket bemutatva kitért a pszichoterápiás kezelésre, az ingerelárasztás módszerére, a virtuális valóság és az avatar-terápia által nyújtott lehetőségekre is.

Dr. Bitter István áttekintette a depresszió jellemző tüneteit is, a szomorú hangulattól és az érdeklődés, illetve az örömkészség elvesztésétől kezdve a jelentős testsúlycsökkenésen vagy –gyarapodáson, a csökkent vagy fokozott alváson, az értéktelenség érzésén, önvádon, bűntudaton, depressziós téveszméken át az életuntságig, és az öngyilkossági gondolatokig. Miután részletezte a diagnosztikai kritériumokat, a gyógyszeres kezelés lehetőségéről is beszélt. Egy esettanulmányon keresztül bemutatta egy fóbiás és depressziós beteg kezelésének történetét is. Összefoglalásképp úgy fogalmazott, hogy a hazai várható élettartam szignifikánsan növelhető lenne a leggyakoribb szomatikus betegségekhez (hipertónia, cukorbetegség, daganatos és mozgásszervi betegségek) társuló depresszió hatékony kezelésével, és e betegek életminőségét is jelentősen javítanák ezek a terápiák.

Legolvasottabb cikkeink