• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tovább nyomoznak az ortopéd cipőkkel visszaélő bűnbanda után

Lapszemle 2022.11.29 Forrás: magyarnemzet.hu
Tovább nyomoznak az ortopéd cipőkkel visszaélő bűnbanda után

Olyan embernek is felírtak gyógycipőt, aki évek óta fekvőbeteg és járásképtelen. Több mint 150 millió forintot szereztek.

További gyanúsítottjai lehetnek az ortopéd cipőkkel visszaélő egészségügyi szervezett bűnbanda elleni nyomozásnak, amit a Nemzeti Védelmi Szolgálat támogatásával a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat. A banda több tagjára november elején csaptak le a hatóságok, ám – mint ahogy azt a Magyar Nemzet Pap Judit alezredestől, az NVSZ szóvivőjétől – a nyomozásnak koránt sincs vége.

Az ügy az NVSZ-nél indult, amikor információ érkezett arról, hogy egy állampolgár az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (hétköznapi nevén a felhőben) azt vette észre, hogy egy gyógycipőt írtak fel neki úgy, hogy ő orvosnál nem járt, és szüksége sem volt arra. A jogszabályok által biztosított lehetőségeket felhasználva az NVSZ munkatársai olyan – később bizonyítékként is felhasználható – adatokat gyűjtöttek, amelyek alapján egy rendkívül összetett és szervezetten elkövetett bűncselekmény gyanúját állapították meg.  

A rendőrség által feltárt ügyben az ortopéd orvosok és a velük összejátszó segédeszközgyártó és -forgalmazó cégek úgy írtak fel, majd gyártottak le gyógycipőket, hogy azok, akiknek a nevére felírták, nem is tudtak róla; majd az ezek után járó összegeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől visszaigényelték. Azt is figyelték, hogy az évente egyszer felírható lábbeli kihordási ideje mikor jár le, és amint lehetett, újra felírták és legyártották a cipőket.

A minőség egyáltalán nem volt fontos, csak a profit, mert a betegeknek egy magas kategóriájú és államilag jelentősen támogatott cipőt írtak fel, azonban a végeredmény egy alacsonyabb kategóriájú és olcsóbb lábbeli volt. Ez került idős betegek lábára, ha egyáltalán odakerült, hiszen a nyomozás azt is feltárta, hogy olyan embernek is felírtak gyógycipőt, aki évek óta fekvőbeteg és járásképtelen. Kollégáink olyan eseteket is feltártak, amikor a gyógycipőt ugyan felírta az orvos, de azt már nem gyártották le, viszont a támogatást így is visszaigényelték. A gyanú szerint háromezer ilyen cipőt írtak fel, amelyeken átlagosan páronként 52 ezer forint nyereségük volt, ezzel összesen több mint 150 millió forintot szereztek.

További részletek a teljes cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink