• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Továbbra is nő az influenzás betegek száma

Hírek Forrás: ÁNTSZ

Több mint háromszázan kerültek kórházba, 59-en intenzívre, közülük ketten 15 év alattiak.

69 150, az előző hetinél 13,5%-kal több beteg kereste fel orvosát influenzaszerű tünetekkel az országban február 12-18. között. A 7. héten 16 megyében emelkedett, Budapesten és Pest megyében nem változott, Baranya és Nógrád megyében csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztályának legfrissebb, szerdán közzétett jelentéséből.

Az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága, tehát annak az aránya, hogy 100 ezer ott élő lakosból hányan fordultak orvoshoz, Fejér, Békés valamint Komárom-Esztergom megyében volt a legmagasabb, Somogy Nógrád és Vas megyében pedig a legalacsonyabb. Tolna és Zala megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedést.

Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál megjelent betegek korösszetételében lényeges változás nem történt. A betegek legnagyobb része gyermek (33,9%-a), 32,4%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek negyede, 8,7%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága ezen a héten is a 3-5 évesek és a 6-14 évesek között volt a legmagasabb.

A kórházi influenzajelentő szolgálat adatai szerint a hetedik naptári héten nőtt az influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt kórházi ápolást igénylő betegek száma (311 fő) az előző héthez viszonyítva. A kórházba utalt betegek 39,9%-a gyermek volt, 25,7%-a a 15-64 évesek, míg 34,4% a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az előző heti jelentéshez viszonyítva több (59) új beteg részesült intenzív ellátásban, valamint 2,4%-al több (43) új beteg igényelt gépi lélegeztetést. Két fő kivételével valamennyi intenzív ellátást igénylő 15 éven felüli volt.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 7. héten a fővárosból (3), továbbá Győr-Moson-Sopron (1), Nógrád (3), Pest (1), Szabolcs-Szatmár-Bereg (1) és Veszprém (3) megyéből összesen 12 jelentés érkezett. A járványok kilenc 6 éven aluli gyermekközösséget, két általános iskolát és egy egészségügyi intézményt érintettek. Hét járványban történt mintavételezés, az eddig elvégzett vizsgálatok alapján egy óvodában és egy általános iskolában influenza B vírus volt felelős a járvány kialakulásáért.

A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, idén a 3. és a 7. hét között országos influenzajárvány alakult ki. Becslések szerint a járvány öt hete alatt a lakosság 2,3%-a fordult orvoshoz. Továbbra is érintett az ország egész területe, azonban Baranya megyében már jelentősebben csökkent a betegek száma. Az előző hetekben tapasztaltakhoz hasonlóan leggyakrabban az óvodás és általános iskolás gyermekek betegedtek meg. Az idei szezonban ezen a héten azonosították a legtöbb influenzavírust (88). Változatlanul az influenza B vírusok dominanciája érvényesül. A járvány ideje alatt (2018. 3-7. hét) 33 közösségi járványt jelentettek Budapestről és 12 megyéből. A járványok tizenkilenc 6 éven aluli gyermekközösséget, 5 általános iskolát, 8 kórházat és egy hajléktalan szállást érintettek. Eddig 11 járványban igazolták az influenza B vírus kóroki szerepét.

Legolvasottabb cikkeink