• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tabletekkel gyorsítanak a Légimentők

Hírek Forrás: Weborvos

Végre el tudják kezdeni a papír alapú dokumentáció lecserélését a légimentő bázisokon.

Megtervezi az útvonalat a baleset helyszínére és onnan a kórházba, kiszámítja a szükséges üzemanyagot, menetidőt, segítségével a sérült állapotát rögzítő esetlap útközben átküldhető a beteget fogadó intézménynek. 40 iPadat szerzett be a Magyar Légimentő Nonprofit Kft, így végre el tudják kezdeni a papír alapú dokumentáció lecserélését a légimentő bázisokon. Ezekkel, az egyelőre tesztfázisban működő, fedélzetre is felvihető kis számítógépekkel naponta több órányi adminisztrációt váltanak ki - adta hírül a cég sajtóközleménye.

A váltást már régóta tervezik, de a szigorú hatósági szabályozás miatt csak olyan eszköz jöhetett szóba, amelyet nemzetközileg is elfogadnak, ezért esett a választás az iPadekre.

- Egy kis szerkezet, de nekünk napi több óra papírmunkát spórol: a hozzájuk választott speciális programok segítségével kollégáink pillanatok alatt meg tudják tervezi az útvonalat a baleset helyszínére és onnan a kórházba, a program azt is megmutatja, hogy a rendelkezésre álló üzemanyag meddig elég, és az út várhatóan hány percig tart majd – mondja Boros Ákos, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. tervező-dokumentációs mérnöke, az elektronikus rendszer adminisztrátora.

Az iPadekkel a baleseteknél eddig papíron rögzített esetlapok is kiválthatók majd, ami az jelenti, hogy a mentőszemélyzet elektronikusan, a helyszínen tudja rögzíti a sérült állapotát. Ezeket az esetlapokat a kollégák eddig papírra írták, amit aztán a repülések után számítógépre vittek fel.

- A jelenleg tesztelt, majd a tableteken futó esetdokumentációs program képes lesz arra is, hogy kommunikálni tudjon az EKG defibrillátor egységgel, vagyis a készülék által mért adatokat (a beteg vérnyomása, pulzusa, vér oxigén szintje) vezeték nélküli kapcsolaton keresztül tudja majd fogadni a monitorról, és automatikusan rögzíti az esetdokumentációban. Így még egyszerűbbé és pontosabbá tehető az esetdokumentáció, és a későbbi adatfeldolgozás – mondta Dr. Gorove László, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezetője.

- Izgalmas hónapok állnak mögöttünk, amelynek végig az volt a célja, hogy pontosan olyan eszköz kerüljön beszerzésre, amely a légimentésre jellemző nagyon szigorú kritériumrendszernek is megfelel. Ehhez kollegáim technikai szakértelme nélkülözhetetlen volt. Szívügyünknek is tekintjük ezt a projektet, így folyamatosan részt veszünk a tesztelésben és továbbra is teljes szakmai, technikai háttértámogatást nyújtunk – mondta Felker Noémi, az iCentre Country Managere.

A légimentők szeretnék, ha az iPadekre telepített speciális programok minél sokoldalúbban segítenék a munkájukat, hiszen, ha engedélyezik, jelentősen megkönnyíthető és felgyorsítható a pilóták és az egészségügyi személyzet munkája. A tabletek egyébként az előírásoknak megfelelően korlátozottak, kizárólag repülő és orvosi feladatkörök ellátására használhatók, vagyis más program nincs a számítógépeken – mondta Boros Ákos.
(Fotógyár/ Sárosi Zoltán)

Legolvasottabb cikkeink